28 Ocak 2014 06:00

e-Kumpas

Yatsan patronu PTT müdürüyle iş birliği yapıp işçiye kumpas kurdu. İşçilerin kimliklerini toplayıp e-Devlet şifrelerini alan patron DİSK/Tekstil'e üye olmak isteyen işçileri TEKSİF’e üye yaptı

e-Kumpas
Paylaş

Eda AKTAŞ
İzmir


İki sendikanın örgütlenme çalışması yürüttüğü Yatsan’da, TEKSİF Sendikasının 23 Ocak’ta çoğunluk tespiti için Çalışma Bakanlığına yaptığı başvuru, 24 Ocak tarihinde 251 üyeyle geldi. Bunun üzerine yasa dışı yollardan üye yaptıkları gerekçesiyle işçiler, TEKSİF Sendikası, ustabaşları, işveren temsilcileri ve postane memurları hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor. İşçilerin ve DİSK/Tekstil Sendikasının iddialarına göre Yatsan işvereni işçilerin kimliklerini toplayarak Torbalı PTT’den 70 işçinin e-devlet şifresini alıp TEKSİF’e üye yaptı.
Torbalı PTT müdürü de bu durumu şu şekilde itiraf etti, “Sendikal mücadeleden haberim yoktu, bana farklı bilgi verildi, üretim aksamasın diye bunu kabul ettim.”
Bilindiği gibi işyerinde örgütlenmek isteyen DİSK/Tekstil ve TEKSİF sendikaları işverenle birlikte işyerinde referandum yapılması için protokol imzalamış, önce işveren ardından da TEKSİF Sendikası referandumdan caymıştı.  

‘BİLGİMİZ DIŞINDA ÜYE YAPILDIK’

Görüştüğümüz işçiler kendilerinin yasa dışı bir şekilde TEKSİF Sendikasına üye yapıldıklarını söylüyor. Kendisinden nüfus cüzdanlarının istendiğini söyleyen bir işçi, “Neden istediklerini söylemediler. Ben şahsen maaşımızı aldığımız banka yılda bir kere bize ekstra ödeme (promosyon) yapıyor. Onun için istediklerini düşündüm. Akşam mesai saatinin bitimine beş dakika kala kimliklerimizi geri verdiler. Bir liste yapmışlar biz de imzaladık. Karşılığında e-devlet şifreleri verildi. Aldığımızda şifrelerin yazılı olduğu zarflar açıktı” dedi.
Akşam DİSK/Tekstil’e üye olmak için İnternete girdiğinde şifresinin geçersiz olduğunu gördüğünü belirten işçi, “Şifrem bilgim dışında değiştirilmiş. Ertesi gün kendim yeni şifre alıp İnternet’e girdiğimde TEKSİF Sendikasına bilgim dışında üye yapıldığımı gördüm” dedi.

ŞİFRELER PATRONA TESLİM!

Bir başka işçi de, “Bizi toplayıp işyerinin kendi arabasıyla postaneye götürdüler. ‘Sistemde arıza var siz gidin’ dediler. Daha sonra işyerine gelen bir memur şifreleri işyerine getirmiş. Bana göre memur suç işlemiş. İşveren üretim aksamasın diye şifreleri kendisi teslim almış. O da suç işliyor. TEKSİF Sendikası işveren temsilcilerine tablet vererek üyelikleri yaptırıyor. İşyerinde işe alma ve çıkarma yetkisi olan kişilere üyelik yaptırıyor ve onları da üye yapıyor” diyor.
Bazı işçilere ise şifreleri verilmemiş ve sadece işçilerin kulağına, “Senin şifren şu” denilmiş. İşçiler bu şifrelerin yanlış çıktığını söylüyor. İşçiler bu yaşananlarla ilgili ellerinde ses kayıtları ve görüntüler olduğunu ifade ederken, bu kayıtları mahkemeye de sunacaklarını belirtiyor.

BÖYLE SENDİKANIN FAYDASI OLUR MU?

Görüştüğümüz bir başka işçi, “Evet 251 üye yapmışlar. Bu üyeleri nasıl yaptıklarını onlar da biz de çok iyi biliyoruz. Bu üyeler gerçekten kendi iradeleriyle üye olmuşlarsa neden altına imza attıkları referandumdan kaçıyorlar” diye sorarken işçiler, TEKSİF Sendikasının, işveren temsilcileri ve ustabaşılar aracılığıyla işyerine girmesinden endişeli olduklarını belirtiyorlar.  “Ustabaşı ve işveren temsilcileriyle işyerine giren sendikacı, kendisinin yetki almasını sağlayanların yani işverenlerin mi sendikası olacak yoksa her türlü hile ve baskıyla üye yaptıkları işçilerin mi hakkını savunacak” diye soran işçiler, referandum taleplerini bir kez daha vurguluyor ve “İşçiler olarak referandum yapalım. Ne sendikalar, ne de işveren gelsin. Hangi sendika fazla oy alırsa hepimiz o sendikaya üye olmaya hazırız” diyor.

DİSK/TEKSTİL: PTT MÜDÜRÜ İTİRAF ETTİ

İşverenin işçilerin kimliklerini toplayıp e-devlet şifrelerini aldıktan sonra işçileri TEKSİF’e üye yaptığı iddiaları üzerine yazılı bir açıklama yapan DİSK/Tekstil şu ifadeleri kullandı; “Yatsan’da sendikal mücadele sendikalar arası bir rekabet değildir. İşverenin doğrudan müdahalesidir ve skandal düzeyinde çok ciddi suçlar işlenerek gerçekleştirilmektedir. 20-21 Ocak tarihlerinde işçilerden habersiz şekilde özlük dosyalarından alınan kimlik bilgileri ile Torbalı PTT’den e-devlet şifreleri alınmış ve işçiler habersiz şekilde TEKSİF’e üye yapılmıştır. Ardından firmaya PTT’den bir memur gönderilmiş ve geri kalan işçilerin e-devlet şifreleri firma içinde alınmıştır. PTT müdürü ile görüşen DİSK/Tekstil ve Genel-İş yetkililerine postane müdürü yapılanları itiraf etmiş ve 70 işçinin e-devlet şifresinin verildiğini belirtmiştir. Ancak kendisinin sendikal mücadeleden haberdar olmadığını, kendisine farklı bilgi verildiğini, üretim aksamasın diye bunu kabul ettiğini öne sürmüştür. Görüşmenin ardından bu uygulamaya son verme sözü de vermiştir. Dahası sendikamız üyesi işçiler işyerine gelen PTT memurunun durumu anlatan ifadelerinin ses kaydına da sahiptirler. Açıktır ki e-devlet şifrelerinin kişiden habersiz şekilde, kişi orada değilken alınması önemli bir suçtur, dolandırıcılıktır. E-devlet şifreleri ile yalnızca sendika üyeliği yapılmamaktadır, çok çeşitli işlemleri yürütmek mümkündür ve bu oldukça tehlikelidir. Bu organizasyona ortak olan PTT memurları, işveren ve sendika temsilcileri yargı önünde hesap vereceklerdir.”

TEKSİF: İDDİALAR DOĞRU DEĞİL

Konu ile ilgili olarak konuştuğumuz TEKSİF İzmir Şube Temsilcisi Faruk Aksoy, işverenle iş birliği içinde oldukları iddialarının doğru olmadığını savundu. Aksoy şunları söyledi: “Birlikte çalıştığımız ustabaşları var ama işçinin onayını almadan üye yapmanın yanlış olduğunu en baştan söyledik ve böyle bir çalışma içinde olacak olanın yanında durmayacağımızı da belirtmiştik. Bu yüzden ustabaşlarının da bilgimiz dışında iş yapmaları mümkün değildir. İşveren baskısıyla gelen bir işçi daha sonra zaten sendikadan ayrılır ve toplu iş sözleşmesi falan yapamayız. Bazı işçiler de bize gelip DİSK’e zorla üye yapıldıklarını söylüyorlar. Biz bu iddialarla uğraşmaktansa toplusözleşmeyi ve işçilerin haklarını bir an önce nasıl kazanırız onu düşünüyoruz. Zaten sınıf bilincini veremezsen işveren yardımıyla üye de yapsan kazanım sağlanamaz, biz de öncelik olarak sınıf bilincini veriyoruz işçiye. Onlar işverenle bizden daha fazla görüşüyorlar, işçiyi baskı ve tehditle üye yapıyorlar. Biz burada sağduyulu olmaya işçilerin arasının bozulmamasını sağlamaya çalışıyoruz onlar huzuru bozan açıklamalar yapıyorlar. Onlar söylüyor biz suçlu duruma düşüyoruz, yani çamur at izi kalsın halindeler. Dün yan yana olup mücadele verdiğimiz kişilerdi onlar şimdi başka bir şey var ki karşımıza geçmiş şov yapıyorlar. İddialar yalandır, biz işverenlerle birlikte çalışmıyoruz çalışmayız da. E-devlet şifrelerini PTT’den aldığımız da doğru değil, şifreleri değiştirmedikte.”

ÖNCEKİ HABER

Mandela’nın ruhu aşkına reddedin

SONRAKİ HABER

Banka vurdu babaanne çaresiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...