18 Ocak 2014 06:00

AKP’ye ve Gülen’e sempati azaldı

TESEV'in yaptığı araştırmaya göre 2013 yılında, Ortadoğu’da Türkiye’ye olan sempati yüzde 19 oranında düştü. AKP hükümetinin kendi ülke iktidarlarına karşı dostça davranmadığını düşünen halklar, AKP’nin mezhepçi politika izlediği görüşünde. Ayrıca Gülen Cemaatini olumlu görenlerin sayısı yüzde 10 oranında kaldı.

AKP’ye ve Gülen’e sempati azaldı
Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfının (TESEV) yaptığı araştırmaya göre 2013 yılında, Ortadoğu’da Türkiye’ye olan sempati yüzde 19 oranında düştü. AKP hükümetinin kendi ülke iktidarlarına karşı dostça davranmadığını düşünen halklar, AKP’nin mezhepçi politika izlediği görüşünde. Ayrıca Gülen Cemaatini olumlu görenlerin sayısı yüzde 10 oranında kaldı.

TESEV’in 15 Ağustos-13 Eylül 2013 tarihleri arasında, 16 ülkede 2 bin 800 kişi ile görüşerek hazırladığı “Ortadoğu’da Türkiye Algısı 2013” raporunda, Ortadoğu’da Türkiye’ye duyulan yakınlık 2012 yılına oranla yüzde 19 oranında azaldı. Mısırlıların 2012 yılında yüzde 84’ü Türkiye’ye yakınlık hissederken, 2013’de bu oran yüzde 38’e düştü. Halkı Türkiye’ye karşı en az yakınlık duyan ülke yüzde 22 ile Suriye oldu.  

‘MEZHEPÇİ AKP’

Mısır ve Suriye halkları, olumsuz görüş belirtme nedeninin, AKP hükümetinin kendi iktidarlarına karşı düşmanca tutumu olduğunu söylüyor. AKP’nin Ortadoğu’da mezhepçilik yaptığını düşünen katılımcıların oranı  geçen yıla göre yüzde 11’lik artışla yüzde 39 oldu. Suriye’den araştırmaya katılanların yüzde 54’ü ve Mısır’dakilerin yüzde 45’i, AKP’nin dış siyasetini mezhepçi buluyor.

CEMAAT ALTINCI

Araştırmada, aralarında el Kaide, Müslüman Kardeşler, Hizbullah ve Gülen Cemaatinin olduğu İslami yapı hakkında da katılımcıların görüşleri soruldu. Yüzde 44 ile Hizbullah en çok sempati duyulan grup olurken, Gülen Cemaati ise yüzde 10’luk oranla 6. sırada yer aldı  Gülen Cemaatine en fazla sempati Irak’ta. İran, Suriye ve Ürdün halkları ise Gülen’i antipatik görüyor.

Katılımcıların yüzde 31’i AKP hükümeti ve PKK arasında yaşanan barış sürecinden haberdarken, Gezi protestolarını izleme oranı yüzde 71. Protestoları destekleyenler yüzde 85, Türkiye demokrasisine olumlu katkı yaptığını düşünenler yüzde 50 oranında.

BİLİNDİK TEHDİT ABD

Rapora göre tehdit algılarında ABD ve İsrail yine başı çekiyor. NATO ve AB’nin de halklar gözünde karnesi kırık. Sorulara  “En büyük tehdit ABD” cevabını verenlerin oranı 2012’de yüzde 11 iken, 2013’te bu oran yüzde 39’a çıktı. NATO yüzde 13, AB de yüzde 28 oranında tehdit görülüyor. NATO ve AB’yi tehdit görenlerin sayısı da bir önceki yıla göre arttı.

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli Üniversitesi’nde de ırkçı saldırı

SONRAKİ HABER

Sermaye istediği gibi at koşturuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...