30 Ocak 2014 06:00

Devlette kadının adı yok

Yapılan araştırmada bakanlıklardan, yerel yönetimlere hatta emniyete kadar kadınlara ilişkin veriler yok! Olan da kamuoyundan gizliyor.

Devlette kadının adı yok
Paylaş

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) 81 ilde yaptığı araştırmalar sonucu elde ettiği verilerle toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin haritasını çıkardı. Tüm illerde yapılan araştırmalarda ortaya çıkan tablo, başta yerel yönetimler olmak üzere birçok devlet kurumunda kadınlara dair verilerin eksikliği oldu.
Araştırmacı Ülker Şener ve Hülya Demirdirek’in hazırladığı 81 İl için Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi dün TEPAV’da tanıtıldı. Araştırmaları sırasında çektikleri sıkıntıları anlatan Şener, kamu kurumlarının kadına ilişkin verilere sahip olmadığını, mevcut verilerin de kamuoyuyla paylaşılmadığını söyledi.
Yapılan araştırma sırasında yaşanan en dikkat çekici noktalardan biri ise kadına şiddete ilişkin emniyetin elinde bilgi olmaması. Bütün adli vakaların bilgilerine sahip olan Emniyet Müdürlüğü, söz konusu araştırma için kadına şiddetle ilgili bilgiler istenildiğinde kendilerinde bu konuda veri olmadığını iddia etti.
Emniyetin yanı sıra belediye meclislerinde, muhtarlıklar ve sendikalarda da kadınlara dair araştırmaların eksikliğini eleştiren Şener, “Özellikle de sendikaların bu konuda duyarlı olması gerekiyor” dedi.
Şener ayrıca kırsal kesimlerde bulunan kadınların kamunun yalnızca iki alanıyla muhatap olabildiğini ifade ediyor: jandarma ve imam.


KADIN EN ÇOK KUR’AN KURSUNDA

TEPAV’ın paylaştığı raporda, kadınlar için açılan Kur’an kurslarının erkek Kur’an kurslarının ortalama 100 katı olduğuna belirtildi. Dikkat çeken illerden bazıları şu şekilde sıralandı:
* İstanbul: 517 kadın  Kur’an kursu, 92 erkek  Kur’an kursu
* Ankara: 534 kadın Kur’an kursu, 13 erkek Kur’an kursu
* İzmir: 219 kadın  Kur’an kursu, 10 erkek  Kur’an kursu
* Edirne: 48 kadın Kur’an kursu, 1 erkek  Kur’an kursu
* Erzincan: 107 kadın Kur’an kursu, 4 erkek  Kur’an kursu
* Diyarbakır: 87 kadın Kur’an kursu, 17 erkek  Kur’an kursu
* Ağrı: 40 kadın  Kur’an kursu, 1 erkek  Kur’an kursu
* Eskişehir: 131 kadın Kur’an kursu, 2 erkek  Kur’an kursu
* Antalya: 238 kadın  Kur’an kursu, 3 erkek  Kur’an kursu
* Trabzon: 86 kadın  Kur’an kursu, 31 erkek  Kur’an kursu
* Rize: 52 kadın  Kur’an kursu, 30 erkek  Kur’an kursu (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Beraber yürürken bu yollarda neden ayrıldınız?

SONRAKİ HABER

Sansür yasası için Meclis fazla mesai yapacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...