27 Ocak 2014 06:00

Termik santrale el ele direnecekler

İzmir Foça’da “Termik Santral ve Cüruf Alanlarının Çevresel Etkileri ve Yenilenebilir Çözümler” konulu panel düzenlendi. Reha Midilli Kültür Merkezinde gerçekleştirilen, panelde, Aliağa ve Foça arasındaki sanayi kuruluşlarının ve yapımı süren termik santrallerin yarattığı tehlikeler masaya yatırıldı.

Termik santrale  el ele direnecekler
Paylaş

İzmir Foça’da “Termik Santral ve Cüruf Alanlarının Çevresel Etkileri ve Yenilenebilir Çözümler” konulu panel düzenlendi. Reha Midilli Kültür Merkezinde gerçekleştirilen, panelde, Aliağa ve  Foça arasındaki sanayi kuruluşlarının ve yapımı süren termik santrallerin yarattığı tehlikeler masaya yatırıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, “Zaten yeterince kirlenmiş olan bölgemizi daha da kirletecek olan termik santrallere karşı el ele verip, hem sokaklarda hem de hukuki alanlarda direnmek zorundayız ve direneceğiz” diye konuştu.  

GERZELİLER GİBİ DİRENİLMELİ

Konuşmalardan önce Gazetemiz Muhabiri Özer Akdemir’in hazırladığı ve Hayat Televizyonunda yayınlanan Çepeçevre Yaşam programından, Aliağa bölgesindeki çevre sorunları ve verilen mücadelelerle ilgili 20 dakikalık seçki ilgiyle izlendi. Seçkinin sonunda konuşan Akdemir, Gerze’lilerin termik santrale karşı verdiği mücadeleyi örnek vererek, halkın kararlı bir şekilde direndiğinde yaşam alanlarını korumayı başardığına dikkat çekti.

SANAYİCİNİN ÇÖZÜMÜ SORUNUN KAYNAĞI OLDU


Akdemir’in ardından konuşan 9 Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Enver Yaser Küçükgül de, Aliağa bölgesinde 1974’lerde başlayan demir çelik üretiminin yarattığı cüruf sorunu ile ilgili “Böylece yüz binlerce ton atık yığıldı bölgeye. Bu atıkların yasal mevzuat gereği bertaraf edilmesi yoluna gidilse sanayici  bir dünya para harcamak zorunda kalacaktı. Onlar da bu sorunu cürufları getirip tarım arazileri üzerine dökerek çözdüler! Dedi.” Demir çelik tesislerinde 15 milyon ton hurda metalin kullanıldığı bilgisini veren Küçükgül, bunların içindeki tehlikeli maddelerin belirlenmeden bu tesislerde kullanılmasının yaratacağı tehlikelere dikkat çekti. Küçükgül, “Radyasyonlu bir atığın eritilip çatal haline getirildiğini düşünün. Yıllarca bu çatal etrafa radyasyon ışını yaymaya devam edecektir” diye konuştu.

YAPILACAK EN İYİ ŞEY BU DÜZENİ DEĞİŞTİRMEKTİR

Kirli sanayi işletmelerinin ve termik santrallerinin çevresel ve sağlığa olan etkilerini anlatan Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa, günümüzde bütün hastalıkların yüzde 80’inin çevresel etkilere bağlı olduğunu aktardı. Aliağa’da hava, su ve toprağın kirlendiğini ve kirliliğin artarak devam ettiğini belirten Karababa, bu kirliliğin yarattığı sağlık sorunları hakkında bilgiler verdi. Karababa, “Kapitalizmin sonu mu dünyanın sonu mu? sorusunu soruyoruz artık. Yapabileceğimiz en iyi şey bu düzeni değiştirmektir” diye konuştu. Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanay Sıtkı Uyar ise 100’de yüz yenilenebilir enerjinin mümkün olduğu üzerine kurduğu sunumunda enerjide birinci çözümün enerjinin etkin ve verimli kullanımı olduğunu söyledi. Panel konuşmaların ardından soru cevap bölümüyle devam etti.  (İzmir / EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Galatasaray- Gaziantepspor: 0-0

SONRAKİ HABER

Bir heyet iki farklı rapor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...