18 Ocak 2014 06:00

Hayata tutundukları dalı kesiyorlar

AKP Hükümetinin yolsuzluk ve milyon dolarlık rüşvet ilişkilerinin ortaya saçıldığı ülkemizde iki emekçi aile, işlettikleri büfeleri kaybetme korkusuyla karşı karşıya. Üstelik ailelerden biri engelli olduğu için sakatlar derneği tarafından büfeyi işletme hakkını almış.

Hayata tutundukları dalı kesiyorlar
Paylaş

Ümit KARTAL
Kayseri


AKP Hükümetinin yolsuzluk ve milyon dolarlık rüşvet ilişkilerinin ortaya saçıldığı ülkemizde iki emekçi aile, işlettikleri büfeleri kaybetme korkusuyla karşı karşıya. Üstelik ailelerden biri engelli olduğu için sakatlar derneği tarafından büfeyi işletme hakkını almış. Kayseri Doğum Evi bahçesinde büfe işleten Taşdemir ve Tayyar aileleri, ekmeklerini çıkardıkları, tencerelerini kaynattıkları büfelerini boşaltmazsa polis zoruyla büfelerinin boşaltılacağını öğrendi. Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesinden gelen yazıyla ilgili yetkilerle görüşmek isteyen Taşdemir ve Tayyar aileleri tüm çabalarına rağmen yetkililere ulaşamadı.

Eşi engelli olduğu için Anadolu Sakatlar Derneği tarafından kendilerine verilen büfeyi çalıştırdıklarını anlatan Dilek Tayyar “Kirada oturuyorum. Burası kapatılırsa sokaklarda mı kalacağım?​” diye isyan ediyor. Bir kişinin imzasıyla büfelerinin elllerinden alınmak istendiğini söyleyen Kasım Taşdemir da “Vergi levhamız var. Çay, simit de mi satamayalım?​” diye sordu. Anadolu Sakatlar Derneği Başkanı Osman Kılıç, üyelerinin hayata tutunması için büfeyi verdiklerini anlatarak konunun takipçisi olacakalrını söyledi. Tüm çabalarımıza rağmen Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi yetkililer konuyla ilgili sorularımıza cevap vermedi.

SAKATLAR DERNEĞİNİN BÜFESİ

Eşi engelli olduğu için doğum evi bahçesindeki büfenin işletme hakkını aldıklarını anlatan Dilek Tayyar, Anadolu Sakatlar Derneğinin büfesini çalıştırdıklarını belirtti. Eşi hem engelli hem de cezaevinde olan Dilek Tayyar, büfeden kazandıkları ile hem cezaevindeki eşine baktığını hem de çocuklarının geçimini sağlamaya çalıştığını belirterek  “Bu büfe sayesinde yıllardır kimseye muhtaç olmadan yaşamı sürdürdük” dedi. Yıllardır bu işi yaptıklarını, şimdi durup dururken ekmekleriyle oynanmasının saçma olduğunu söyleyen Tayyar “Kirada oturuyorum. Burası da kapatılırsa ben çocuklarımla sokaklarda mı kalacağım” diye sordu.

EKMEĞİMİZLE OYNUYORLAR

Yıllardır ekmeğini kazandığı işini kaybetme korkusu yaşadığını ifade eden Kasım Taşdemir, “Kaymakamlığa bir dilekçe vermişler, bizim ekmeğimizle oynuyorlar. Benim üç çocuğum var. Biri askerde, ikisi okuyor. Ekmeğimizle oynamasınlar. Bir kişinin imzası ile kırk kişinin ekmeği ile oynuyorlar. Vergi levhamız var. Çay, simit de mi satmayalım?​” diye konuştu.
Kasım Taşdemir’in eşi Zeliha Taşdemir de, kendisinin Kayserili, eşinin Ağrılı olduğunu belirterek  “Acaba eşim Kürt diye mi böyle yapıyorlar diye düşünüyorum” dedi. Kimseden yardım dilenmediklerini, sadece işlerini yapmaya devam etmek istediklerini kaydeden Zeliha Taşdemir, ‘Buradan defolun’ denilmesini kabul etmeyeceğiz” dedi.
Haklarını yasal yollardan sonuna kadar arayacaklarını ifade eden Taşdemir ve Tayyar aileleri, Kayseri Büyükşehir Belediyesinin kendilerini muhatap almasını ve sorunlarının çözümü için adım atmasını talep ediyor. Kayseri’deki hastanelerde faaliyet gösteren büfelere sağlanan tüm imkan ve koşulların kendilerinin de önlerine konulmasını talep eden aileler, polis zoru ile dükkanlarının kapatılacak olmasının ise kabul edilemeyeceğini ifade ediyor.

ÇAY, SİMİT SATIYORLAR

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Anadolu Sakatlar Derneği Başkanı Osman Kılıç, üyelerinin mağduriyetinin farkında olduğunu ve süreci takip ettiğini söyledi. Büfeleri zaten üyelerinin hayata tutunmalarını kolaylaştırmak için açtıklarını anlatan Kılıç “İnsanlar çay-simit satıyor. Başı sonu ne kadar kazanıyorlar ki? Böyle problemler çıkarılmamalı. Ben de hastane başhekimi ile görüştüm ve ellerinden geleni yapacaklarına dair söz aldım” dedi. Kılıç, polis zoruyla büfelerin boşaltılacağına dair ise bilgisi olmadığını söyledi.

DOĞUM EVİ YETKİSİZ, ARAŞTIRMADAN YANIT YOK

Sorularımızı yanıtlayan Doğum Evi Müdürü Namık Çakıcı, olayın kendileriyle alakalı olmadığını, karar verme yetkisinin Eğitim ve Araştırma Hastanesinde olduğunu söyledi. “Biz bu arkadaşlara ne kalın, ne de gidin diyebilme yetkisinde değiliz” diyen Çakıcı, büfelerden rahatsız da olmadıklarını söyledi. Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesinden hiçbir yetkili sorularımıza cevap vermedi.

ÖNCEKİ HABER

Sermaye istediği gibi at koşturuyor

SONRAKİ HABER

En büyük yolsuzluk emek sömürüsüdür

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...