20 Ocak 2014 13:45

Roboskîliler 'halkı provoke etmek'le suçlandı!

Askerler tarafından dün yapılan baskınla gözaltına alındıktan sonra elleri kelepçelenerek hakim karşısına çıkarılan Roboskililer, gözaltına alınırken darp edildiklerini söyledi.

Roboskîliler \'halkı provoke etmek\'le suçlandı!
Paylaş

Askerler tarafından dün yapılan baskınla gözaltına alındıktan sonra elleri kelepçelenerek hakim karşısına çıkarılan Roboskililer, gözaltına alınırken darp edildiklerini söyledi. Roboskililer "Halkı provoke etmek", "yasa dışı toplantı ve gösteri organize etmek"le suçlandı.

Sınıra örülmek istenen "Güvenlik yolu"na karşı yapılan protesto eyleminin ardından dün askerler tarafından köye baskın yapılmış ve 7 yurttaş gözaltına alınmıştı. Arama yapılan evlerin darmadağın edildiği baskınlarda gözaltına alınanlardan üç kişi nöbetçi savcılık tarafından serbest kalırken, dört kişi ise tutuklama talebiyle çıkarıldıkları nöbetçi mahkemede serbest bırakıldı. Mahkemenin serbest bıraktığı Yılmaz Encü ve Celal Encü ise adli kontrol şartı getirildi.

28 Aralık 2011'de  34 kişinin yaşamını yitirdiği katliamdan sağ kurtulan Servet Encü, dün yapılan baskında gözaltına alınan kişiler arasındaydı. Bir süredir Roboski'den uzakta olduğunu ve uzun zamandır görmediği çocuklarını özlediğini için eve geldiğini dile getiren Servetr Encü, gelişinin üzerinden 2-3 saat geçmeden askerlerin evine baskın yaptığını söyledi. Encü, "Askerler sabaha doğru baskın yaptı. Yine ne oldu dedim; 'Silahlarımız kayıp, askerlerimizi yaraladılar, araçlarımıza zarar verilmiş, senin haberin var' dediler. Ben de uzakta olduğunu köye yeni geldiğimi söylediğini" söylemesine rağmen askerlerce gözaltına alındığını ifade etti. Encü, gözatılana alındıktan sonra helikopter ile Uludere'ye götürdüklerini aktardı.

Gözaltına alınan katliamda hayatını kaybeden Seyithan Encü'nün abisi Kerem Encü de sabah saat 5.30 sularında askerlerin evini bastığını ve zorla dışarı çıkarıldığını söyledi. Kerem Encü, dışarıda çocuklarının askerler ile tartıştığını ve bunun üzerine oğlu Ahmet'in askerlere yönelik '34 insanımızı katlettiniz üstüne de evlerimizi basıp bizi tehdit ediyorsunuz' diyerek tepki göstermesi üerine askerlerin katliamda yaşamını yitiren kardeşi Seyithan'ın fotoğafını yere atıp kırdığını kaydetti. Askerlerin bu yaklaşımı üzerine de oğlu ve askerler arasında kavga çıktı. Bu yaşananlardan sonra askerlerin kendilerini karakola götürdüklerini belirten Encü, oradan da helikopter ile üçer kişilik gruplarla götürüldükleri Uludere'de bir karakolda avukatlar eşliğinde ifadelerinin alındığını belirtti.

Katliamda yaşamını yitiren Nadir Alma'nın abisi Hikmet Alma ise sabahın erken saatlerinde askerlerin evlerinin etrafını sardığını ve evin her tarafını aradıklarını ifade etti. Sonrasında önce Gülyazı Tugayı'na ardından da Uludere'ye götürüldüklerini belirterek, "Neticede burada suçsuz olduğumuz ortaya çıktı. Suçlamalar şu yöndeydi 'halkı proveke etmek', 'yasa dışı toplantı ve gösteri organize etmek' " dedi. Alma sorgularında söz konusu suçlamalara karşı kendilerini savunduklarını söyledi.

'KELEPÇELENMESİ GEREKENLER KATLİAMCILARDIR'

Gözaltına alınıp, serbest bırakılanları ziyaret eden BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız da yaşanan duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Sarıyıldız, iki yıl önce katliam yaşayan Roboski köylülerinin ellerinin kelepçelenmesine tepki göstererek, elleri kelepçelenmesi gerekenlerin katliamdan sorumlu olanlar olduğunu ifade etti. Tutuklama kararının çıkmamasının olumlu olduğunu ifade eden Sarıyıldız, "Bir aydır ortalığı germenin, acısı derin olan Roboski halkının acısını deşmenin, öfkesini büyütmenin anlamı yoktu. Dilerim bundan sonra bunun farkında olurlar. Halkın sinir uçlarıyla oynanmaz özellikle içinde bulunduğumuz süreç açısından bu çok önemli, aslında biz halk olarak Sayın Öcalan'ın daha önce belirttiği gibi biz mevcut ateşin üzerine benzinle gitmeyiz. Yalnız bu halkta politikleşmiş, bilinçleşmiş, örgütlenmiş bir halktır. Bundan sonra bu halk kendisine, değerlerine yönelen yaklaşımlar karşısında kendisini koruyacaktır" dedi. Ülkenin geleceğine faydası olmayacak, ülkeyi geren ve yararsız girişimlere başvurulmaması gerektiğini belirten Sarıyıldız, "Bölgede özellikle bu süreçte birileri ortamı germek istiyor. Bu yaklaşım bunu gösteriyor. Roboski katliamına ilişkin askeri mahkemenin takipsizlik kararı verdiği bir gün de hemen Roboski halkının gözü önünde sınırlar çizilmeye başlandı. Bu da sinirleri gerdi, bütün toplumu gerdi. Akabinde de ciddi sıkıntılar yaşandı. İki gencimiz de yaralandı bunların hiçbirine gerek yoktu" dedi. Sınırlara tel örmekle bir halkı engellenemeyeceğini ve bir halkı birbirinden koparamayacaklarına dikkat çeken Sarıyıldız, "Bu coğrafyanın siyasal, kültürel, demografik yapısına terstir. Umarım bu ülkenin hükümeti, yöneticileri bu bilinçle hareket ederler. Analarımızın gözü aydın şimdilik, analarımızın adalet, barış arayışları devam edecektir. Bundan sonra da biz Roboski halkının ve analarımızın yanında olacağız" diye konuştu.

Gözaltı operasyonunun devam edeceğine dair ortaya atılan iddialara ilişkin bir bilgilerinin olmadığını da aktaran Sarıyıldız, bunun kimseye faydası olmayacağı belirterek güvenlik yolu ilgili daha önce Şırnak Valisi ile görüştüklerini durumun ehemniyetini ve hassasiyetini paylaştıklarını ifade etti. Orada sınır çizmenin hiç kimseye yararı olmayacağını belirttiklerini, iki gündür orada bir çalışmanın yapılmadığını aktaran Saryıldız, "Yalnız Roboski halkı da nöbet tutuyor orada, bu konuda ayakta duruyor. Tüm bölgenin de gözü Roboski'nin üzerinde" dedi. (Şırnak/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

AKP\'de toplu istifa

SONRAKİ HABER

Merkezi sınav sonuçları açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...