17 Ocak 2014 14:22

Katalunya'nın bağımsızlığı için bir adım daha

Katalunya Özerk Yönetim Parlamentosu, 9 Kasım'da bağımsızlık yanlısı referandum ilan etmek için İspanyol Meclisi'nden yetki isteyen tasarıyı kabul etti. İspanyol Meclisi'nden tasarıya onay çıkması halinde Katalanlar bağımsızlıklarını oylayacak.

Katalunya\'nın bağımsızlığı için bir adım daha
Paylaş

Katalunya Özerk Yönetim Parlamentosu, 9 Kasım'da bağımsızlık yanlısı referandum ilan etmek için İspanyol Meclisi'nden yetki isteyen tasarıyı kabul etti. İspanyol Meclisi'nden tasarıya onay çıkması halinde Katalanlar bağımsızlıklarını oylayacak.

İspanya'nın doğusundaki Katalunya Özerk Bölgesi, yıllardır mücadelesini yürüttüğü bağımsızlık için önemli bir adım daha attı. İktidardaki Yönelim ve Birlik Koalisyonu (CIU) ile ona dışarıdan destek veren Katalunya Cumhuriyetçi Solu (ERC) ile muhalefetteki Yeşiller'in (ICV) ortaklaştığı 9 Kasım'da referandum ilan edilmesine ilişkin İspanyol Meclisi'nin Katalan Meclisi'ne yetki vermesini talep eden tasarı, Katalan Parlamentosu'nda kabul edildi. Tasarı, 135 sandalyeli Katalan Parlamentosu'nda kullanılan 43 hayır ve 3 çekimser oya karşılık 87 evet oyu ile kabul edildi.

Parlamento'da yer alan muhalefetteki diğer partilerden Halk Partisi (PPC), Ciutadan's (C's) ve Katalunya Sosyalist Partisi (PSC) ''hayır'' oyu kullanırken, Katalunya Halk Birliği (CUP) ise referanduma destek verse de '' Katalunya hiç kimseden izin istemez'' görüşünü savunarak tasarıya çekimser kalmayı tercih etti.

Tasarı oylamasında iktidardaki CIU adına konuşma yapan Jordi Turull, ''demokratik bir girişimde'' bulunduklarını vurgulayarak, '' Katalunya tarihini yazıyoruz ama bunu anlatmakta güçlük yaşıyoruz'' dedi. ERC adına konuşan parti sözcüsü Marta Rovira da, ''Bugün, Katalunya'nın bağımsızlık sürecinde kilit bir gün'' diyerek, ''Her şeyi denedik ve İspanyol hükümetine cevap vermesi için son bir fırsat vereceğiz. İspanyol hükümeti eğer referanduma izin vermezse bu, 'İspanyol demokrasisi inkar edici, tutsakçı ve sanaldır' anlamına gelecektir'' ifadelerini kullandı.

Katalan Parlamentosu'nun kabul ettiği tasarı, gelecek haftalarda İspanyol Meclisi'nde görüşülecek. Fakat, İspanya'da iktidardaki Halk Partisi (PP) ve ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE), daha önce yaptıkları açıklamalarda Katalunya'daki referandum girişiminin anayasaya aykırı olduğunu ve asla müsaade etmeyeceklerini açıklamıştı. Bu açıklamalara rağmen Katalan Parlamentosu'nda kabul edilen tasarı için şimdi İspanyol Meclisi'nin vereceği karar bekleniyor.

İspanya'nın 17 özerk bölgesinden biri olan Katalunya'da bağımsızlık talebi İspanya Anayasa Mahkemesi'nin 2010 yılının Haziran ayında "İspanya'da bir ulus var, Katalanlar ulus değil" kararı vermesinden sonra alevlenmişti. Geçtiğimiz yıl Katalanların Ulusal Günü 11 Eylül'de Katalunya'nın bağımsızlığı talebiyle 1,5 milyon kişinin katıldığı " Katalunya İspanya değil" parolasıyla bir yürüyüş düzenlenmişti. (DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Fazıl Say hakkındaki soruşturmaya takipsizlik kararı

SONRAKİ HABER

Pembe Hayat KuirFest\'te bugün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...