29 Ocak 2014 01:04

Merkez, faiz lobisine teslim!

Merkez Bankası olağanüstü toplantısında politika faizi olan 1 haftalık repo faizi yüzde 4.5'tan yüzde 10'a çıkardı. Merkez Bankası gecelik borç verme faizini yüzde 12'ye çıkardı. Merkez Bankası’nın bu müdahalesini Evrensel Gazetesi Ekonomi Editörü Bülent Falakaoğlu değerlendirdi

Merkez, faiz lobisine teslim!
Paylaş

Merkez Bankası döviz kurlarında yaşanan yüksek oynaklığa karşı faiz oranlarında değişikliğe gitti. Gecelik faiz oranlarından marjinal fonlama oranı yüzde 7.75’ten yüzde 12’ye, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 6.75’ten yüzde 11.5’e, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 3.5’ten, yüzde 8’e yükseltildi. 

Merkez Bankası’nın bu müdahalesini Evrensel Gazetesi Ekonomi Editörü Bülent Falakaoğlu değerlendirdi:

"Merkez Bankası gece yarısı kararını açıkladı. Artık faiz 7,75 değil. Yüzde 10-12 aralığında. Yani ortalama yüzde 11… 

Döviz almış başını gidiyordu. Hükümet ise ‘faiz lobisine teslim olmayacağız’ nakaratını tekrarlıyordu. Yandaş basında ‘Dik dur eğilme’ lafları manşetleri süslüyordu. 

Geçen hafta Merkez Bankası tarihinin en yüksek miktardaki döviz satışını yapmasına rağmen döviz kuru düşmeyip yeni bir rekor kırdığı anda artık herkes anlamıştı ki faizi artırıp yabancı paraya rüşvet, piyasaya gücenmek vermekten başka çare kalmamıştı. 

İran seferine çıkmadan önce, ‘Her zamanki gibi faizin artmasına karşıyım’ diyen Başbakan Erdoğan da bal gibi biliyordu. 

Dünya âlemin, Merkez Bankası’nın hükümet baskısıyla faiz artırmadığını bildiği bir ortamda… Başbakanın ‘ben değil faizi Merkez artırdı” imajı yaratması boşuna. Gelinen noktada teslim oldu.

Ama bu teslimiyetin arkasında karanlık faiz lobilerini aramaya gerek yok. Hükümetin sıcak paraya dayalı, dışa bağımlı ekonomi politikasının doğal bir sonucu bu.

Ve bu doğal sonucun faturası vatandaşa çıkacak.

Faiz oranlarının yükselişi, hükümetin faiz faturasını yükseltecek. Bu da vatandaşa yansıtılacak. Yeni vergi ve zamlar olacak. Hükümet sosyal harcamaları kısacak. 

Faiz artışına bağlı olarak yatırımlar düşecek. Türkiye ekonomisinin büyüme hızı yavaşlayacak ve tüm bunlar emekçilere işsizlik olarak yansıtılacak!

Merkez’in açıklamasıyla döviz kurunda sert bir düşüş gözlendi. Hükümet şimdilik dalgayı durdurdu mu? 

Henüz ‘evet’ diyebilmek için erken. İçerideki siyasi çalkantının ve küresel gelişmelerin yönü belli değil. 

Merkez’in bu radikal faiz artırımına rağmen yine dalganabiliriz!"

ÖNCEKİ HABER

Merkez bankası faiz artırdı

SONRAKİ HABER

Yağmur nedeniyle yol göçtü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...