14 Ocak 2014 15:16

Gaziemir nükleer raporuna 'yetmez ama evet' yorumu

Gaziemir'deki kurşun fabrikasının arazisinde çıkan nükleer atıklarla ilgili çalışma yapan Prof. Dr. Alper Baba’nın raporunda bölgede ağır metal tespit edildiği yazıyor. Bu raporu değerlendiren Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Ali Osman Karababa, raporun eksikliklerine rağmen, konuyla ilgili hazırlanmış tek rapor olması bakımından önem taşıdığına dikkat çekti.

Gaziemir nükleer raporuna \'yetmez ama evet\' yorumu
Paylaş

Gaziemir'deki kurşun fabrikasının arazisinde çıkan nükleer atıklarla ilgili çalışma yapan Prof. Dr. Alper Baba’nın raporunda bölgede ağır metal tespit edildiği yazıyor. Bu raporu değerlendiren  Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Ali Osman Karababa, raporun eksikliklerine rağmen, konuyla ilgili hazırlanmış tek rapor olması bakımından önem taşıdığına dikkat çekti.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (YGSP) Gaziemir’de tespit edilen nükleer atıklarla ilgili basın toplantısı yaptı. Basın toplantısında atıklarla ilgili şu ana kadar tek ciddi çalışma olan Prof. Dr. Alper Baba’nın raporu ile ilgili değerlendirmeler de paylaşıldı.

Burada konuşan İl Eş Sözcüsü Osman Doğan, atıklarla ilgili ihmali olan kamu görevlilerinin yargılanması konusunda bir mahkeme kararı çıkarttıkları belirterek, bunun önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

AĞIR METAL TESPİT EDİLDİ

Nükleer atıklarla ilgili raporu değerlendiren Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa, raporu bazı eksiklikleri olmasına rağmen yine de konuyla ilgili tek derli toplu araştırma açısından önemli bulduklarını söyledi. Raporda yapılan analizlerde bazı soru işaretleri olduğunu belirten Karababa, “Olayın bir tarafı olan Büyükşehir Belediyesinin laboratuvarında yapılan analizlerin tarafsız olması beklenebilir mi? Çok derin olmayan bir inceleme kuyusundan alınmış toprak örnekleri yeterli bilgileri vermeyebilir. Yine de raporda bazı ağır metallerin yüksekliği tespit edilmiş. Su örnekleri ise haziran-temmuz ayında alınmış. Bu aylar İzmir’in en kurak ayları. Yağışların başlayıp atıkların yağmur suları ile yıkanıp yer altı sularının daha çok kirlenme olasılığı bulunan zaman dilimleri değerlendirme dışı bırakılmış. Bu koşullarda bile alınan örneklerde ciddi boyutlarda kirlilik bulunmuştur” diye konuştu.

Karababa, alanda radyoaktif Eu 152 elementinin yanı sıra Eu 153 elementinin de yan yana bulunma olasılığından bahsederek, bu iki elementin zamanla tepkimeye girerek duman ve alev çıkarabileceğini söyledi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Malı götüreceksin, sıkışınca darbe diyeceksin

SONRAKİ HABER

Sütçü İmam Üniversitesi\'nde gerginlik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...