14 Ocak 2014 08:49

Angerer olmasaydı, Almanya olmazdı!

Alman futbolcular Avrupa Şampiyonası sonrası gazetelere böyle ilanlar vermemiştir büyük ihtimalle ama gerçek şu ki Angerer’in kurtardığı 2 penaltı olmasa Almanya şampiyon olamazdı.

Angerer olmasaydı, Almanya olmazdı!
Paylaş

Mithat Fabian SÖZMEN

Dünya futbolunda Ballon d’Or (Altın Top) ödülleri verildi. Real Madrid ve Portekiz’le muazzam bireysel başarılara imza atan Cristiano Ronaldo, Bayern Münih’li Franck Ribery’nin önünde ödüle layık görüldü. Bu tercih, Ballon d’Or’un bireysel başarıyı önceleyen bir ödül olduğunu ortaya koydu. Yılın 11’inde 3 Bayern Münih’li, 2 Paris Saint Germain’li ve 6 İspanya La Liga futbolcusunun (4 Barcelona 2 Real Madrid) yer alması dünya futbolunda genel tabloyu ortaya koyması açısından önemliydi. Ancak ödüllere hiçbir yerinden sızamayan Borussia Dortmund’suz bir 2013, eksik kaldı. En iyi golün Zlatan İbrahimovic’in akıl almaz röveşatasına verilmesi ise Allah’ın emriydi.

BİR KALECİ DAHA NE YAPSIN!

Ancak tüm bu ödül hengamesinin arasında bir isim gümbürtüye gitti. Nadine Angerer. Elbette gümbürtüye gitmesinin sebebi kadın olması. Ancak bir sene boyunca yaptıkları hiç de unutulacak gibi değildi. 35 yaşını geride bırakan Alman kaleci olmasa Almanya milli futbol takımı 20 yıl aradan sonra Avrupa Kupası şampiyonluğunu Norveç’e kaptıracaktı. Finalde kurtardığı 2 penaltıyla tarihi hegemonyanın devam etmesinde en büyük rolü oynadı. Turnuva boyunca çıktığı 7 maçta yalnızca 1 gol yedi ki, gruplardaki Norveç maçında yediği o golü de topun şanssız bir sekmesi sonucu kalesinde görmüştü. Bir kaleci daha ne yapabilir! Dino Zoff’tan bu yana bir Avrupa ya da Dünya Kupası’nın kazanılmasında bu kadar belirleyici olmuş bir kaleci saymak herhalde imkansızdır ki Angerer’in bu turnuvadaki performansı Zoff’u da yayan bırakır.

Futbol hayatına Avustralya’nın Brisbane Roar takımında devam eden Angerer, ödülünü aldıktan sonra  mütevazı bir şekilde şaşkınlığını dile getirdi ve ABD’li Abby Wambach ile Brezilyalı Marta’nın harika sezonlar geçirdiğini söyleyerek onlara da saygısını gösterdi.

‘YILIN FUTBOLCUSU’-‘YILIN KADIN FUTBOLCUSU’

Bu mevzuda son olarak bir şeyi daha hatırlatmakta fayda var. Bu tip ödüller dağıtıldığında “Yılın futbolcusu” olarak anılan kişi ekseriyetle erkek futbolcudur. Kadına verilen ödül “Yılın kadın futbolcusu” ödülüdür! Erkeğin aksine burada bir “kadın” eklemesine ihtiyaç duyulur. Bu, geleneksel haber diline de yerleşmiştir. Erkek milli takımı “Milli takım”dır, kadın milli takımını anlatacaksak “Kadın milli takımı” deme ihtiyacı hissederiz. Spor medyasında bu alandaki değişimi de dildeki bu çifte standarttan başlatmak en doğrusu olacaktır.


BU RÖVEŞATA GÖZDEN KAÇMASIN

‘Yılın golü’ ödülünde İbrahimovic’in röveşatasının rakipsiz olduğunu dile getirdik ancak adaylar arasında bir röveşata daha vardı ki, izlenmeye değer. Avustralya’nın Melbourne Victory takımının yıldızı Lisa de Vanna’nın, ABD’de Sky Blue FC forması giyerken Boston Breakers’a attığı röveşata golü mutlaka aşağıdaki linkten izleyin.
 

ÖNCEKİ HABER

Yolcu otobüsü arkadan TIR\'a çarptı

SONRAKİ HABER

6 ilde el Kaide operasyonu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...