13 Ocak 2014 17:26

Cumhurbaşkanı, muhalefet liderleriyle görüştü

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BDP Eş Genel başkanı Selahattin Demirtaş ile Çankaya Köşkü’nde görüştü.

KILIÇDAROĞLU: ENDİŞELERİMİZİ AKTARDIK

Gül, Kılıçdaroğlu görüşmesi yaklaşık 45 dakika sürdü. Baş başa gerçekleşen görüşmenin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin bir devlet krizi yaşadığını ifade ederek, “17 Aralık Türkiye demokrasi tarihinde gerçekten çok önemli bir olay. Yargıya doğrudan müdahale edilmesi, yolsuzlukların soruşturulmasının engellenmesi ciddi bir sorun olarak Türkiye’nin önünde duruyor” dedi.

HSYK kanun teklifinin Türkiye’nin 90 yıllık demokrasi kazancını “çöpe atan” bir teklif olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “Demokrasinin gelişmesini, hukukun üstünlüğünü, hakim teminatını, yargının bağımsızlığını öteden beri savunan bir siyasal partinin Genel Başkanı olarak bu konudaki endişelerimizi Sayın Cumhurbaşkanı’na aktardık” diye konuştu. Konunun bir anayasa değişikliğiyle çözülmesi gerektiği yönünde bir tartışmanın yapıldığını belirten Kılıçdaroğlu, bunun için iki ön koşuları olduğunu vurguladı. İlk olarak HSYK kanun teklifinin geri çekilmesi gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, ikinci ön koşul olarak da siyasal iktidarın yolsuzluk soruşturmalarına engel olmaması gerektiğini kaydetti. CHP Lideri, “Bunların ikisi gerçekleşirse, bu iki konuda da bize gerekli açıklamalar yapılır ve ‘bu konuda biz aynı duyarlılığı koruyacağız’ denirse elbette ki bir anayasa değişikliği gündeme gelebilir” dedi.

Anayasa değişliğinde de aradıklarının, yargı teminatının güçlendirilmesi olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Yargıya siyasal müdahaleleri engellemek istiyoruz. Yargının bağımsız ve tarafsız olmasını istiyoruz. AB standartlarında, Venedik Komisyonunun belirlediği ilkeler çerçevesinde bir HSYK olmasını istiyoruz. Bizim görüşümüz; Hakimler Yüksek Kuruluyla, Savcılar Yüksek Kurulunun birbirinden ayrılmasıdır. Yargıç güvencesinin yani teminatının mutlaka anayasal güvenceye kavuşturulmasıdır. Siyasi otoritenin emrinde değil, kendi vicdanının emrinde olan bir yargı istiyoruz. Bu konudaki düşüncelerimi aktardım” diye konuştu.

BAHÇELİ AÇIKLAMA YAPMADI

İlk olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu kabul eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, daha sonra ise MHP Lideri Bahçeli ile bir araya geldi.

Çankaya Köşkü’nde basına kapalı gerçekleşen görüşme, yaklaşık yarım saat sürdü. Görüşmenin ardından Bahçeli, basın mensuplarına açıklama yapmadan Köşk’ten ayrıldı.

DEMİRTAŞ: ANAYASAL DÜZEYDE BİR DEĞİŞİKLİĞE DESTEK VERECEĞİZ

Son olarak Cumhurbaşkanı Gül'le konuşan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, görüşmeden sonra basın açıklaması yaparak gazetecilerin sorularını yanıtladı. Demirtaş, HSYK düzenlemesinin antidemokratik olduğunu söyleyerek, "Anayasa değişikliği ile HSYK düzenlemesinin yeniden ele alınmasını, Anayasal düzeyde bir değişiklikle daha demokratik bir çerçevede yapılacak bir düzenlemeye destek vereceğimizi sayın Cumhurbaşkanı'na ilettik" dedi.

Demirtaş, "HSYK düzenlemesine ilişkin komisyonda tartışılan 15 maddesi netleşmiş olan düzenlemenin antidemokratik olduğunu, Anayasaya aykırı olduğunu bu haliyle desteklememizin zaten mümkün olmayacağını, bu tasarının geri çekilmesi durdurulması ve mümkünse ortak bir komisyonla çözüm bulunması konusundaki görüşümüzü paylaştık.

Şaibeli hale gelen meşruiyetleri tartışmalı hale gelen özel yetkili mahkemelerde yargılanan ve uzun tutuklu kalmış olması nedeniyle özgürlükleri, hakları gasp edilen herkesin bir an önce serbest kalacağı acil bir düzenleme ile birlikte HSYK tartışmasının yapılmasının daha doğru olacağını düşündük. Bu görüşümüzü sayın Cumhurbaşkanı ile görüştük. Kendisi sayın başbakan ile de görüşecek. Zannediyorum muhalefetin görüşlerini sayın Başbakana iletecek. Sonuçta ne çıkar bilmiyoruz ama biz parti olarak Anayasa değişikliği ile HSYK düzenlemesinin yeniden ele alınmasını, Anayasal düzeyde bir değişiklikle daha demokratik bir çerçevede yapılacak bir düzenlemeye destek vereceğimizi sayın Cumhurbaşkanı'na ilettik. İki önemli husus var tabii birincisi mevcut tasarının mutlaka durması ve geri çekilmesi. İkincisi, uzun tutukluğun son bulacağı, acil bir düzenlemenin yapılması gerekir" diye konuştu.

(ANKARA)

Evrensel'i Takip Et