16 Ocak 2014 06:00

İşçi komitesi kurduk

Merhaba ben yaklaşık 3 yıldır OSTİM’de çalışan bir işçiyim. Pazar günü katıldığım işçi toplantısında taşeron firmada çalışan arkadaşlarımızın her birinin farklı konuları ve sorunları gündeme getirmesi dikkatimi çekti.

İşçi komitesi kurduk
Paylaş

Emre UÇAK

Merhaba ben yaklaşık 3 yıldır OSTİM’de çalışan bir işçiyim. Pazar günü katıldığım işçi toplantısında taşeron firmada çalışan arkadaşlarımızın her birinin farklı konuları ve sorunları gündeme getirmesi dikkatimi çekti. Kimi esnek, kuralsız çalışma şartlarından, kimi ücretlerin insanca yaşanacak seviyelerde olmadığından, bir diğer arkadaşımız mesai ücretlerinin ödenmemesinden ve de en önemlisi işten atılma korkusundan dolayı her işi yaptıklarından bahsetti. Bu da taşeronlaştırmanın bu kadar kısa zamanda ne kadar çok sorun biriktirdiğini gösteriyor. Yapılan konuşmalar taşeron firmalar aracılığıyla çalışmanın ne kadar zor olduğunu hatırlattı bana. Toplantıda söz alan OSTİM’de çalışan arkadaşımızın bahsettiği stajyer işçilik konusu gerçekten de son dönemde çok fazla dikkate alınmayan bir sorundu. Daha önce çalıştığım firmalarda da karşılaşmıştım bu sorunla. Stajyer olarak işe alınan arkadaşlarımız, yer süpürmekten çöp dökmeye kadar staj için geldiği işin dışında her işi yapardı. Aldıkları ücretlerde yaptıkları işlerin karşılığı olmamıştı. Bir arkadaşımızın konuşmasına pek katılmadım: ‘İşçiler siyasete karışmamalı’ dedi. Patron hükümetlerinden işçi talepleri beklenmemeli, bunu gördüm yıllarca gelip geçen hükümetlerden. Bence işçiler siyaseti yönlendiren ve yöneten olmalı. Çünkü tüm sorunlarımız işçiler siyasette yerlerini alamadığı için var. Bir arkadaşımız ‘En kötü sendika sendikasızlıktan iyidir’ diye konuştu. Daha önce sendikalı bir fabrikada çalışan biri olarak bu sözüne katılıyorum. Sendikalı olabilmek çok kolay değil bu ülkede. Sendikanın varlığından bile haber olmayan işçiler var hâlâ. Haberdar olanlar ise sendikal haklardan bihaberler. Diğer şekilde en azından deneme yanılma yoluyla sendikayı yönetme sansınız var.
Genel olarak baktığımda çok beğendim toplantıyı. Sonunda da katılım gösteren arkadaşlarımızdan gönüllü olan arkadaşlarla, ben de dahil Ankara İşçi Komitesi kuruldu. Her alandan çalışan arkadaşlarımızla bağımız kopmasın, deneyimlerimizi birbirimize aktarıp çözüm yolları bulmak için birleştik. Bir arkadaşımızın konuşmasında da söylediği gibi ‘Birleşe birleşe kazanacağız.’ Bu komite bence buna bir adım sağlamış oldu.

*OSTİM işçisi / Ankara

ÖNCEKİ HABER

Otel inşaatında kalıp çöktü: 5 yaralı

SONRAKİ HABER

Hani işçiye demokrasi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...