29 Ocak 2014 22:58

Kumport liman işçileri: Sendika yoksa yolsuzluk var

Liman-İş’e üye oldukları gerekçesiyle işten atılan Ambarlı Kumport Limanı işçilerinin mücadelesi devam ediyor. Kumport’ta sendikalaşmanın engellenmesini protesto eden işçiler, bugün Ambarlı Limanı’nda yürüyüş düzenledi.

Kumport liman işçileri: Sendika yoksa yolsuzluk var
Paylaş

Liman-İş’e üye oldukları gerekçesiyle işten atılan Ambarlı Kumport Limanı işçilerinin mücadelesi devam ediyor. Kumport’ta sendikalaşmanın engellenmesini protesto eden işçiler, bugün Ambarlı Limanı’nda yürüyüş düzenledi.

Avcılar’daki Kumport Limanı girişinde toplanan Liman- İş üyesi işçiler, “Köle değil işçiyiz, sendika ile güçlüyüz” pankartı açarak yürüyüşe geçti. Attıkları sloganlarla yaşadıkları baskıları protebsto eden işçiler Kumport önüne kadar yürüdü. Özel güvenliklerin yürüyüşü engellemek istemesi üzerine zaman zaman gerginliğin yaşandığı yürüyüşe, Eğitim Sen 7 No’lu Şube, Öz Gıda-İş Sendikası, Emek Partisi ve UİD-DER üyeleri de destek verdi.

ALIN TERİMİZİN KARŞILIĞINI İSTİYORUZ

Kumport Limanı’nda sendikalaşma çalışmalarının bir yıl önce başladığını belirten Liman-İş Genel Başkanı Önder Avcı, “Patronlardan kahvaltıya Paris’e, öğle yemeğine Bodrum’a gitmeyi istemiyoruz. Sadece alın terimizin karşılığını, evimize peynir, zeytin götürebilmeyi istiyoruz. Sendikalaşma ve örgütlenme hakkı, en önemli insan hakkından biridir. Sendikalaşmamızı engelleyemezsiniz” diye konuştu.

İzmir’deki kaçakçılık operasyonlarını hatırlatan Avcı, sendikalaşmanın olmadığı limanlarda kaçakçılığın yaşandığına dikkat çekti. Sendikalarına üye olan işçilere yapılan baskıların sona ermesini istediklerini söyleyen Avcı, Kumport’a sendika girene kadar mücadelelerinin devam edeceğini vurguladı.

SESSİZ KALMAK ONAYLAMAKTIR

Basın açıklamasını yapan Liman-İş İstanbul Şube Başkanı Sabri Erdemir işçilerin sendika hakkına saygı gösterilmesini istedi. Sendikalaşmanın yasal hak olmasına rağmen işçilerin çok kolay bir şekilde işten atılmasına tepki gösteren Erdemir, Türk-İş başta olmak üzere tüm konfederasyonları liman işçilerine destek vermeye çağırdı. Liman işçilerinin yaşadıklarına sessiz kalmanın yaşananları onaylamak anlamına geldiğine dikkat çeken Erdemir mücadelelerinin devam edeceğini vurguladı.

BASKI VE TEHDİT

Kumport Limanı işçileri ağır çalışma koşullarına karşı 1 yılı aşkın süredir Liman-İş’te örgütlenme mücadelesi veriyor. Türkiye’nin önde gelen patronlarından Hüsnü Özyeğin’in sahibi olduğu Fiba Holdinge bağlı olan Kumport’ta sendikalaşmanın duyulmasının ardından işten atmalar başladı. Kumport patronu kadrolu olan 114 işçiyi taşarona devrederek işten attı. Bugüne kadar toplam 150 işçi sendikal nedenlerle işten atıldı. İşten atılan işçiler bir ayı aşkın süredir liman önünde direniyor. İşten atılmayan sendika üyeleri ise tehdit ve baskıyla işten sendikadan istifaya zorlanıyor. Baskılara rağmen sendika üyelikleri devam ediyor. Liman-İş yöneticilerinin görüşme talepleri şu ana kadar kabul edilmedi. Kumport’ta taşeron firmalarla birlikte 700 işçi çalışıyor.

Hüsnü Özyeğin son olarak iptal edilen Derince Limanı’nın özelleştirilmesi ihalesine teklif vermişti. Özelleştirmenin iptalinde Liman-İş’in yaptığı eylemler etkili olmuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yol-İş üyesi işçilerden yarı çıplak eylem

SONRAKİ HABER

Sendikalarda örgütlenmek zorundayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...