26 Ocak 2014 14:59

Sosyal güvenlikte eşitsiz atama

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki 5502 sayılı Kanunu’nda KHK ile değişiklik yaparak, sosyal güvenlik uzmanları atamalarındaki dil ve sınav şartını kaldırdı.

Sosyal güvenlikte eşitsiz atama
Paylaş

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki 5502 sayılı Kanunu’nda KHK ile değişiklik yaparak, sosyal güvenlik uzmanları atamalarındaki dil ve sınav şartını kaldırdı. Bakanlığın yayımladığı KHK’de başkanlık merkez teşkilatında genel müdür yardımcısı, daire başkanı veya taşra teşkilatında il müdürü kadrolarında bulunan personelin sınavsız sosyal güvenlik uzmanı olabileceği belirtildi.

‘HÜKÜMETİN YENİ KAMU YÖNETİMİ ANLAYIŞI’

Sosyal güvenlik uzmanlarının atanmasına ilişkin düzenlemeye tepki gösteren, Sosyal Güvenlik Uzmanları Derneği, şart aranmaksızın gerçekleşen atamaların eşitsizlik yarattığını açıkladı. Dernek tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Bu düzenleme, Hükümet politikaları çerçevesinde yasal bir zemine oturmuş yeni kamu yönetimi anlayışını ve yeni Türkiye vizyonunu içinde barındıran uzmanlık müessesesini büyük ölçüde geriye götürmekle birlikte, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına olumsuz örnek olabilecek nitelik taşımaktadır” denildi. Sosyal güvenlik uzmanlığı mesleğinin özel bir yarışma sınavına tabii olduğu ve yabancı dil bilgisi gerektiren bir alan olduğu ifade edilen açıklamada, “Yeni kamu yönetimi anlayışı çerçevesinde kamu hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi amacıyla oluşturulmuş bir kadrodur.Sosyal güvenlik uzmanlığı kadrosu, Sosyal Güvenlik Kurumunda dil şartı arayan tek kadrodur. Ancak bu düzenleme, uzun ve meşakkatli süreçler sonunda elde edilen sosyal güvenlik uzmanlığı kadrosuna, ilgili şartlar sağlanmadan ve dolaylı yöntemlerle atanmayı mümkün kılmaktadır.

‘GEÇİŞ KADROSU OLABİLİR’

Açıklamada yeni düzenlemeyle sosyal güvenlik uzmanlığının, pek çoğunun sınav gerektirmeyen kadrolarda  yöneticilik görevinde bulunan çalışanlar için geçiş kadrosu olacağına da dikkat çekilirken, oluşacak ek gösterge farklarının emekli ücretlerine yansıyacağı ve bunun ülke bütçesini de olumsuz yönde etkileyeceği  belirtildi. Sosyal Güvenlik Uzmanları Derneği olarak 80. maddenin tasarıdan çıkarılmasını veya maddedeki “sosyal güvenlik uzmanı” ibaresi yerine “başkanlık müşaviri” ibaresinin getirilmesi gerektiği belirtildi. (Ankara/EVRENSEL)


 

ÖNCEKİ HABER

HDP, Şişli Meydanı\'nda adaylarını tanıttı

SONRAKİ HABER

Biber gazı yasaklanmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...