19 Ocak 2014 06:00

İbretlik suçlamalar: Yılbaşı kutladı, düğünde çeyrek taktı!

Kandıra Cezaevindeki tutuklu gazeteci ve sendikacıları ziyaret eden CHP Cezaevi İnceleme Komisyonu üyelerinin hazırladığı raporda mahpusların iddianamelerinde üzerlerine atılı suçlar şunlar, ibretlik.

İbretlik suçlamalar: Yılbaşı kutladı, düğünde çeyrek taktı!
Paylaş

Hasan AKBAŞ
Ankara

 
Kandıra Cezaevindeki tutuklu gazeteci ve sendikacıları ziyaret eden CHP Cezaevi İnceleme Komisyonu üyelerinin hazırladığı raporda mahpusların iddianamelerinde üzerlerine atılı suçlar şunlar, ibretlik. İddianamelerde mahpusların yılbaşı, düğün ve çocuk doğumu gibi etkinliklere yaptıkları ziyaretler ‘örgütsel faaliyet’ olarak değerlendiliyor. Ziyarette mahpuslar ayrıca cezaevinde kendilerine yönelik eziyetleri anlattı. Bir mahpus, 7 hafta boyunca banyo yaptırılmadığını heyete iletti.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Manisa Milletvekili Özgür Özel, Muğla Milletvekili Nurettin Demir ve Erzincan Milletvekili Muharrem Işık’ın yer aldığı heyet 13 Ocak günü Kandıra Cezaevine gitti. Heyet tutuklu gazetecilerin yanı sıra, ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ile 23-24 Ocak günleri hakim karşısına ilk kez çıkacak olan KESK üyesi sendikacılarla görüştü. Sendikacılar, iddianamelerde yer alan suçlamaları CHP heyetine aktardı. Görüşmeleri raporlaştıran heyet sonuçları gazetemizle paylaştı.

TATİL KÖYÜ TERÖR KAMPI OLDU

İstanbul Eğitim Sen 3 No’lu Şube Denetleme Kurulu Üyesi Sinan Eşiyok’un iddianamedeki suçları ise ‘şaka’ gibi. Eşiyok, üyesi olduğu sendikaya gitmesinin terör örgütüne gitmek gibi gösterildiğini anlatarak “Balıkesir Akçay’da Turban Otel’e gittik, 2 bin kişilik otel burası. Terör örgütü kampı olarak gösterilmiş. Yeğenlerimle çekilen mayolu, şortlu fotoğraflar konmuş. Bunlar suçmuş gibi gösteriliyor.”  

DÜĞÜNE GİDERKEN BİR DÜŞÜNÜN

Zorunlu din derslerine yapılan eylemde açılan pankart ve dözvizlerin suç olarak yansıtıldığını belirten Eşiyok iddianamede hakkında “Alevileri eylem yapması için tahrik eder” diye yazıldığını anlatıyor. Eşiyok, “Doğum yapan arkadaşımızın çocuğunu görmek için gittik. Bu bile örgütsel faaliyet olarak not edilmiş. İddianameye ‘Örgütsel faaliyet olarak çocuk görmeye gittiler’ diye geçirilmiş. Evlenen arkadaşlarımıza ‘Hayırlı olsun’ ziyareti de takılan çeyrek altın da örgütsel faaliyet olarak yer almış.”

ÜYE ÇALIŞMASI SUÇ SAYILMIŞ

BES 1 No’lu Şube Başkanı Dursun Doğan da telefonlarının dinlendiğini aktararak “ Delil olarak ortaya konan suçlar ise katıldığım eylemler olmuş” dedi. Doğan, Genel Merkezden işyeri temsilcilerini aramam ve  “Arkadaşlar adliyede sendikaya üye yapmak için çalışacaklar” demem savcı tarafından  ‘Örgüte üye kazandırma çalışması’ olarak yorumlandığını ifade ediyor.

‘ÖRGÜTSEL YILBAŞI KUTLAMASI’

“Beş ay polis beni takip etmiş, son bir ay polis sabahtan akşama beni izlemiş. İki ekmek almamın, AVM’de arkadaşlarımla buluşmamın tutanaklarını hazırlamış” diyen Yalçın Düzgün, bir arkadaşımla yılbaşı programı yapalım dedik ‘Örgütsel yılbaşı hazırlığı yaptılar’ diye iddianameye girdi. İddianamede ‘Telefon yerine yüz yüze görüşmeye dikkat eder. Örgütsel gizliliğe uyar’ ifadelerine dikkat çeken Düzgün, “Telefonla görüşsek suç, görüşmesek o da suç.”   

‘POTANSİYELİN VAR’

25 yıllık sınıf öğretmeni olduğunu belirten Mehmet Sarı, 25 yıllık öğretmenlikten sonra bir de terör örgütü üyesi yapıldığını söylüyor. Eğitim Sen 5 No’lu Şube’de hukuk sekreteri olan Sarı, “2012’de yapılan 4+4+4 eylemi ‘terör örgütünün kitlesel eylemi’ olarak tanımlanmış. Tutuklu olduğu süreçte annesinin öldüğünü çocuklarının psikolojisinin bozulduğunu anlatan Sarı “Savcı bana ‘Senin bilinçaltında terör örgütü üyesi olma potansiyelin var” dediğini aktardı.

HAYAT TV, İMC, HALK TV NEDEN YOK?

İbrahim Sönmez, de iddianamede kendisi diye sunulan resmi ‘Resimlerdeki ben miyim değil miyim belli bile değil’ diyor. Cezaevinde sohbet hakkının bile olmadığına dikkat çeken Sönmez  “Hayat TV, İmc TV, Halk TV’nin yayınlarını izleyemiyoruz” dedi. ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı da avukat görüşünün akvaryum gibi bir yerde yapıldığını belirterek “Kocaeli Barosu geldi, ses denemesi yapıldı, ses geçirdiği anlaşıldı.”  

7 HAFTA BANYO YAPAMADIK

Cezaevi yemeklerinin kötü olduğuna dikkat çeken KCK tutuklusu Oktay Gürdeğir, sıcak su olmadığı için 7 hafta boyunca yıkanamadıklarını anlatıyor. Gürdeğir, “Gece 10’dan sonra hiç su yok. Sıcak su haftada iki gün veriliyor. Dilekçeye cevap verilmiyor, çıplak arama yapılıyor” dedi.

GAZETECİYE 1 MİLYON TL CEZA

Raporda gazeteci Füsun Erdoğan’ın, 789 yıl 7 ay ceza aldığını dile getiriyor. MLKP’nin 155 eylemi nedeniyle suçlandığını belirten Erdoğan ayrıca, 1 milyon 263 bin TL de para cezasına çarptırıldığını söylüyor. Erdoğan, “Biz burada unutulduk, mağduriyet sadece Ergenekon’da değil bizim davalarımızda da var” dedi.  

ÖNCEKİ HABER

Sansüre sansür

SONRAKİ HABER

Referandum yapılmadı ama işçiler ‘sendika’ dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...