17 Ocak 2014 17:39

Cumhurbaşkanı Gül tam gün yasasını onayladı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meslek örgütü ve sendikaların imzalamayıp geri göndermesi yönünde çağrı yaptığ Sağlık torba yasasını onayladı.

Cumhurbaşkanı Gül tam gün yasasını onayladı
Paylaş

 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meslek örgütü ve sendikaların imzalamayıp geri göndermesi yönünde çağrı yaptığ Sağlık torba yasasını onayladı.

Gül “Tam gün yasası” olarak bilinen, “Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu” onayladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Birimi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül, 6514 sayılı, “Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 6515 sayılı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Japonya Hükümeti Arasında Nükleer Enerjinin Barışçıl Amaçlarla Kullanımına Dair İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanunu onayladı. Kanunlar Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi.

GÜL ‘ONAYLAMAK ZORUNDA KALIYORUM’ DEMİŞ

Konu hakkında Evrensel gazetesine konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Osman Öztürk, bu konuyu geçen hafta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le görüştüklerini hatırlatarak, “Anlatılanların kendisine mantıklı geldiğini söyledi. Ama ‘onay vermesem de onaylamak zorunda kalıyorum’ demişti” dedi.

TTB olarak Yasanın iptaliyle ilgili doğrudan bir dava açamayacaklarını belirten Öztürk, “Ama ana muhalefet partisiyle görüşerek doğrudan Anayasa Mahkemesi’ne götürmelerini isteyeceğiz” diye konuştu.

 SAĞLIK TORBA YASASINDA ÖNE ÇIKAN NOKTALAR

* Tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olan öğretim elemanları, kanunlarda belirtilen haller dışında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun “Ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağına” tabi olacak.
* Profesör ve doçent kadrosunda olanlar, her bir ana bilim dalındaki kadrolu profesör ve doçent sayısının yüzde 50’sini geçmeyecek. Ve hekimler mesai dışında özel hastaneler veya vakıf üniversitesi hastanelerinde çalıştırılabilecek.
* Mesai saatleri dışında serbest meslek faaliyetinde bulunmakta veya özel kuruluşlarda çalışmakta olan öğretim üyeleri, üç ay içerisinde bu faaliyetlerini sona erdirecek. Sona erdirmeyen öğretim üyelerinin üniversiteyle ilişikleri kesilecek.

AİLE HEKİMLERİNE ACİL NÖBETİ
* Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan hekimler ile aile hekimlerinin mesai saatleri dışında aylık otuz saati geçmemek üzere işyeri hekimliği yapması düzenleniyor. Ayrı bir uzmanlık alanı olması gereken işyeri hekimliği, diğer hekimlerin sırtına yükleniyor.
* Aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarına ayda en az 16 saat nöbet tutma zorunluluğu getiriliyor.
* Fakültede, devamlı statüde çalışan öğretim üyesi sayısının yüzde 5’ine kadar sözleşmeli profesör ve doçent istihdamı düzenleniyor. Bunlara döner sermayeden saat ücreti verilmesi seçme seçilme dahil pek çok akademik hakkın tanınmaması teklif ediliyor.

HEKİMLERE PARA CEZASI
* ‘Ruhsatsız hekimlik’ adı altında hekimlere 3 yıla kadar hapis cezası, 20 bin güne kadar da adli para cezası verilecek.
* Profesör olmak için üniversitede fiilen çalışma zorunluluğu kaldırılıyor, Sağlık Bakanlığında CEO olarak çalışırken, hastane yöneticiliği, başhekimlik yaparken profesör olunmasının önü açılıyor.
* Tıp fakültesini yurt dışında okuyan ya da bir biçimde yurt dışında çalışmış olanlara mecburi hizmet muafiyeti getiriliyor.
Gazetemiz baskıya girdiği sırada görüşmeler devam ediyordu. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Birand unutulmadı

SONRAKİ HABER

‘Taş plak sesli’ Sema’nın yeni albümü: Mâi sa’d- âbâd

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...