22 Ocak 2014 15:14

TBB: Mesele yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı

Türkiye Barolar Birliği Başkanı (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, HSYK'yı düzenlemeye yönelik kanun teklifinin yargı bağımsızlığına aykırı olduğunu belirterek, "Değişiklik teklifi yanlıştır; birçok bakımdan Anayasaya aykırıdır" dedi.

TBB: Mesele yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı
Paylaş

Birkan BULUT
Ankara


Türkiye Barolar Birliği (TBB), HSYK’nin yapısına dair Anayasa değişikliği önerisini kamuoyuyla paylaştı. HSYK üzerinde yürütme müdahalesini azaltmayı hedefleyen öneriyi anlatan Feyzioğlu, “Hayati sorun yargının kime bağlanacağı olamaz. Yurttaşlarımız için sormamız gereken soru yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığının nasıl sağlanacağıdır” dedi.

MECLİSTE GÖRÜŞÜLEN TEKLİF YARGI BAĞIMSIZLIĞINA AYKIRI

TBB, HSYK’de yapılan kanun değişikliğine ilişkin bugün bir basın toplantısı düzenledi. TBB’nin HSYK’de değişiklik önerilerinin paylaşıldığı toplantıda konuşan TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, AKP’nin Mecliste görüşülen teklifinin yargı bağımsızlığına aykırı olduğunu söyledi. Barolar Birliğinin bu teklife karşı çıkmasının mevcut HSYK yapısını savundukları anlamına gelmediğini belirten Feyzioğlu, bugünkü haliyle HSYK’nin üye yapısının bağımsızlık ve tarafsızlığı sağlamaktan uzak olduğunu ifade etti. TBB ve ilgili örgütlerin HSYK’nin yapısını yargı bağımsızlığı çerçevesinde düzenleyecek bir anayasa değişikliği konusunda uzlaşmaları gerektiğini dile getiren Feyzioğlu, “Hayati sorun yargının kime bağlanacağı olamaz. Yurttaşlarımız için sormamız gereken soru yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığının nasıl sağlanacağıdır” diye konuştu.

Yolsuzluklarla soruşturmalarının engellendiği algısının hukuk sistemine büyük zararlar verdiğini belirten Feyzioğlu, ülkede hemen herkesin bu soruşturma söz konusu olduğunda hakim, savcı ve emniyet görevlilerinin “hangi taraftan” sorusunu sormaya başladığını ifade etti.

TBB’NİN ÖNERİSİ MECLİSTEN NİTELİKLİ ÇOĞUNLUK ATAMASI

Barolar Birliğinin Anayasa değişikliği önerisine göre HSYK, Yüksek Hakimler Kurulu ve Yüksek Savcılar Kurulu olarak ikiye ayrılıyor. Kurullarda görev yapacak yüksek yargı kaynaklı üyelerinin, bu yargı üyelerinin kendi organ üyeleri arasından seçilmesi istenen öneride, Türkiye Adalet Akademisinin yüksek kurullara üye göndermemesi gerektiği ifade ediliyor. HSYKye Meclis tarafından atanan üyelere ilişkin maddeye değinen Feyzioğu, “Yargının demokratik sistem içinde hesap verebilirliğinin sağlanması ve meşrutiyetinin pekiştirilmesi açısından hakim ve savcı kadrosunda olmayan belli sayıdaki üyenin TBMM tarafından nitelikli çoğunlukla seçilmesi sağlanmalıdır. Bu çoğunluk oranı da üçte iki olmalıdır” dedi.

‘CUMHURBAŞKANI HSYK’YE ÜYE ATAMASIN’

Cumhurbaşkanı tarafından HSYK’ye üye atanmasının kalkması veya her iki kurula sadece bir üye ile sınırlandırılması gerektiğini söyleyen Feyzioğlu, Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulunun Yüksek Hakimler Kuruluna ve Yüksek Savcılar Kuruluna belli sayıda üye seçebilmesinin sağlanmasını önerdi. “Adalet bakanı ve bakanlık müsteşarının doğal üyelik pozisyonuna son verilmelidir”diyen Feyzioğlu, görev süresi biten kurul üyelerinin bir daha atanmasının önüne geçilmesi gerektiğini dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan’ın Brüksel ziyareti mizansen miydi?

SONRAKİ HABER

Muallim\'den hükümete \'terörizme destek\' suçlaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...