16 Ocak 2014 06:00

Belediye-İş’te neler oluyor?

Belediye-İş İzmir 6 No’lu Şube’ye yönelik genel merkezin müdahaleleri artık bardağı taşırdı. Şube delege seçimlerine genel merkezin müdahalesi işçilerin tepkisine neden oldu.

Belediye-İş’te neler oluyor?
Paylaş

Emine UYAR
İzmir


Belediye-İş İzmir 6 No’lu Şube’ye yönelik genel merkezin müdahaleleri artık bardağı taşırdı. Şube delege seçimlerine genel merkezin müdahalesi işçilerin tepkisine neden oldu. Sendika tüzüğü gereği delege seçimlerinde sandık başlarına şube disiplin kurulu başkanının oturması gerekirken sendika genel merkezinin kendi delege adayını, sandık başına oturtmak istemesine işçiler itiraz etti. Genel merkez görevlisine sendika tüzüğünü okuyan işçiler merkezin bu müdahalesini engelledi.

Sendika genel merkezinin, şube delege seçimlerine müdahalesinin aslında iki yıldır devam eden bir geçmişi var. İşçilerin oyları ile seçilen ve yönetime gelen Şube Başkanı Buket Mertoğlu, tam altı kez genel merkez kararıyla görevinden alınmış ve her seferinde de açtığı davaları kazanarak görevine geri dönmüş.       

Belediye-İş 6 No’lu Şubede, baştemsilcilik ve temsilcilik yapmış ve genel merkez tarafından görevden alınan işçiler yaşananları gazetemize anlattı. İşçiler, sendika genel merkez yönetiminin iki yıldır kendilerine rakip olarak gördükleri 6 No’lu Şube Başkanını görevden almak için uygulamadığı yöntemin kalmadığını söyledi. İşçilerin oylarıyla yönetime gelen şube başkanının yine işçilerin oyları ile gitmesi gerektiğini ifade eden işçiler, genel merkez müdahalesini işçinin iradesine konulmuş bir ipotek olarak değerlendiriyor. İşçilerin eleştirilerini değerlendiren Belediye-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Erol, ise işçinin iradesiyle ilgili bir tasarruflarının olmayacağını söyleyerek “Sorun Buket hanımla alakalı” dedi.      

BÜROKRATİK YAPIYA ÇOMAK SOKTUK

Bornova Belediyesi İşçisi ve Eski İşyeri Temsilcisi Levent Derici, yaşananların özünde sendikanın bürokratik yapısının olduğuna dikkat çekti. Şube yönetimi ve işçileri olarak bürokrasinin içine çomak soktuklarını anlatan Derici “Bizden boyun eğmemizi, biat etmemizi istediler. Eski kanaat önderleri diyor ki ‘Bakın çocuklar genel merkezin karşısına geçilmez, söylediklerinin dışına çıkılmaz, çıkarsanız, sizi ezerler.’ Bizim kabul edemediğimiz olay bu. Buket Mertoğlu tesadüftür, onun yerine Mehmet, Ahmet de olabilirdi. Derdimiz Buket Mertoğlu’nun ya da ekibinin bir yerlere gelmesi değil” dedi. Sendikacılığın paraya dönüştürüldüğünü, ticari bir iş olarak algılandığını belirten Derici, sendika başkan ve yöneticilerinin bağlı bulundukları işyerinde en yüksek maaşı alan işçi kadar ücret alması gerektiğini savunarak “Bu yapılırsa gerçekten işçiler için bir şey yapmak isteyen adaylar ortaya çıkacaktır” dedi.

AĞALIK SİSTEMİ İSTİYORLAR

18 yıllık Belediye İşçisi Eski Baştemsilci Erol Gürbulak, Belediye-İş Sendikasının tüzüğünde atama olmasına rağmen bir gelenek olarak işçilerin oylarıyla baştemsilci seçildiğini ve diğer arkadaşlarıyla birlikte genel merkez tarafından görevinden alındığını belirtti. Her şeyin son yapılan merkez genel kurulunda Buket Mertoğlu’nun delege seçiminde Genel Başkan Yurdakul’dan sonra en yüksek oyu almasıyla başladığını ifade eden Gürbulak “Birileri onu tehlike olarak algıladı. Türk-İş’te de deyim yerindeyse böyle bir ağalık sistemi var. Asıl amaç koltuğu korumak. Çoğu işçi asgari ücretle çalışırken, sendika başkanları  20-30 bin gibi devasa paralar alıyorlar. Oraları bırakmak istemiyorlar konunun özü budur.”  

‘İŞÇİNİN İRADESİ TANINMIYOR’

Yaşananların ardından Belediye-İş’te kesinlikle işçi ve emekçinin iradesi olmadığını anladıklarını ifade eden Gürbulak “Genel merkez İzmir’deki diğer şube başkanlarını da yanına alarak 6 No’lu şubenin sorun yarattığını ve gitmesi gerektiğini empoze ediyor. Biz de diyoruz ki, eğer sorun varsa ne olduğunu söyleyin biz değiştiririz başkanı. İşçi hak ve menfaatleri konusunda, TİS sürecine ilişkin bir yanlışını görmedik şube başkanımızın.”

‘İŞÇİYİ KOYUN SANIYORLAR’

Bornova Belediyesi İşçisi Deniz Çakmak da, işçiler olarak genel merkezin işçinin üzerindeki ipoteğine karşı olduklarını söylüyor. Şubeyi mahkeme kararlarıyla çalıştırmamaya, etkisiz kılmaya çalıştıklarını anlatan Çakmak “Bütün bu müdahalelerin altında 2014’te Belediye-İş’in olağan genel kuruluna yönelik hazırlık yatıyor. Karşılarında güç birikmesini engellemeye çalışıyorlar. Bürokratik sendikacılıkta sendika ağalık, şube başkanı kahya, işçi de koyun gibi görülüyor. Bildirilerinde, konuşmalarında sınıf sendikacılığından bahsediyorlar ama kendi üyelerinin iradesini tanımıyorlar. Eğitim seminerleri, işçilerin bilgilendirilmesi yok. Eğitim semineri yaptılar bir kere onu da şube başkanını karalamak için yaptılar. İşçiler şube başkanından memnun olmasa dahi genel merkezin tutumundan dolayı yine destekleyecek” 


‘SORUNUMUZ BUKET HANIM’LA’

Genel merkeze yönelik eleştirilere cevap veren Belediye-İş Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Erol, Belediye-İş Sendikası yönetimi olarak işçinin iradesi ile ilgili bir tasarruflarının olamayacağını ifade ederek, “Sorun Buket Hanım’dan kaynaklı, problemimiz Buket Hanım’la” dedi. Erol, son yapılan delege seçimlerine müdahale ile ilgili sorumuza, “İşçiye ilan yapıldı. Herkes aday olma ve seçme hakkını kullandı” dedi. Şube Başkanı Mertoğlu hakkında disiplin kurulunda oy birliğiyle alınan ihraç kararının gerekçesini sorduğumuz Erol, konunun mahkemeye yansıması nedeniyle bir şey söylemek istemediğini ifade ederek “Kararı yargı verecek o karara saygılı olacağız” dedi.

MERTOĞLU: BİZ HAKLIYIZ

Belediye-İş Sendikası 6 No’lu Şube Başkanı Buket Mertoğlu da, şube ile genel merkez arasındaki sürecin 2012 yılının ocak ayında başladığını belirterek “Önce şubemizde olağanüstü genel kurul yapılmak istendi. Yargıya taşıdık. Seçimden kaçmadık, bizim itirazımız olağanüstünün gerekçelerine idi. Bu davayı kazandık. Bu sefer şubemizi disipline verdiler. Neden fularları dağıtmadı, neden dergileri almadı gibi sudan sebeplerle disipline verildik ve ihraç edildik. Yürütmeyi durdurma kararı olmasına rağmen hukuku tanımayarak bizi bu sefer kesin ihraç ettiler. Şubemizin seçim tarihi yaklaştı. Yapmak istedikleri şey beni ve şube başkan yardımcısını bu seçime sokmamak. Biz de haklı olduğumuz konularda kesinlikle sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.


İŞÇİLERİN TALEPLERİ VE YAPILANLAR

Gazetemize konuşan işçiler şunları anlattı: “Defalarca eğitim talebimiz oldu. Önceki yıl 1200 işçinin bulunduğu şubede 200 işçi için eğitim düzenlediler. Belediye-İş’in Kuşadası’da 5 yıldızlı oteli var: Beliş isminde. İşçilerin oteli ama işçi yararlanamıyor. Genel merkez, delege seçimleri öncesi otele işçileri çağırarak ‘Kimi gösterirsem onu seçeceksiniz’ talimatı verdi. SGBP kurulduğunda Yurdakul, ‘Nerede işçi mücadelesi varsa orada olacağız’ dedi. Biz de Savranoğlu ve Billur Tuz’a ziyarete gittik, dayanışma içinde olduk. Bu bile sonra çeşitli gerekçelerle eleştiri konusu oldu. Geçen yıl delegeleri çeşitli bahanelerle çağırarak olağanüstü genel kurul için 40 kişiden imza topladılar. Biz de 1200 kişilik işyerinde 900 civarında imza topladık. Olağanüstü istemiyoruz diye ve mahkeme yürütmeyi durdurdu.”

ÖNCEKİ HABER

Böyle buyurdu yargı

SONRAKİ HABER

Dershanelerin dönüşümünde özel okullara teşvik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...