24 Ocak 2014 06:00

İşsizlik 202 bin kişi arttı 107 bini kadın

DİSK-AR’ın yayımladığı Kadın Emeği ve Güvencesizlik Raporu’na göre son bir yılda işsiz kalan 202 bin kişinin 107 bini kadınlar. İş bulma umudu taşımayan kadınlar da eklendiğinde ülke geneli işsizlik rakamlarının yüzde 90’nını kadınlar oluşturuyor. Tam zamanlı olarak çalışan kadınların sayısı 112 bin kişi geriledi ve kayıt dışı çalışan kadınların oranı da yüzde 52 arttı.

İşsizlik 202 bin kişi arttı 107 bini kadın
Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara


DİSK-AR’ın yayımladığı Kadın Emeği ve Güvencesizlik Raporu’na göre son bir yılda işsiz kalan 202 bin kişinin 107 bini kadınlar. İş bulma umudu taşımayan kadınlar da eklendiğinde ülke geneli işsizlik rakamlarının yüzde 90’nını kadınlar oluşturuyor. Tam zamanlı olarak çalışan kadınların sayısı 112 bin kişi geriledi ve kayıt dışı çalışan kadınların oranı da yüzde 52 arttı.

Rapora göre iş gücüne katılım oranları, ekim 2013 döneminde geçen yıla göre kadınlarda yüzde 27.2 seviyesinde kaldı ve kadınlara yeni iş olanakları yaratılmadı. Her dört kadından birisi ekonomik faaliyetle uğraşırken, istihdam edilen kadın sayısı 19 bin kişi azaldı ve kadın işsiz sayısı 107 bin kişi arttı.   

KRİZ TEĞET GEÇMEMİŞ!


Son 4 yıllık süreçte 500 bin kadının istihdama katıldığı ancak bu rakamın ekonomik krizle beraber düşüşe geçtiği tespit edildi. Kadın işsiz sayısındaki artış, iş bulan kadınların sayısındaki artışın önüne geçti. 202 bin yeni işsizin yüzde 53’ünü kadınlar oluşturdu.

Umutsuz işsizler göz önüne alınırsa kadın işsiz sayısına 65 bin kişi daha ekleniyor ve toplam işsiz kadın sayısındaki artış 172 bine ulaşıyor. Kadınların çalışma hayatında tercih edilmeme nedeni ise kültürel nedenler olarak görülüyor. Bu durumu engellemek için hükümet kanadından  hiçbir adım atılmadığı da raporda ifade ediliyor.

TÜİK’TEN ALDATMACA


TÜİK verilerini oluştururken ayni, nakdi gelir, sosyal güvence, yol parası, cep harçlığı gibi karşılığında iktisadi faaliyette bulunanları işsiz olarak görmüyor. Bu koşullarda çalışan 1 milyon 332 bin kişinin üçte ikisi kadınlardan oluşuyor. Tam zamanlı olarak çalışan kadınların sayısında ise geçen yıla göre 112 bin kişilik gerileme yaşandı. Kayıt dışı çalışanların yüzde 52’sini kadınlar, yüzde 30’unu da erkekler oluşturdu.


AKADEMİSYENLERDEN GÜVENCESİZLİK UYARISI

Ankara Üniversitesinde (AÜ) gerçekleşen 21. Yüzyıl İçin Planlama Kurultayı’nda, kadınların iş yaşamındaki durumu değerlendirildi. AKP’nin kadın istihdam paketinden, iş olanağı değil, güvencesiz çalışma çıkacağı belirtildi. 

Tandoğan Kampüsü 100. Yıl Salonu’nda düzenlenen kurultayın ilk oturumunda istihdam ve kadın emeği konuşuldu. DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu’nun başkanlık yaptığı oturumda AKP’nin kadın istihdam paketini değerlendiren Prof. Dr. Seyhan Erdoğdu, “Bunlar kadın istihdamını artırmaktan çok erkek istihdamını da esnekleştirmeye yönelik uygulamalardır” dedi. Esnek ve güvencesiz çalışmanın önümüzdeki günlerde artabileceğinin altını çizen Erdoğdu, taşeronlaştırma, belirli süreli çalışmayla işçi kiralama ve kısmi zamanlı çalışma uygulamalarındaki artışa işaret etti. 

Ev içi bakım gibi hizmetlerin kadına yıkılmasını eleştiren Erdoğdu, SGK’nin düzenlediği panelde karşılaştığı bir durumu anlattı. Erdoğdu şunları söyledi:  “Kadınların bakım sorunu’ diye bir afiş gördüm. Sonra konuşmamda ‘Neden bakım kadınların sorunu olsun’ diye dikkat çektim. SGK yöneticileri beni yadırgadı ve şaşkın şekilde baktı. Bakımın kadınlar üzerinde tartışılması erkek egemen yapı sonucudur.”

EVDE İŞ, İŞTE İŞ

Prof. Dr. Gülay Toksöz de, kadınların önemsiz görülen ve ikincil diye adlandırılan işlerde istihdam edilmeye çalışıldığını ifade etti. Bakım ve ev içi işlerin değersizleştirilerek ücretsiz olarak yapıldığını belirten Toksöz, Kapitalizmin buradan çıkar sağladığının altını çizdi. Toksöz, sistemin “Ev içi işleri kadın yapar” gibi bakış açısıyla, kadınları hem çalışma yaşamında, hem de ev içinde çalıştırdığını vurguladı.

Kadınların işten geldikten sonra evde de ürettiğini ve bu üretim karşılığında bir bedel almadığını kaydeden Toksöz, “Hane içi işler ücretsiz olduğu için çalışan ücretlerinde de artışa gerek kalmıyor. Eğer ev içi işler de ücretli olsaydı sermaye çalışanına bunları yaptırmak için ayrı bir ücret artışı sağlamak zorunda kalacaktır, ancak bunları kadınlara yaptırarak bedavaya karşılıyor” diye konuştu.  

Kadınların sadece emek yaşamında değil, sermaye hayatı içinde de ayrımcılığa uğradığını ifade eden Prof. Dr. Ersin Ergin ise “FORBES’in ilk 100 zengin kadın sıralamasına, 20 Türk kadın girmiş. Ancak bu kadınlar kendi sermayesini yaratarak değil, aileden gelen sermayeyle, bu listeye girmeyi başarmış” dedi. (AnkaraEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cevap ver devlet!

SONRAKİ HABER

Eğitime TIR dolusu yardım gerekiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...