18 Ocak 2014 06:00

Ağaç kesimi komşu köye ihale edilmiş

Bayramiç Kurşunlu köyü yakınlarındaki feslpat madeni için bölgedeki ağaçların kesiminin komşu köyden birisine ihale edildiği ortaya çıktı.

Ağaç kesimi komşu köye ihale edilmiş
Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir


Bayramiç Kurşunlu köyü yakınlarındaki feslpat madeni için bölgedeki ağaçların kesiminin komşu köyden birisine ihale edildiği ortaya çıktı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, HDP Milletvekili Levet Tüzel’in Kurşunlu köyündeki felspat madeniyle ilgili soru önergesine verdiği cevapta, Bayramiç Kurşunlu köyündeki yasal ağaç katliamının yine yöreden bir köylüye yaptırıldığını söyledi.

İZİN VERENLER YÖREYİ BİLİYOR MU?

HDP İstanbul Milletvekili A. Levent Tüzel, Bayramiç Kurşunlu Köyünde yapılan madencilik faaliyeti sahasının Kurşunlu köyünün hemen tepesinde bulunan, eğimli bir arazide olduğunu belirtmiş, böylesi bir arazide maden işletmeciliği yapılmasına izin veren yetkililerin, köyü çevreleyen coğrafi, tarihi, kültürel, jeolojik, sismolojik, ekolojik koşulları ve köylünün itirazlarını dikkate alıp almadığını sormuştu.

Maden işletmesine yol açmak için orman işletmesinin 2000 ağacı kestiği iddialarının doğru olup olmadığını gündeme getiren Tüzel, bu ağaç kesiminin kimlere yaptırıldığı, bu kişilerin “ehliyetsiz ve sigortasız” olduğu yönündeki iddiaların yanıtlanmasını istemişti.

KÖYLÜ YAPMAYINCA KOMŞU KÖYLÜYE KESTİRDİK

Bakanlığın Tüzel’in soru önergesine gönderdiği yanıt, ilgili yasa ve  mevzuatların sıralanmasından oluştu. Soru önergesinde yer alan tek özgün yanıt ise bölgedeki ağaç kesimi ile ilgili verilen bilgi oldu. Bakanlık, iş ilanına rağmen köyden kimsenin ağaçları kesmek istememesi üzerine ağaçları kime ve kaça kestirdiklerini isim vererek şöyle aktardı; “...köyden işe talipli çıkmaması üzerine iş, civar köylerden yapılan araştırma sonrası Bayramiç ilçesi Karıncalık köyü nüfusuna kayıtlı Mustafa YAVUZ adlı şahsa yaptırılmıştır.”
Ağaç kesiminin komşu köylülere yaptırılması “Balta ağaca demiş ki; sen beni kesemezdin ama neyleyim ki sapın benden. Bak şu ağacın bilincine sen. Ölen ben, öldüren benden” sözünü akıllara getirdi.

KESENE DEĞİL KORUYANA DAVA

Bakan Veysel Eroğlu, yılbaşı öncesi yaptığı açıklamada kutlamalar için ağaç kesenlerin 10 yılla yargılanacağı uyarısında bulunmuştu. Ancak, Kurşunlu’daki feldspat madenine yol açmak için yapılan ağaç kesimini durdurdukları gerekçesiyle 4 köylü hakkında iki yıla kadar dava açılmıştı. Aralarında maden sahası içine kurduğu çadırında 22 gün boyunca açlık grevi yapan 58 yaşındaki Bülent Özüren’in de olduğu 4 köylü, şirket yetkililerinin maden sahasına yol yapımı için ağaç kesimine engel olmakla suçlandılar. Bülen Özüren’in yanı sıra, Kurşunlu Köyü Muhtarı Muharrem Gürel (46), köyde yaşayan Arkeolog Kağan Baraş (31) ve Mimar Ayşe Nihan Kuzucu (33) ‘iş ve çalışma hürriyetinin ihlali’ suçlamasıyla Bayramiç Sulh Ceza Mahkemesinde 6 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacaklar.

KAZ DAĞLARI KÖYLÜLERİ DE REDDETMİŞTİ

Bir ağaç kesmeme öyküsü de Kaz Dağları’ndan. Altın işletmeciliği için ÇED izinlerini tamamlayan ve tesis kurma aşamasına geçen şirketler, arazideki ormanlık alandaki ağaçları kesecek köylü bulamamıştı. Köylerin kooperatifleri kendilerine teklif edilen ağaç kesme işini reddettikleri gibi dışardan bu işi yapmaya gelecek kişilere de izin vermeyeceklerini söylemişlerdi.

ÖNCEKİ HABER

Cerrahpaşa\'da direnişe tam destek

SONRAKİ HABER

2014 AB için zor bir yıl olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...