23 Ocak 2014 18:30

'Derince limanı peşkeş çekilmek isteniyor'

Türkiye Liman ve Kara Tahmil Tahliye İşçileri (Liman-İş) Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Yener Bülent Aykurt, özelleştirme ihalesi iptal edilen Derince Limanı'nın özelleştirme adı altında sermayeye peşkeş çekilmek istendiğini söyledi.

\'Derince limanı peşkeş çekilmek isteniyor\'
Paylaş

Türkiye Liman ve Kara Tahmil Tahliye İşçileri (Liman-İş) Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Yener Bülent Aykurt, özelleştirme ihalesi iptal edilen Derince Limanı'nın özelleştirme adı altında sermayeye peşkeş çekilmek istendiğini söyledi.

Derince İlçesi'nde bulunan Liman-İş Sendikası Şube binasında  açıklama yapan Kocaeli Şube Başkanı Yener Bülent Aykurt, yangından mal kaçırma gibi bir özelleştirme sürecine girildiğini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"TCDD Derince Limanı’nın 36 yıl süreyle 'işletme hakkının verilmesi' yöntemi ile özelleştirme ihalesine anlam veremiyoruz.Türkiye, yolsuzluk ve çete ile çalkalanırken, böyle hassas bir dönemde hangi yüzle özelleştirme ihalesi yapılacaktır? Çoğu devlet limanının, özelleştirme adı altında bir şekilde sermayeye peşkeş çekildiği ortadadır. Devletin elinde sadece üç liman kalmıştır. Üç yanı denizlerle çevrili olmasıyla övündüğümüz ülkemizde, devlete ait limanın olmaması kadar saçma ve tehlikeli bir durum olabilir mi?"

'LİMANLARI SATMAK DEVLETİ SATMAKLA EŞ ANLAMLIDIR'

Limanları satmanın devleti satmakla eş anlamlı olduğunu söyleyen Aykurt, "Savaşların eksik olmadığı sınırlarımızda bu kararlara imza atan siyasiler ve yöneticiler, bunun doğuracağı tehlikeyi görmeyecek kadar gaflete nasıl düşmüş olabilirler. Limanlar, Ülkelerin güvenliği için en stratejik alanlardır. Limanları satmak, devleti satmakla eş anlamlıdır. Neoliberal politikaların baskısına dayanamayıp, serbest piyasa yalanına kanıp, hadi bazı limanları sattınız ama tüm limanları satmaya yeltenmek nedir? Limanlar vatandır, vatan satılamaz" dedi.

'YOLSUZLUKLARA ADI KARIŞAN FİRMARLAR YER ALIYOR'

Derince Limanı özelleştirilmesi ihalesine katılan firmaların yolsuzluklara adı karışan firmalar olduğunu ifade eden Aykurt, "İhaleye katılanların yeterliliklerini ve rekabete yönelik araştırmalarını ne çabuk yaptınız? Yolsuzluklara adı karışan firmaların da yer aldığı ihalede şimdiden kötü kokular gelmeye başlamıştır.Yolsuzluk operasyonlarında Cengiz İnşaat’ın da adı geçmektedir, böyle bir durumda hangi yüzle bunlar ihaleye katılabiliyor, yöneticiler de hangi yüzle bunları ihaleye dahil ediliyor" diye konuştu.

'SONUNA KADAR TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'

Derince Limanı'nın özelleştirmesinin sonuna kadar takipçisi olacaklarını söyleyen Aykurt, "İlgili kurumlara da ayrıca sesleniyoruz. Bu ihaleye müdahale edin; sessiz kalmak da sizi bu suça ortak edecektir. Ülkenin öz malı talan edilirken, bu talana seyirci kalanlardan muhakkak ki hesap sorulacaktır.Liman-İş Sendikası olarak kamu malına, çocuklarımızın geleceğine ve emperyalistlerle yapılan mücadele sonucu kurulan bu ülkenin öz varlıklarına sahip çıkma adına, bugün küresel kapitalizmin yayılmacı kimliğiyle mücadele etmek bizim boynumuzun borcudur. Ne Derince Limanı'nın ne de Yatağan’ın talan edilmesine müsaade etmeyeceğiz" dedi.

'450 BİN METREKARELİK ALAN DOLGU YAPILACAK'

Derince Limanı özelleştirildiği taktirde denize dolgu yapılacağını söyleyen Liman İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Yener Bülent Aykurt, "Derince Limanı'nda 422 bin metrekare toplam alan var. Bunun 330 bin metrekarelik alanı gümrüklü sahadır. Özelleştiği taktirde 450 bin metrekare dolgu yapılacak. Liman özelleşirse ve dolgu yapılırsa diger limanlara da dolgular yapılacak. Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu'na soruyorum. Derince Limanı'na dolgu yapılırsa sizin ortak olduğunuz Autoport Limanı'na da dolgu yapılacakmı? Bunu merak ediyorum. Limanlara yapılacak dolgular ekolojik dengeyi bozacaktır. Körfez dolgularla nehre dönecektir" diye konuştu (DHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Kent hakkı için doğrudan demokrasi

SONRAKİ HABER

Kader\'in ölümüyle ilgili 5 kişiye dava açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...