21 Ocak 2014 16:25

Döviz alıp başını gidecek mi?

Türkiye’de döviz kurlarında yaşanan hızlı artışlar, “Döviz alıp başını gidecek mi?” sorularına neden oluyor. Amerika’nın Sesi (VOA), döviz kurları meselesini irdeledi.

Döviz alıp başını gidecek mi?
Paylaş

Türkiye’de döviz kurlarında yaşanan hızlı artışlar, “Döviz alıp başını gidecek mi?​” sorularına neden oluyor. Amerika’nın Sesi (VOA), döviz kurları meselesini irdeledi.

Türkiye’de serbest piyasada dolar kurunun 2.25 liraya ulaşmasının ülkedeki ekonomik çevrelerde endişe yarattığını kaydeden Amerika’nın Sesi, Gazi Üniversitesi İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Selahattin Tugay’ın döviz kurunu, ülke içindeki tüketici hareketi ile açıkladığına dikkat çekerken Tugay’ın “Döviz kurundaki artışı önümüzdeki dönem belirleyecek temel faktör, sokaktaki insanın dövize yönelip yönelmeyeceği noktasıdır” değerlendirmesini aktardı.

İNSANLAR DÖVİZE YÖNELİRSE

Tugay, “Eğer sokaktaki insanda dövize yönelim harekete geçerse döviz kuru daha da yukarı düzeye çekilecektir. Benim beklentim böyle olmayacağı yönünde” dedi.
FED’in politikasını Türkiye’deki etkisi bakımından “dolaylı faktör” olarak yorumlayan Tugay, FED’in tahvil alımını 85 milyar dolardan aşağıya çektiğini anımsatan Tugay, “Ama ben Türkiye’ye etkisini göreceli olarak iyi görüyorum. Bir riskin fiyatlanması döviz kurundaki sağlıklı gidişatı gösterir. Türkiye’de son haftalarda gündemdeki konular nedeniyle ekonomik risk ortaya çıkmıştır ve bunun fiyatlanma olarak yansımasını sağlıklı buluyorum” şeklinde konuştu.
Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi ve FED politikaları alanında Uzman Dr. İsmet Demirkol ise, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, Türkiye’deki dolar kuru artışında öncelikle ABD faktörünü değerlendirmek gerektiğini vurguladı.
Türkiye’de iç piyasadaki gelişmeleri de FED’in yanı sıra değerlendirmek gerektiğini belirten Demirkol, 5 yıllık risk primi olarak CDS’nin (kredi iflas takas primi) Ocak 2012’de 125 puan olmasına karşın şimdi 250 puana yükseldiğini ifade etti.
Bununla birlikte Borsa İstanbul’un endeksinde yükselme beklentisinde ciddi gerileme yaşandığını vurgulayan Demirkol, Türkiye’deki pek çok kalemdeki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarında yılbaşı itibariyle yaşanan artışın enflasyon oranı dolayısıyla döviz kuru artışını tetiklediğini de anlattı. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Dünyada 202 milyon işsiz var!

SONRAKİ HABER

Yolsuzluk operasyonuna yayın yasağı geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...