25 Ocak 2014 17:14

Şam, geçiş hükümetini reddetti

BM Suriye Özel Temsilcisi Lakhdar İbrahimi’nin girişimiyle, Suriye hükümetinden bir delegasyonla, Batı destekli muhalifler, Cenevre-2 Konferansı kapsamında ikinci kez 'aynı odada' bir araya geldi. Suriye heyeti, Cenevre-1’i kabul ettiğini açıklarken, muhalefetin geçiş hükümeti önerisini ise reddetti.

Şam, geçiş hükümetini reddetti
Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Lakhdar İbrahimi’nin girişimiyle, Suriye hükümetinden bir delegasyonla, Batı destekli muhalifler Cenevre-2 Konferansı kapsamında ikinci kez “aynı odada” bir araya geldi. Suriye heyeti, Cenevre-1’i kabul ettiğini açıklarken, muhalefetin geçiş hükümeti önerisini ise reddetti.

MUHALEFET TEMSİLİYETİNİ DÜŞÜRDÜ
Yapılan ikinci pazarlık görüşmelerinde taraflar tekrar aynı masaya oturmaya karar verdi. Görüşmeler 30 dakika kadar sürdü. Muhalefeti temsilen görüşmelere katılan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Suriye Enformasyon bakanı Umran Zubi’nin ‘Cenevre 1’i kabul ediyoruz ancak geçiş hükümeti sadece çökmüş devletlerde olur’ açıklamasından sonra, görüşmelerde temsiliyetini düşürerek baş müzakereci olarak Hadi Bahra’yı masaya oturtmaya karar verdi.
SMDK’nın  delegasyonundan Enes Abda ilk toplantıyı “Sadece İbrahimi konuştu. Bizler birbirimizle konuşmadık. Rejim burada siyasi manevralara girişiyor fakat geçiş yönetimi ülkenin tek yetkili mercii olacak. Bunu da Cenevre 1 sonuç bildirgesini kabul ettiklerini söyleyerek bu yükümlülüğü kabul etmiş oldular” sözleriyle anlattı.
Abda, bundan sonraki süreç için de, “İlk iki gün görüşmelerde insani durumu konuşacağız, sonrasında ise siyasi konulara geleceğiz. İlk iki günde ateşkes ilanı, kuşatılmış bölgelere insani yardım ulaşımı gibi konuları konuşacağız. Alınacak bir ateşkes kararına her taraf uymalı. Bizim tüm muhalif silahlı gruplardan aldığımız güvence var, hepsi ateşkese uyacağını kabul ediyor” dedi.

MEKİK YERİNE AYNI ODADA GÖRÜŞME
Cuma günü Özel Temsilci İbrahimi, taraflarla ayrı ayrı odalarda görüşüp mekik diplomasisi yürüteceğini açıklamıştı. İlk görüşmeden sonra, tarafların aynı odada görüşmelerini İbrahimi aracılığıyla yürütmesi kararlaştırıldı.
İkinci toplantıda ilk gündem maddesi bazı bölgeleri kuşatma altında bulunan Humus’taki insani durum olacak. Humus’ta ateşkes ele alınacak. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kocaoğlu, İzmir Valisini istifaya çağırdı

SONRAKİ HABER

Trabzonlular kupa için yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa