13 Ocak 2014 15:15

İTÜ'de afiş asan asistana açılan soruşturmaya tepki

İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Asistanı Burak Üzümkesici hakkında üniversite yönetimince soruşturma açılmasına tepki gösteren asistan, akademisyen ve öğrenciler Rektörlük önünde eylem yaptı.

İTÜ\'de afiş asan asistana açılan soruşturmaya tepki
Paylaş

İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Asistanı Burak Üzümkesici hakkında üniversite yönetimince soruşturma açılmasına tepki gösteren asistan, akademisyen ve öğrenciler Rektörlük önünde eylem yaptı.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde görevli asistanlar, üniversite yönetimi tarafından haklarında açılan soruşturmaları protesto etmek için Rektörlük binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Rektörlük binası önünde "Asistan kıyımına son" önlükleri giyen asistanlar, bazı öğretim görevlileri ve öğrenciler de destek verdi. "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz" sloganlarıyla başlayan açıklamada, üniversitenin panosuna afiş astığı için hakkında soruşturma açılan İTÜ Mimarlık Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Asistanı Burak Üzümkesici söz aldı. Üzümkesici, afiş astığı gerekçesiyle hakkında açılan soruşturma nedeniyle Rektörlük Soruşturma Komisyonu'na ifade vermeye gideceğini belirtti.

İTÜ'de afiş asma veya el bildirisi dağıtma nedeniyle hakkında soruşturma açılan 42'inci kişi olduğunu da aktaran Üzümkesici, akademik özgürlüğe yönelik tehditlerle karşı karşıya olduklarını için bir araya geldiklerini söyledi. Üzümkesici, geçmişte öğretim görevlilerinin öğrencilerini savunduklarını ancak şimdi ise tam tersi uygulamalara maruz kaldıklarını belirtti. Üzümkesici, "Mesele sadece benim meselem değil, ifade özgürlüğümüz tehdit altında. Okuldaki panoya afiş astığım için hakkımda soruşturma açıldı. Bunlar trajikomik hal almaya başladı. Özlük haklarımızı, sorunlarımızı ve düşüncelerimizi ifade edebilecek zemin istiyoruz" dedi. Yapılan konuşmanın ardından Üzümkesici Rektörlük Soruşturma Komisyonu'na hakkında açılan soruşturma nedeniyle ifade vermek için Rektörlük Binası'na giderken grup sloganlar ve alkışlarla durumu protesto etti.

Üzümkesici'nin ifade vermesini bekleyen grup, üzerinde "İzinsiz afiş"," Faşo Rektör"," Felsefe sizi soruşturacak" yazılı pankartları hazırlayarak Rektörlük duvarlarına ve üniversitenin çeşitli yerlerine astı. İfade vermekten dönen Üzümkesici'yi arkadaşları alkışlarla karşıladıktan sonra ifade ile ilgili açıklama yapan Üzümkesici, soruşturma komisyonu ile görüştüğünü ifade etti. Üzümkecisi,"Yaptığım fiili eylem nedeniyle burada olmamın utanç verici olduğunu söyledim. Ortaya çıkacak kararın ya özgürlükçü ya da kısıtlayıcı olacağını söyledim. Mücadelemizi devam ettireceğimizi onlara illetim" dedi.

Açıklamanın ardından asistanlar İTÜ Dayanışma Meydanı'na geçerek konu ile ilgili forum düzenledi. (İstanbul/DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Kürt’e ‘kumpasa devam’ yani!

SONRAKİ HABER

‘Çocuklar gelin olup ölüyor, karşı çıkanlar yargılanıyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...