15 Ocak 2014 06:00

Başmusahip Sokağı’ndan Palmiyealtı’na 60 yıl

Yayıncılık yaptığı 30 yıl boyunca çok sayıda önemli kitabı Türkçeye kazandıran, kendisi de ülke gündemine ilişkin pek çok kitaba imza atan, sanatın değişik dallarında çalışmaları bulunan Bülent Habora’nın 60. sanat yılı düzenlenen etkinlikle kutlandı.

Başmusahip Sokağı’ndan Palmiyealtı’na 60 yıl
Paylaş

Yayıncılık yaptığı 30 yıl boyunca çok sayıda önemli kitabı Türkçeye kazandıran, kendisi de ülke gündemine ilişkin pek çok kitaba imza atan, sanatın değişik dallarında çalışmaları bulunan Bülent Habora’nın 60. sanat yılı düzenlenen etkinlikle kutlandı.
 
Etkinlikte konuşmacılar Bülent Habora’ya dair anılarını anlatarak, Habora’nın Türkiye yayım tarihine olan katkılarını dile getirdiler. Bülent Habora da sağlık koşullarının elverişsizliğine rağmen salondaki yerini aldı. Etkinliğe katılanlar arasında Emek Partisi MYK Üyeleri ve İl Başkanı da yer aldı.

“Başmusahip Sokağından Palmiyealtı’na Ülkeye Eklenen Anılar” başlığı ile düzenlenen etkinlik Şair Ferhat İşlek’in hazırladığı belgesel gösterimi ile başladı. Belgeselde 1940 doğumlu Habora’nın yaşam hikayesi dönemin önemli toplumsal olayları ile birlikte anlatıldı. Gazetemizin İzmir Temsilcisi Emine Uyar, Habora ile mesai arkadaşlığının 1990’lı yılların ortalarında Evrensel Kültür Merkezinde başladığını belirterek, “Ülkenin en önemli olaylarını birinci ağızdan dinlemek bizim için güzel bir ayrıcalıktı. Bülent ağabeyin bize verdiği en önemli şey dikkat ve disiplindir. Sağlığının çok elverişsiz olmasına rağmen hâlâ yazılarını aksatmamaya çalışır” dedi.

Bülent Habora’yla ilgili anılarını paylaşan Şair Asım Gönen de, ülkenin aydınlarının, yazarlarının ömürlerinin acılar içinde geçtiğini örnekleriyle anlatarak, “Çünkü onların ömürleri halk sevgisiyle doludur. Bu ülkenin insanları da bilsin bu sanatçılar ne tür koşullarda yaşıyor, neler çekiyor diye. Habora Yayınları’nı kapattıktan sonra Bülent Habora’nın kendisine büyük rakamlarla iş teklif eden bir gazete sahibini, ‘Ben şimdiye yüzlerce kitap yayınladım sosyalist içerikli. Beni sosyalist devrimci olarak bilen okuyucularımın yüzüne nasıl bakarım’ diyerek reddetmiştir” dedi.  Yard. Doç. Dr. Metin Erten de Habora ile yaşadığı çok sayıda anısını paylaşarak, bir dönem birlikte Gazeteciler Sendikası İzmir Temsilciliğinde görev aldıklarını belirtti.

Bülent Habora da etkinliği düzenleyenlere ve katılanlara teşekkür ederek, “İlk yazısını 27 Aralık 1954’te yazdım. Bir yangın haberiydi. Ondan sonra arkası geldi. Ben yazı yazmaktan korkmuyorum, yorulmuyorum da. Annemin benim üzerimdeki etkisi büyük. Eşim, kızım oğlum, arkadaşlarım hep destekledi beni. Bunun için mutluyum, gururluyum, onur duyuyorum” dedi. Cengiz Onur’un müzikleriyle renklendirdiği etkinlik Bülent Habora’ya sunulan plaket ve çiçekle son buldu. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Muhalefete Cenevre’ye katılım uyarısı

SONRAKİ HABER

Nâzım Hikmet Dünya Barış Şenliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...