23 Ocak 2014 11:43

Barzani: Petrol için Bağdat'a garanti vermedik

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Kürt petrolünün Türkiye'ye aktarılmaması konusunda merkezi Bağdat yönetimine garanti vermediklerini söyledi.

Barzani: Petrol için Bağdat\'a garanti vermedik
Paylaş

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Kürt petrolünün Türkiye'ye aktarılmaması konusunda merkezi Bağdat yönetimine garanti vermediklerini söyledi. Barzani, "Biz petrol başta olmak üzere Kürdistan yönetimi ve Bağdat yönetimi arasında bulunan sorunların konuşularak çözülmesini istiyoruz. Bağdat yönetimine de tehdit dilini kabul etmediğimizi açık bir dille ifade ettik" dedi.

Erbil-Bağdat ve Ankara arasında krize dönüşen Kürt petrolünün Türkiye'ye boru hattı ile aktarılması için geçen hafta Bağdat'ta Irak Başbakanı Nuri El Maliki başkanlığındaki merkezi yönetim ile görüşen Irak Kürt yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Rudaw televizyonuna açıklamalarda bulundu. Barzani, Kürt petrolünün Bağdat ile anlaşma sağlanmadan satılmaması konusunda Bağdat yönetimine garanti vermediklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Kürt petrolünün satışı konusunda Bağdat yönetimine garanti vermedik. Petrol satışı ile ilgili sorunun çözümü için hem Kürt yönetiminde, hem Bağdat yönetiminde irade olduğunu gördük. Bağdat'a geçen hafta yaptığımız ziyaret, sorunların çözümü için ilk ziyaret değildi. Daha önce de sorunların diyalog ile çözülmesi için Bağdat'ta ziyaretler gerçekleştirdik. Ama, sadece tarafların bir araya gelip oturması ile de sorun çözülmez. Önemli olan sorunun çözümü için bu görüşmelerin devam etmesi kararının alınması oldu. Petrol satışı ile ilgili merkezi yönetime önerimizi yazılı verdik, yanıtlarını bekliyoruz. Biz Bağdat yönetimine açık bir şekilde tehdit dilini kabul etmediğimizi, bu tehdit dilinin bizim tarafımızdan kullanılmasına da karşı olduğunu ve tehdit dili ile sorunların çözülmeyeceğini söyledik. Biz petrolü iki taraf arasında sağlanan bir anlaşma ile satılmasını istiyoruz. Biz petrol konusunda daha önce Bağdat'ı bilgilendirdik. Irak anayasasının bize tanıdığı yetkilere göre bu satışı gerçekleştirdik."

Neçirvan Barzani, petrol sorununun yanı sıra, Irak Parlamentosu'nda bulunan Kürdistan yönetimi bütçesini de görüştüklerini ve hazırlanan mevcut bütçeyi kabul etmeyeceklerini yinelediklerini de vurguladı. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Mısır\'da silahlı saldırı: 5 polis öldü

SONRAKİ HABER

4 şube müdürü ve 159 polisin görev yerleri değiştirildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...