19 Ocak 2014 06:00

La Vita Curva*

Dünya tribünlerinde neler olup, bitiyor? Tribün gruplarının son durumları ne? Sahalarda oynanan oyun sırasında tribünde ve dışarda neler olduğunu her pazar değerlendireceğiz.

La Vita Curva*
Paylaş

Faruk AYYILDIZ
Erdal GÜNGÖR


Dünya tribünlerinde neler olup, bitiyor? Tribün gruplarının son durumları ne? Sahalarda oynanan oyun sırasında tribünde ve dışarda neler olduğunu her pazar değerlendireceğiz.

Haftanın ilk konusu St. Pauli tribünleri. Hamburg’daki Rote Flora Kültür Merkezinin kapa-tılmak istenmesi büyük olayların çıkmasına sebep olmuştu. Polislerle yaşanan çatışmaların ardından kent tehlikeli bölge ilan edildi. Sokak gösterilerine aktif şekilde katılan St. Pauli tribünleri Rota Flora Kültür Merkezine tribünlerde de sahip çıktılar. İç sahada oynadıkları FC Kaiserslautern maçında “Rote Flora kalacak!” pankartı açan Pauli tribünleri, ikinci yarıyla birlikte desteğini büyütecek gibi görünüyor.

'AGAİNST MODERN FOOTBALL!'

İngiltere’de tribünlerin gündemi; pahalı bilet fiyatları. En ucuz maç biletinin 55 ile 62 pound arasında değiştiği ülkede taraftarlar, yayıncı kuruluş kadar futbola para desteği sunmak zorunda kalıyor. Geçtiğimiz yıl haziran ayında tüm İngiliz tribünleri düzenledikleri ortak yürüyüşle pahalı bilet politikalarına tepki göstermiş ve fiyatların düşürülmesini istemişti ancak gelişmeler taraftarların istediği gibi olmadı. Bir yıldan fazladır süren pahalı bilet tepkisi son dönemde tribünlerde iyice artmış durumda. Her hafta bilet fiyatlarının pahalılığına dikkat çekmek için benzer pankartların açıldığı İngiliz tribünlerinin son ortak pankartı; “Bir maç bileti 55 pound. Bir işçinin 9 saatlik kazancı, bu mu işçi sınıfının oyunu?​”

REAL MADRİD TRİBÜNLERİ KARIŞTI

Geçtiğimiz haftalarda Real Madrid yönetimi radikal bir kararla 20 yıllık taraftar grubu Ultras Sur’un kombinelerini iptal ederek, stadyumdan atmıştı. Madrid yönetiminin bu kararı almasında Ultras Sur grubunun faşizm ve Nazi sembollerini tribünlere asması etkili oldu. Artık stadyuma giremeyen ve Madrid maçları öncesi dışarıda protesto gösterileri düzenleyen Ultras Sur içerisindeki problemler Real Sociedad maçında ortaya çıkmıştı. Grup içerisindeki gençlerin, ihtiyarları devirme girişimi grubu karıştırır ve kendi aralarında yaşanan çatışmalardan sonra iki taraf da diğerini silah kullanmakla suçlar. Çıkan olaylar maçtan sonra internette de devam ederek büyür. Genç tayfa, ihtiyarları tribünden rant elde etmek ve polislerle iş birliği yapmakla suçlar. Buna karşılık ihtiyarlar da gençleri, üyeleri tehdit etmek ve ürünleri gruptan bağımsız şekilde satmaya çalışmakla itham etmektedir. Maçın ardından sosyal medyada da devam eden bu tartışmanın İspanyol basınına haber olması Real Madrid’in sahipleri ve üyelerini rahatsız eder ve grup, kulübün imajını zedelediği gerekçesiyle stadyumdan atılır. İspanyol medyasında çıkan haberlere göre 100 bini aşkın üyesi olan Madrid’de üyelerin büyük çoğunluğu grubu statta istememektedir.

NO PASARAN!

Geçtiğimiz ay tribünlerde açtıkları Boby Sands pankartı nedeniyle Celtic yönetiminin ve iktidarın hedefi haline gelen Green Brigade grubu tüm yasaklamalara, baskılara rağmen politik eylemlere imza atmaya devam ediyor. Yaşamını yitiren İspanya iç savaşının ‘sembol’ milisi Marina Ginesta’yı unutmayan Green Brigade, “R.I.P Marina Ginesta No Pasaran!” pankartı açtı.

KULÜPLERİN GERÇEK SAHİBİ TARAFTARLAR

Her şey dört dörtlük olmasa da Almanya tribüncüleri futbolun güzelliklerini yaşama konusunda birçok ülke tribünlerinden daha şanslı durumda. Hamburg SV kulübü yüzde 100 taraftarlara sahip kulüplerden biri. Ve demokratik yapısıyla tüm Avrupa’da futbol taraftarlarına örnek. Kulüp şu sıralar saha içi ve dışında zorlu günler yaşıyor. Bazı zengin taraftarlar sponsorları da yanlarına alarak şu an yaşanan olumsuz gelişmeleri fırsat bilerek kulübün içine yabancı yatırımcıları sokmak için kampanya başlattılar. Bu kampanyaya karşı kulübün gerçek sahibi olan taraftarlar da tepkisiz kalmadı ve stadyumda açtıkları pankartlarla tepkilerini dile getirdiler. ‘Hamburg satılık değildir’ imza kampanyası başlatan taraftarlara ülkedeki diğer tribünlerde açtıkları pankartlarla destek verdiler. Bu tepkiler sponsorların yabancı yatırımcı giri-şimlerini şu an için durdurdu.

TRİBÜNLERDEN FİRARİ TUTSAĞA DESTEK

Kıbrıs’ın Omonoia takımının anti-faşist kimliğiyle bilinen taraftar grubu Gate9 açtığı politik, güncel pankartlarla adından söz ettirmeye devam ediyor. Grubun son pankartı Yunanistan’ın “17 Kasım Devrimci Örgütü” ile ilgiliydi. Hareketin cezaevinde bulunan ve müebbet hapis cezası alan liderlerinden Christodoulos Ksiros, 9 günlük izninde firar ederek, kayıplara karıştı. Yunanistan’da polisler tarafından aranan Ksiros için Omonoia tribünleri 17 Kasım hareketinin bayrağıyla birlikte “Asıl terörist devlettir. Christodoulos Ksiros’a özgürlük” pankartı açtı.

VALENCİA TARAFTARLARINA CEZA YAĞDI

15 Aralık 2013’te oynanan Valencia – Atletico Madrid maçı öncesi bir barda olaylar çıkmıştı. Maç öncesi barda takılan A. Madrid taraftarlarına saldıran ve döven 72 Valencia taraftarına geçtiğimiz günlerde ceza yağdırıldı. Kişi başı 4 bin 500 avro para cezası verilirken 72 kişi stadyumlardan 1 yıl men cezası aldı.

* Yaşasın tribünler

ÖNCEKİ HABER

‘Bungalov’ dedi beton çıktı!

SONRAKİ HABER

Sansüre sansür

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...