27 Ocak 2014 07:00

Ankara’yı yasaklayan Yatağan’a giremez

Sinan Cem KAYA
Yatağan

Ankara yürüyüşleri polis ve jandarma tarafından engellenen Yatağanlı işçiler öfkeli. Hükümetin yasakçı tutumunun 12 Eylül’ü hatırlattığını dile getiren işçiler, “Gittiğimiz her yerde AKP’nin işçi ve emek düşmanı bakışını, yasaklarını halka anlatacağız. Bizlere Ankara’yı kapatanlara biz de geldiklerinde Muğla’yı kapatacağız” dediler. Sendika merkezlerinin tutumunu da eleştiren işçiler, özelleştirmeyi durdurmakta kararlı.

TALİMAT ANKARA’DAN


Yürüyüşün başladığı 24 Ocak’ta Yatağan’dan çıktıkları anda araba ruhsatlarını, kontak anahtarlarını ve kimliklerini istediklerini aktaran Tes-İş Yatağan Şube İşyeri Temsilcisi Uğur Kılıç, şöyle devam etti: “Bunları vermeyi kabul etmedik. Bunun üzerine Ankara’dan talimat aldıklarını ve bırakmayacaklarını söylediler. Barikat sadece Yatağan’da değildi. Aydın girişinde de olağanüstü polis ve jandarma barikatı kurulduğunu örgendik 1500 -2000 polis ve askerin olduğu söyleniyordu. Bunun üzerine Aydın Muğla yolunu trafiğe kapattık ve sonra Muğla’ya doğru trafiği iki yönlü kapatarak 40 kilometrelik yolu yürüdük. Sabah 07.00’de Muğla’ya vardık.” T.Maden-İş ve Tes-İş sendikalarının üyelerinden oluşan özelleştirmeye karşı mücadele komitesinin toplanarak yol haritasını belirleyeceğini dile getiren Kılıç “Şunu buradan ifade ediyoruz. Bizleri Ankara’ya sokmayanları biz de Muğla’ya sokmayacağız bu böyle biline” diye konuştu.

AKP’YE OLAN İŞÇİ TEPKİSİ ARTTI


T. Maden-İş Sendikası İşyeri Temsilcisi Enver Asar da siyasi iktidarın talimatıyla kadınların ve çocukların da içinde bulunduğu yüzlerce kişinin bekletildiğini söyledi. Asar, “Belli ki iktidar işçilerin gücünden korkuyor. Bizler de kararlılığımızı göstermek için Muğla’yla kadar trafiği kapatarak yürüdük” diye konuştu. Ankara’da pek çok şubeyle ve işçilerle omuz omuza dayanışma içinde olacaklarını dile getiren Asar, şöyle devam etti: “Bu tutumla bizleri mücadeleden vazgeçireceklerini zannediyorlar. Yaşananlar AKP’ye olan işçi tepkisini daha da artırdı. 35 otobüsle yola çıkmıştık bir dahaki sefere 135 otobüsle yola çıkacağız. Her şartta özelleştirmeye karşı mücadeleden vazgeçmeyeceğiz.”

12 EYLÜL SÜRÜYOR

İşçilerin öfkesine tahammül edemeyenlerin seyahat haklarını engellediğini söyleyen T. Maden-İş İşyeri Temsilcisi Ahmet Çakır, “12 Eylül’de çocuktuk, şimdi yaşananlara, bu iktidarın yaşattıklarına baktığımızda 12 Eylül’den ne farkı var diyor insan. Demokratik ve meşru hakkımız engellemeler ve baskı ile karşılanıyor. 12 Eylül AKP Hükümeti eliyle devam ediyor” dedi. Özelleştirme iptal edilene kadar mücadelelerini devam ettireceklerini belirten Çakır, yerel seçimlerin yapılacağı 30 Mart’ta da hükümetle hesaplaşacaklarını bildirdi.

SAĞLAM DURMALIYIZ

Maden İşçisi Kadir Balta, “Yatağan’dan tek bir otobüs dışarı çıkartılmayacak” talimatını verenin İçişleri Bakanı Efkan Ala olduğunu yönünde duyum aldıklarını dile getirerek “İşyerinde yapılan açıklamada da Tes-İş Genel Merkezinin ‘İhale ertelendi neden Ankara’ya geliyorsunuz’ dediği söylendi. Yani özelleştirme gündemden çıkmamış ama sendika merkezi şubesini böyle yönlendirmeye çalışıyor. Biz mücadelemizi sürdüreceğiz ve daha önce aldığımız kararları uygulayacağız” dedi. Tüm engelleme çabalarına karşı daha sağlam ve kararlı adım atmak zorunda olduklarını ifade eden Balta, özelleştirmenin tamamen gündemden çıkması için ne gerekiyorsa yapılması gerektiğini bildirdi.

Evrensel'i Takip Et