24 Ocak 2014 17:20

Öğrenciler can güvenliği istedi

Marmara Üniversitesi öğrencileri, Yavuz Selim Ulaş'a yapılan satırlı saldırıyı ve son dönemde Türkiye genelinde üniversitelerde Kürt öğrencilere dönük artan ırkçı saldırıları, protesto etti. Öğrenciler can güvenliği istedi. Eyleme destek veren HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, "Hiçbir faşist tertip gençlerin sesini kısamayacaktır" dedi.

Öğrenciler can güvenliği istedi
Paylaş

Marmara Üniversitesi öğrencileri, Yavuz Selim Ulaş'a yapılan satırlı saldırıyı ve son dönemde Türkiye genelinde üniversitelerde Kürt öğrencilere dönük artan ırkçı saldırıları, protesto etti. Öğrenciler can güvenliği istedi. Eyleme destek veren HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, "Hiçbir faşist tertip gençlerin sesini kısamayacaktır" dedi.

Marmara Üniversitesi öğrencilerinin çağrısı ile Göztepe Kampüsü girişinde biraraya gelen yüzlerce öğrenci, Marmara Üniversitesi öğrencisi Yavuz Selim Ulaş'a yapılan satırlı saldırıyı ve son dönemde Türkiye genelinde üniversitelerde Kürt öğrencilere dönük artan ırkçı saldırıları protesto etmek amacı ile Kadıköy Altı Yol'a kadar yürüyüş gerçekleştirdi. HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, SDP Genel Başkan Yardımcısı Yeşim Ergün, Eğitim-Sen 6 No'lu Üniversiteler Şubesi, BDP-HDP Kadıköy ilçe örgütleri, Özgürlükçü Hukukçular Derneği ve İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin de destek verdiği eylemde, Göztepe Kampüsü'nde biraraya gelen öğrenciler, "Can güvenliği ve öğrenme özgürlüğü istiyoruz", "Öğrencime dokunma", "Çeteler dışarda öğrenciler içerde" pankartları açılarak, "İlim içeri satır dışarı", "Marmara goristan ji bo faşistan", "Marmara faşizme mezar olacak", "Polis defol üniversiteler bizimdir", "Kurdistan goristan ji bo faşistan" sloganları atıldı. Geçtiğimiz günlerde Haydarpaşa Kampüsü'nde uğradığı ırkçı sadırının ardından gözaltına alınarak tutuklanan Marmara Üniversitesi öğrencisi Ercan Acar'ın fotoğraflarının bulunduğu, "Ercan Acar'a özgürlük" dövizleri açıldı.

'FAŞİZMİN ÖĞRENCİLERE DOKUNMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ'

Eylemde ilk olarak açıklama yapan Eğitim Sen İstanbul 6 No'lu Üniversiteler Şubesi Başkanı İsmet Akça, Marmara Üniversitesi'nde öğrencilerin hak taleplerinin yıllardır sindirilmeye çalışıldığına dikkat çekerek, "Son dönemde ise saldırılar kampus dışına taşınmış durumda. Artık öğrencilerimiz otobüs, metrobüs duraklarında da saldırılara uğramaktadır" dedi. Gerçekleştirilen saldırıların tesadüf olmadığını belirten Akça, "Bizler, Marmara Üniversitesi'nin ırkçı saldırılarla, copla, satırlarla idari ve akademik personeline, öğrencilerine açtığı soruşturmalarla değil bilimsel gelişmelerle kolektif bilgi üretimiyle yaratacağı eşitlik ve demokrasi ortamıyla anılmasını istiyoruz" diye konuştu. Saldırılar karşısında rektörlüğün alacağı tavrın takipçisi olacaklarını aktaran Akça, saldırganlar hakkında gerekli resmi işlemlerin yapılması gerektiğini kaydetti.
Daha sonra konuşan Özgürlükçü Hukukçular Derneği üyesi Hüseyin Boğatekin de, Türkiye genelinde artan ırkçı saldırılara dikkat çekerek, "Türkiye'nin dört bir yanında birçok üniversitede devrimci, demokrat, yurtsever Kürt öğrenciler saldırılara maruz kalmıştır. Bizler onların savunucuları olarak yanlarında olmaya devam edeceğiz. Faşizmin öğrencilere dokunmasına izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

TÜZEL: HİÇBİR FAŞİST TERTİP BU SESİ KISAMAYACAKTIR

Ardından HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel söz aldı. Üniversitelerde Kürt ve muhalif öğrencilere yönelik artan saldırılara dikkat çeken Tüzel, "Türkiye'de bu manzaraları çok yaşadık ama son dönemde bu saldırılar devlet politikasına dönüştü. Öğrenciler can güvenliği istiyor" diye konuştu. Demokratik özerk üniversite talebinin artan saldırılar karşısında daha gür sesle çıkacağını ifade eden Tüzel, "Gençliği provoke etmeye yönelik saldırıların nasıl tertiplendiğini biliyoruz. Hiçbir faşist tertip bu sesi kısamayacaktır" şeklinde konuştu.

'GÜNDEMİMİZDEN KOPARMAYA ÇALIŞIYORLAR'

Ardından Marmara Üniversitesi öğrencileri adına Kürtçe ve Türkçe olarak açıklama yapıldı. Türkçe metni okuyan Marmara Üniversitesi öğrencisi Tuğçe Bostancı, "Çeteci sivil, faşist uzantıları gençliğin üzerine doğru yönlendirerek üniversitelerin asıl sahipleri olan öğrencileri kendi temel gündemlerinden koparma, sistemli bir biçimde oluşturulan çatışmalı ortam üzerinden üniversitenin içinde sokulan Ali İsmaillerin, Şerzan Kurtların katili polisleri, koruyucu, kollayıcı bir pozisyonda topluma lanse etme istekleri artık ortadadır" diye konuştu. Yavuz Selim Ulaş isimli öğrencinin Göztepe Kampüsü'ne giderken uğradığı satırlı saldırıyı hatırlatan Bostancı, " Saldırıyı gerçekleştiren alçakların eşgalleri, isimleri ve adresleri belli olmasına rağmen neden gereken yapılmıyor?" diye sordu. Ercan Acar'ın gözaltına alındıktan sonra tutuklanmasını da hatırlatan Bostancı, "Ajanlık dayatılan ve polisin ajanı olmayı reddeden arkadaşımız, hukuk ayaklar altına alınırcasına tutuklanmıştır. tutsak edilen yoldaşımız derhal serbest bırakılmalı çetecilerden hesap sormalıdır" ifadelerini kullandı.

Öğrenciler, yapılan açıklamanın ardından Kadıköy Alı Yol'a doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında Ulaş'ın saldırıya uğradığı yerde, şiir okuyan öğrenciler, MHP Kadıköy ilçe binası önünden geçerken de, "İşte burası faşist yuvası" sloganı atarak tepkilerini gösterdi. Yürüyüşün ardından atılan sloganlar eşliğinde eyleme son verildi.

MÜ'DE SALDIRIYA UĞRAYAN ÖĞRENCİ SERBEST BIRAKILDI

Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü'nde ülkücü bir grubun saldırısına uğrayan ve ardından "Silahla adam yaralama" iddiasıyla tutuklanan Hukuk Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Ercan Acar yapılan itiraz üzerine serbest bırakıldı.

Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü'nde 17 Ocak'ta ülkücü grubun Kürt öğrencilere saldırması sonucu kavga çıkmış, Hukuk Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Ercan Acar da burada saldırıya maruz kalmıştı. Acar, ardından Kadıköy'de otobüs durağında beklerken gözaltına alınmış ve savcılık tarafından tutuklanma talebi ile Kartal'daki Anadolu Adliyesi Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmişti. Mahkemeye yapılan itiraz sonucu Ercan Acar serbest bırakıldı. (İstanbul/DİHA)




 

ÖNCEKİ HABER

Adana’da çata pat suç delili oldu

SONRAKİ HABER

Kolluğun zor kullanımı sempozyumu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa