13 Ocak 2014 09:41

'KCK' Basın Davası'nda duruşma yarına ertelendi

19’u tutuklu olmak üzere 46 basın emekçisinin yargılandığı KCK basın davasında 9. duruşma Silivri 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Sanık avukatlarının "Yargılamadan çekilme ve tutukluların tahliyesi" talepleri reddedilirken duruşma yarına ertelendi.

\'KCK\' Basın Davası\'nda duruşma yarına ertelendi
Paylaş

19’u tutuklu olmak üzere 46 basın emekçisinin yargılandığı KCK basın davasında 9. duruşma Silivri 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Sanık avukatlarının "Yargılamadan çekilme ve tutukluların tahliyesi" talepleri reddedilirken duruşma yarına ertelendi. Davayı CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, TGS Genel Başkanı Uğur Güç ve TGC Başkan Yardımcısı Recep Yaşar da takip etti.

Duruşmanın başında Avukat Ercan Kanar, "Adeta bir fetret döneminden geçiyoruz. Siyasette filler tepişirken çimenler eziliyor.  Yargılamalar hukuksuzdur. İddianameler derme çatma gizli tanık belgeleriyle hazırlanmıştır. Mahkemeyi durdurup tahliye kararı vermenizi istiyoruz. Özel Yetkili Mahkemelerle ilgili tartışmalarla bu mahkemeler geçersiz hale geldi. Tarihi bir karar verin yargılamayı durdurun. 12 Eylül sonrası dahi tutuklu gazeteci sayısı 30'u aşmıyordu. Bizim sizin şahsınızla bir sorunumuz yok. Sorun bu hukuki mekanizmayla" dedi.

Duruşma öncesi gazetemize, mahkeme heyetine böylesi bir çağrı yapacaklarını açıklayan Sinan Zincir de Kanar'la benzer açıklamalarda bulunarak yargıyla birlikte yürüyen paralel devlet tartışmalarını gerekçe göstererek mahkeme heyetinin yargılamadan el çekmesini ve tahliye kararı vermesini talep etti. Söz alan diğer avukatlar da aynı talepleri dile getirdi.

Bunun üzerine mahkeme başkanı Kazım Kahyaoğlu, iddia makamı savcı İsmail Işık'a mütalaasını sordu. Savcı, yargının durdurulmasının usul ve yasaya uygun olmadığı gerekçesiyle reddi yönünde görüş bildirdi. Mahkeme Başkanı Kahyaoğlu, 12'ye 5 kala yeniden bir araya gelineceğini ve ara kararın açıklanacağını söyledi.

Aradan sonra karar açıklandı. Mahkeme başkanı yargılamanın durdurulması talebinin reddine karar verdi. Mahkeme bu kararını 6352 sayılı yasanın 2. maddesine dayandırdı. ÖYM’lerin kaldırılmasını düzenleyen bu yasanın 2. maddesi değişmediği için mahkeme devam edecek. 

Tutukluların tahliye edilmesi talebinin de daha sonra yapılacak yargılama aşamasında belirlenmesine oy birliği ile karar verildi. Mahkeme, duruşmanın devamına krar verirken, Avukat Sinan Zincir buna itiraz etti. Duruşma yarına ertelendi.


ZİNCİR: DAVALARIN HEPSİ ŞAİBELİ

Avukat Sinan Zincir duruşma öncesi gazetemize yaptığı açıklamada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Siyasi Başdanışmanı Yalçın Akdoğan'ın "Milli orduya kumpas kuruldu" sözlerini hatırlatarak yargıyla ilgili bir paralel devlet tartışması yapıldığını söylemişti.

Zincir, bu tartışma her ne kadar Ergenekon davaları bağlamında dile getirilse de, bu etkinin 'KCK' davalarında daha belirgin olduğunu söyledi ve "Bu tartışmalarla birlikte aslında özel yetkili mahkemelerde yürütülen davaların hepsi şaibeli hale gelmiştir. Hükümet cenahının yaptığı tartışmalarla bu ortaya çıkmıştır. Bu nedenle duruşma başında söz alarak yargılamadan el çekilmesini ve tüm tutukluların tahliyesini talep edeceğiz" demişti. (İstanbul/EVRENSEL)

Balbay, Kürt gazetecilere özgürlük istedi: http://www.evrensel.net/haber/76252/balbay-kurt-gazeteciler-icin-ozgurluk-istedi.html#.UtParPu6rxU

Demirtaş: HSYK'ye ilişkin görüşlerimizi Gül’le paylaşacağız http://www.evrensel.net/haber/76240/demirtas-hsykye-iliskin-goruslerimizi-gulle-paylasacagiz.html

ÖNCEKİ HABER

HSYK görüşmelerine bugün devam edilecek

SONRAKİ HABER

Gök: Uludere Komisyonu’na ses kaydı gelmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...