16 Ocak 2014 13:34

Irak’ta ikinci Ebu Garib vahşeti

ABD askerlerinin Irak’ı işgal etmesinden sonra Ebu Garib Cezaevi’nde yaptığı işkencelerin fotoğraflarından sonra şimdi de ikinci bir skandalın fotoğrafları ortaya çıktı. TMZ adlı internet sitesi, ABD askerlerinin Irak’ta direnişçilerin cesetlerini yakarken çekilmiş fotoğraflarını yayınladı.

Paylaş

ABD askerlerinin Irak’ı işgal etmesinden sonra Ebu Garib Cezaevi’nde yaptığı işkencelerin fotoğraflarından sonra şimdi de ikinci bir skandalın fotoğrafları ortaya çıktı. TMZ adlı internet sitesi, ABD askerlerinin Irak’ta direnişçilerin cesetlerini yakarken çekilmiş fotoğraflarını yayınladı.

TMZ.com adlı haber sitesinde yayımlanan ve 2004 yılına ait olduğu bildirilen fotoğraflarda, ABD deniz piyadelerinin, Felluce’de bir evin bahçesinde yerde yatan direnişçilerin cesetlerini ateşe verdikleri görülüyor. TMZ sitesi, ellerinde 42 fotoğraf bulunmasına karşın çoğunun ‘çok vahşice görüntüler içerdiğini’ ve bu sebeple sadece bir kısmını yayınlayabildiklerini duyurdu.

PENTAGON UMMAZMIŞ
Pentagon Sözcüsü Albay Steven Warren, fotoğraflar için “Askerlerimizden ummadığımız birşey” ifadesini kullandı. Deniz Piyadeleri sözcüsü Yarbay Neil F. Murphy ise sözkonusu fotoğrafların gerçekliğinin ve fotoğraflarda görülen ayrıntıların soruşturulduğunu, ayrıca yüzleri görülen deniz piyadelerinin kimliklerinin tespitine çalışıldığını açıkladı. Murphy, “Ön incelemeden sonra görevi kötüye kullanma ihtimali çerçevesinde soruşturma açılabilir” dedi.

EBU GARİB CEZAEVİ'NDE NE OLMUŞTU?
Pentagon Sözcüsü, 'askerlerimizden ummazdık' dese de bu görüntüler ABD askerlerinin ilk icraatı değil. Ebu Garib Cezaevi, ABD’nin Irak’ı işgal ettiği 2003 yılında ABD askerlerin, işgal altındaki Irak’ta tutuklulara uyguladıkları işkenceyle gündeme gelmişti. Irak’taki işkencelelerden ve Ebu Garib’ten sorumlu general J. Kaprinski, Ebu Garib Cezaevi’nin askeri istihbarat tarafından yönetildiğini, taciz ve kötü muamelenin fiilen resmi politika olduğunu ve sorgulamalara CIA ajanlarının da katıldığını belirtmişti.

ABD ordusu görüntülerin ardından 2006 Ebu Garib raporunu yayımıştı. Raporda, cezaevindeki işkence dehşetini yaşayanların sayısı binlerle ifade edilmiş, Cezaevi’nde Iraklı tutuklulara işkence yapılırken çekilen fotoğraf sayısının 1325, video sayısının ise 93 olduğunu açıklamıştı. Raporda ayrıca, cinsel taciz ve tecavüz olayları daha teyit edilmiş, cezaevinde 660 adet porno fotoğraf çekildiği de belirlenmişti. Fakat ABD ordusunun Ebu Garib raporunda, işkence mağdurlarının toplam sayısı hakkında net bir bilgi verilmiyor. Raporda yer alan veriler sadece fotoğraflanan ya da görüntülenen vakalar. Cezaevindeki işkence, cinayet ve tecavüz olaylarını belgeleyen bu kanıtların 18 ekim-30 aralık 2003 tarihleri arasında çekildiği belirtiliyor. Yani binlerce kayıt sadece iki buçuk aylık süre içerisinde elde edilmiş. ABA Savunma Bakanlığı, Ebu Garib skandalıyla ilgili olarak 17 askeri görevden almış, 7 askeri mahkemeye sevk etmişti. Hapisane müdürü General Janis Karpinski’nin rütbesi albaylığa düşürülmüştü. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

\'Erdoğan, Allah\'ın bütün vasıflarını üzerinde toplayan bir lider\'

SONRAKİ HABER

New York\'u sis sardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...