15 Ocak 2014 14:00

Eczacılar Odası Başkanı bile grip ilacı bulamamış

Antalya Eczacı Odası Başkanı Kerem Zabun, 'Hastalar tek tek eczane dolaşarak ilaç arıyor ama yine de bulamıyor' dedi. 1 hafta önce yakalandığı grip için kendisinin de antiviral ilaç bulamadığını söyleyen Zabun, romatizmadan kaynaklı kalp hastalığına yakalanan 200 bin hastanın ilaç sıkıntısı yaşadığını ifade etti.

Eczacılar Odası Başkanı bile grip ilacı bulamamış
Paylaş

Antalya Eczacı Odası Başkanı Kerem Zabun, Türk Eczacılar Birliği verilerine göre ülke genelinde 76 ilacın piyasada bulunmadığını kaydetti. Türkiye'yi saran H3N2 virüsü nedeniyle son 1 aydır grip tedavisinde kullanılan antiviral ilaçları temin etmekte büyük sıkıntı olduğunu aktaran Zabun, "Hastalar tek tek eczane dolaşarak ilaç arıyor ama yine de bulamıyor" dedi. Zabun, grip ile soğuk algınlığının karıştırılmaması gerektiğine dikkati çekerek, soğuk algınlığı tedavisinde kullanılan ilaçlar açısından bir sorun olmadığını söyledi.

'BEN DE İLAÇ BULAMADIM'

Kerem Zabun, "Hastalar eczane eczane dolaşarak antiviral ilaçları eczacının rafında kalmışsa şans eseri bulabilir. İlacı bulamamaktan dolayı hastalar zaman zaman bize tepki gösteriyor" dedi. Zabun, 1 hafta önce yakalandığı grip için kendisinin de antiviral ilaç bulamadığından bahsetti. Zabun, piyasadaki ilaç sıkıntısının nedenini şöyle açıkladı:

"Sağlık Bakanlığı'nın uyguladığı fiyat politikası nedeniyle bazı ilaçlarda sıkıntı yaşanıyor. Referans fiyat uygulamasında avro kuru 2009 yılından beri 1.95 baz alınarak hesaplanıyor. avro bugünlerde 3 lira civarında. İlaç üreticileri zarar etmeme düşüncesiyle ucuz ilaçları üretmekten, ülkemize getirmekten kaçınıyor. Romatizma kaynaklı kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılan iğne, Avrupa ülkelerinde 6.16 ile 66 avro arasında satılıyor. Bizim ülkemizde ise 1.95 lira ile 3.16 lira arasında."

200 BİN HASTANIN İLACI YOK

Romatizmadan kaynaklı kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılan iğnenin de 4 aydır piyasada bulunmadığını aktaran Zabun, bu ilacı Türkiye genelinde ayda 200 bin civarında hastanın kullanmak zorunda olduğunu dile getirdi. İğnenin eczane raflarında yer almadığını, hastanelerde acil enjeksiyon birimlerinde bulunabildiğini anlatan Zabun, şöyle dedi:

"Sadece acil enjeksiyon biriminde hastaya enjekte ediliyor. Eczanelerde satışı yok. Bu hastalığın tedavisini gören hastalar, yaşadıkları yerden hastanenin acil enjeksiyon birimine giderek iğnelerini yaptırmak zorunda. Hasta ilacı alamıyor, ancak hastanede iğneyi yaptırmak suretiyle ulaşabiliyor." (DHA)

ÖNCEKİ HABER

SBS sonuçları iptal edildi

SONRAKİ HABER

Çalışma Bakanlığı: Taşeronlara kadro yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...