27 Ocak 2014 13:58

Tüzel Karayolları işçilerini Bakan Çelik'e sordu

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, mahkeme kararı olmasına rağmen Karayolları Genel Müdürlüğü'nde kadro verilmeyen taşeron işçilerin durumunu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e sordu

Tüzel Karayolları işçilerini Bakan Çelik\'e sordu
Paylaş

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, mahkeme kararı olmasına rağmen Karayolları Genel Müdürlüğü'nde kadro verilmeyen taşeron işçilerin durumunu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e sordu.

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Karayolları Genel Müdürlüğü'nde çalışan ve büyük bir kısmı Yol-İş Sendikası'na bağlı olan 8 bin 761 taşeron işçinin açtıkları davayı kazandığı halde, işçilere kadro verilmemesine ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na yazılı soru önergesi verdi.

Mahkemenin, taşeron işçilerin asıl işvereninin Karayolları Genel Müdürlüğü olduğu yönünde karar verdiğini hatırlatan Tüzel, "9. Hukuk Dairesi de mahkeme kararlarını onaylamıştır. Büyük bir kısmı Yol-İş Sendikası'nda örgütlü 8 bin 761 işçinin davayı kazanmasana ve Ulaştırma Bakanlığı'na, Karayolları Genel Müdürlüğü'ne, Maliye Bakanlığı'na, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na müracaatların yapılmasına rağmen kadro verilmediği sendikanın açıklamasında yer almaktadır" diye kaydetti.

Tüzel, konuya ilişkin Bakan Çelik'in şu soruları yanıtlamasını istedi:

* Karayollarında çalışan taşeron işçileri ile ilgili mahkemelerin verdiği, Yargıtay'ın da onayladığı yargı kararları 2 yıldır neden uygulanmamıştır?
* Yargı kararını ne zaman uygulamayı düşünüyorsunuz?
* Maliye Bakanlığı, Kara Yolları Genel Müdürlüğü ile sendika arasında mutabakat sağlandığı ifadesi doğru ise, yargı kararı doğrultusunda taşeronluğun kaldırılmasına dair yargı kararları Bakanlığınızca neden ötelenmekte ve uygulanmamaktadır?
* Kadro verilmemesi durumunda, bu davaların Anayasa Mahkemesi'ne ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götürülmesi halinde, devletin ödeyeceği tazminatın büyüklüğünü biliyor musunuz?
* Hükümetinizin ve Bakanlığınızın haksız ve keyfi uygulamaları nedeniyle bu işçilerin uğradığı maddi zararlarının tanzimini talep etmesi durumunda, Anayasa'nın 40. Maddesi uyarınca ortaya çıkacak kamu zararının, yargı kararlarını uygulamayarak, devleti zarara uğratanlara rücu ettirilmesine dair bir yasal düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?
* Yargı kararları doğrultusunda, işçi haklarını gasp eden, çalışma hayatını köleleştiren taşeron çalıştırma sisteminin kaldırılması, bu işçilerin sendika ve toplu pazarlık kapsamına alınması doğrultusunda yasal düzenlemeyi ne zaman Meclis'e sunacaksınız?" (ANKARA)
 

ÖNCEKİ HABER

Taşeron işçilerden düşük ücret protestosu

SONRAKİ HABER

KESK davası üçüncü gününde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...