20 Ocak 2014 14:19

En zengin 85 kişinin malvarlığı, en yoksul 3.5 milyar insana eşit!

Oxfam'ın yayınladığı rapora göre dünya üzerindeki en zengin 85 kişinin toplam malvarlığıyla en yoksul 3.5 milyar insanın toplam malvarlığı birbirine eşit.

En zengin 85 kişinin malvarlığı, en yoksul 3.5 milyar insana eşit!
Paylaş

Kıtlık ve açlık sorunlarına çözüm üretmeyi amaçlayan uluslararası Oxfam kuruluşunun yayınladığı rapora göre dünya üzerindeki en zengin 85 kişinin toplam malvarlığıyla en yoksul 3.5 milyar insanın toplam malvarlığı birbirine eşit.

Oxfam’ın raporuna göre söz konusu 85 kişinin toplam malvarlığı 1 trilyon sterlini buluyor. Araştırmaya göre dünyanın en zengin yüzde 1’lik kesiminin toplam malvarlığı ise 60 trilyon sterlin. Bu rakam, dünyanın en yoksul yüzde 50’lik kesiminin toplam zenginliğinin 65 kat fazlasına tekabül ediyor.

Araştırmada, bu durumun toplumsal gerilimleri artırmasından ve siyasi istikrarı tehdit etmesinden endişe edildiği belirtiliyor. Oxfam raporunda, bunun sorumlusu olarak da “zengin elit” gösteriliyor. Raporda eşitsizlik sorunuyla mücadele edilmeden açlık ve yoksullukla baş edilemeyeceği belirtiliyor.

Oxfam, Davos’ta toplanan Dünya Ekonomi Forumu katılımcılarına bu gerçeği göz önünde bulundurma çağrısı yaptı.

'ZENGİNLER POLİTİKALARI KENDİ LEHLERİNE DÜZENLİYOR'

Oxfam raporunda, kuruluşun merkezinin bulunduğu Büyük Britanya’nın üçte ikisi dahil ankete katılan insanların çoğu zenginlerin ülke yönetimlerindeki etkisinin çok fazla olduğuna inanıyor. Bu düşüncenin en yaygın olduğu ülkeler İspanya, Brezilya ve Hindistan.

Kuruluşun Genel Müdürü Winnie Byanyima, "Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde en düşük vergi oranları, en iyi sağlık ve eğitim hizmetleri ve nüfuz olanaklarının gittikçe daha fazla oranda zenginlere ve onların çocuklarına sağlandığı bir dünyada yaşıyoruz" derken rapora göre son 10 yıllar içerisinde zenginler mali denetimden, vergilendirmeye ve kamu hizmetlerindeki kesintilere kadar birçok politikanın kendi lehlerine göre değiştirilmesinde rol oynadı. Gerekli bilgilerin edinilebildiği 30 ülkede yapılan araştırmaya göre 1970’lerin sonlarından bu yana söz konusu ülkelerin 29’unda vergi oranları zenginler için daha avantajlı hale getirildi.  


OXFAM NEDİR?

1942 yılında İngiltere'nin Oxford Üniversitesi bünyesinde kurulan Oxfam, 90 ülkede faaliyet gösteren 17 uluslararası organizasyonun ortak federasyonu. Grup, çalışma alanlarını yoksulluğun ortadan kaldırılması, kıtlık, felaketzedelere yardım gibi alanlar olarak açıklıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Gülsüm Cengiz’in kalemi 30 Yaşında

SONRAKİ HABER

Friv oyunları ve Pepee boyama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa