10 Haziran 2011 13:02

Metro’da grev kararları bir bir asılıyor

SOSYAL-İŞ Sendikası ile Metro Grosmarket arasında yürütülen toplu iş sözleşmesinde (TİS) anlaşma sağlanamaması üzerine Metro Grosmarket’in tüm iş yerlerinde grev kararı asıldı.İzmir'de Gaziemir Metro mağazasında grev kararı asılmadan önce yapılan basın açıklamasında konuşan Sosyal-İş Genel Sekreteri Celal Uyar, k

Metro’da grev kararları bir bir asılıyor
Paylaş
Alper Toraner

İzmir'de Gaziemir Metro mağazasında grev kararı asılmadan önce yapılan basın açıklamasında konuşan Sosyal-İş Genel Sekreteri Celal Uyar, kasiyerlere esnek çalışmayı dayatan BART sistemini eleştirdi. İşin yoğunluğuna göre kasiyerlerin mesailerinin tamamiyle bir bilgisayarın insafına bırakıldığını dile getiren Uyar, ücret artışı konusunda taleplerinin ücretlerde yüzde 15 zam, sosyal haklarda ise ortalama yüzde 20 zam olduğunu ve bunun kabul edilmediğini belirtti.  Metro ile Sosyal-iş arasında son toplu sözleşmelerin imzalandığı yıl olan 2008 yılında Metro’nun Türkiye’deki mağaza sayısının 14 olduğunu belirten Uyar, bugün ise bu sayının 19’a ulaştığını, bu büyümede ise en büyük katkının işçilerin emeği olduğunu dile getirdi. Bu gelişmeye örnek veren Uyar, “Öyle ki Metro AG yönetim kurulu üyesi Franz Müller dahi 2010 yılındaki satışlarında yüzde 18 artış olduğunu ve en çok yatırım yaptıkları ülkenin Türkiye olduğunu belirtmiştir. İşte bizler bu koşullar sonucunda 7 Haziran’da aldığımız grev kararını uygulamaya koyuyoruz” dedi.

Açıklamanın ardından konu ile ilgili olarak görüştüğümüz işçilerden birisi, Metro’da çalışma koşullarının kölece koşullar olduğunu belirterek, kendileri için greve gitmekten başka bir yolun bırakılmadığını söylüyor. Grev kararının da kolay alınmadığını belirten işçi, “Bu süreçte bize her türlü baskılar uygulandı ve uygulanmaya da devam ediliyor. Birebir insanları görüşmeye çağırıyorlar ve orada işten atmakla tehdit ediyorlar” diyor. Grev kararı asılırken bile işçilerin bir kısmını soyunma odasında toplayarak aynı uygulamaya devam edildiğini söylüyorlar işçiler. Bir başka işçi ise bu baskıların kısmi olarak etkili olduğunu söylüyor. Ama ona rağmen bu baskılamaların sonuçsuz kalacağını düşünüyor. “Grev kararını asmak için dışarı çıkmayan arkadaşlarımızın bizimle beraber olduğunu biliyoruz” diyor ve kendilerinin bu mücadeleyi kazanacağını söylüyor. (İzmir/EVRENSEL)


ANKARA

Etlik Metro Grosmarket işçileri ve Sosyal-İş yöneticileri de iş yeri önünde toplandılar. Grev kararını iş yeri girişine asan işçiler adına Sosyal-İş TİS Dairesi Başkanı Engin Sezgin açıklama yaptı. Sezgin, 50 maddeden oluşan TİS tekliflerinin bugüne kadar 40 maddesinde anlaşma sağlandığını ancak ücretlerin ilk 6 ay yüzde 15 artırılmasının kabul edilmediğini belirtti. Ayrıca, BART sisteminin kaldırılmasını talep ettiklerini kaydeden Sezgin, işçilerin çalışma ve sosyal yaşamını bir bilgisayar sistemine feda etmeyeceklerini söyledi. Metro patronunun ilk 6 ay için yüzde 4.3 artış öngördüğünü bildiren Sezgin, ilk 6 ay yüzde 15 oranında zam istediklerini bildirdi. “Sosyal haklarda ise yıllık bazda ortalama yüzde 20’lik bir artış talebimiz vardır” diyen Sezgin, Metro işçilerinin haklarından vazgeçmeyeceklerini dile getirdi. Metro patronunu Sosyal-İş’in taleplerine kulak vermeye çağıran Sezgin, “Buradan bir kez daha duyuruyoruz, taleplerimiz açık ve nettir. İnsanca bir çalışma düzeni ve insanca yaşanacak bir ücret istiyoruz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Anarşist ve antiotoriterlerden Blok'a destek

SONRAKİ HABER

Metan gazından zehirlenen işçiler öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...