16 Ocak 2014 07:41

Suriyeli ve Batılı istihbarat yetkilileri Şam’da görüştü

Suriye Dışişleri Bakanı Yardımcısı Faysal Mikdad, Batılı istihbarat kuruluşlarının, radikal İslamcı gruplarla mücadele görüşmeleri için Şam’ı ziyaret ettiklerini söyledi. PYD Eş Başkanı Salih Müslim ise Kürt temsiliyeti olmadığı, Kürt sorununun çözümünün ele alınmadığı taktirde Kürtlerin Cenevre 2 Konferansı’na katılmayacaklarını ifade etti.

Suriyeli ve Batılı istihbarat yetkilileri Şam’da görüştü
Paylaş

Suriye Dışişleri Bakanı Yardımcısı Faysal Mikdad BBC’ye yaptığı açıklamada, Batılı istihbarat kuruluşlarının, radikal İslamcı gruplarla mücadele görüşmeleri için Şam’ı ziyaret ettiklerini söyledi. ANF’ye konuşan PYD Eş Başkanı Salih Müslim Cenevre 2 Konferansı ile ilgili olarak, Kürt temsiliyeti olmadığı, Kürt sorununun çözümünün ele alınmadığı taktirde Kürtlerin Cenevre 2 Konferansı’na katılmayacağını söyledi. KCK Yürütme Konseyi Üyesi Sabri Ok ise, Kürtlerin, üçüncü bir taraf olarak görülmezlerse Cenevre 2’yi reddetmeleri gerektiğini söyledi. Lozan benzetmesine ilişkin ise Ok, “Lozan’da bir halkın iradesi yok sayıldı. Kürt halkının iradesi dışında geleceği belirlenmek istendi.” dedi.  
Geçecek hafta Cenevre’de düzenlenecek barış görüşmelerine Suriye hükümeti yetkilileri katılacaklarını duyurdu fakat ana muhalefet grubu Suriye Ulusal Koalisyonu, katılıp katılmayacakları konusunda henüz bir karara varamadı. Muhabirler, muhalefetteki düzensizliğin Batı’yı öfkelendirdiğini ve Suriye hükümetine olan güveni güçlendirdiğini ifade ediyor.

‘TÜRKİYE VE SURİYE’DEKİ TERÖRİSTLER TEHDİT’
Mikdad, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın devrilmesi için baskı yapan Batılı güvenlik yetkilileri ile politikacılar arasında bölünme olduğunu ifade etti.
Suriye Dışişleri Bakanı Yardımcısı Mikdad, BBC’ye yaptığı açıklamada Batılı hükümetlerin ‘sonunda Devlet Başkanı Esad’ın liderliğinden başka bir alternatif olmadığını anladıklarını’ söyledi. Mikdad, ‘İngiltere istihbaratı dahil Batılı istihbarat örgütlerinin yakın zamanda Şam’ı ziyaret edip etmediği’ yönündeki bir soruya, “Ayrıntıları vermeyeceğim ama evet, çoğu Şam’ı ziyaret etti” cevabını verdi.
“Batılı ülkelerin diplomatlarını Suriye’ye geri göndermeleri konusunda Suriye hükümetine talepte bulunulup bulunmadıkları” sorusunu da Mikdad şöyle yanıtladı:
“Evet, bize böyle yaklaşımlarda bulunan çok sayıda ülke var. Tabii bazıları Cenevre’yi bekliyor, bazıları ‘Olasılıkları inceliyoruz’ diyor, bazıları da ‘Güvenlik önlemleri konusunda iş birliği yapmak istiyoruz’ diyor çünkü Batı Avrupa’dan Türkiye’ye, Suriye’ye gönderdikleri teröristler kendilerine yönelik gerçek bir tehdit oluşturdu.”

‘KÜRT SORUNU TARTIŞILIRSA KATILACAĞIZ’
Kürt sorununun çözümünün ele alınmadığı bir toplantının ikinci bir Lozan olacağını belirten PYD Eş Başkanı Salih Müslim, Paris’teki Le Fronligne salonunda bir basın toplantısı düzenledi. “Cenevre öncesi Rojava ve Suriye’deki durum” konulu basın toplantısında ANF’nin sorusunu yanıtlayan Müslim, “Kürt sorununun çözümü tartışılırsa katılacağız” dedi.
Suriye’de siyasi çözüm için barış ve demokrasinin şart olduğunu da kaydeden Müslim, “Mevcut muhalefet tüm Suriye halklarının iradesini temsil etmiyor” dedi. Bundan dolayı da Kürtlerin Suriye muhalefeti içerisinde Cenevre 2 konferansında temsil edilemeyeceğini vurguladı.
Rojava için yürütülen projenin Cenevre 2 konferansına da öneri olduğunu söyleyen Müslim, “Mevcut muhalefet tüm Suriye halklarının iradesini temsil etmiyor. Koalisyonda herkes temsil edilmiyor. Başka bir sorun var, bu da Kürtlerin temsil sorunudur. Cenevre’de eğer bu tartışılmazsa doğru olmaz” diyerek sözlerini sürdürdü.
ABD ve Rusyalılarla görüştüklerini belirten Müslim, Kürt komitesi olarak Suriye’de demokrasi olması için başta Kürt sorununun çözülmesi gerektiğini kaydetti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kader değilmiş

SONRAKİ HABER

Arjantinli Şair Juan Gelman hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...