13 Ocak 2014 06:00

Lazca - Türkçe ortak yayın başlıyor

Rize’de 15 yıldır yerel yayın yapan Gelişim TV, 1 Ocak 2014 itibari ile ulusal yayın hayatına Lazca-Türkçe şeklinde başladı. Türkiye’nin ilk Lazca diliyle yayın yapma özelliğini taşıyan Gelişim TV, aynı zamanda uydu üzerinden yayın yaptığı için uluslararası çapta da izlenebiliyor. Gelişim TV, Genel Yayın Yönetmeni Turgay Terzibaş

Lazca - Türkçe ortak yayın başlıyor
Paylaş

Harun V. ŞAHNACI
İstanbul


Rize’de 15 yıldır yerel yayın yapan Gelişim TV, 1 Ocak 2014 itibari ile ulusal yayın hayatına Lazca-Türkçe şeklinde başladı. Türkiye’nin ilk Lazca diliyle yayın yapma özelliğini taşıyan Gelişim TV, aynı zamanda uydu üzerinden yayın yaptığı için uluslararası çapta da izlenebiliyor. Gelişim TV, Genel Yayın Yönetmeni Turgay Terzibaş, “1 Ocak 2014’te uydu yayınıyla haber ve müzik programlarında Lazca-Türkçe ortak yayına başladık, denemelerimizi yapıyoruz. Bir ilke imza attık. Unutulmaya yüz tutmuş Lazcayı yeni nesillere gerektiği şekilde aktarmayı hedefliyoruz” dedi.

Gelişim TV’nin tüm çalışanları, kanal Lazca yayına başladıktan itibaren Lazca dili üzerine eğitime başladılar. Gelişim TV Genel Yayın Yönetmeni Turgay Terzibaş, kaliteli bir yayın yapabilmek için, bildikleri Lazca dilini ileri seviyeye taşımaları gerektiğinin de altını çiziyor.

GELİŞİM TV’NİN SERÜVENİ

Gelişim TV’nin 1 Ocak 2014’te başlattığı Lazca televizyon yayını hakkında Laz Kültür Derneği Başkanı Memedali Beşli, şaşkınlığını dile getiren ilk kişinin küçük kızı olduğunu söyledi. Beşli, “Ailecek ilk kez 4 Ocak Cumartesi akşamı Gelişim TV’yi Lazca olarak izledik. Şaşkınlığını yüksek sesle dile getiren küçük kızım oldu: “Aha Lazusiisinapaman! (Lazca konuşuyorlar!)’ diye bağırdı” dedi. Lazca televizyon yayınını 2000’li yılların başından beri TRT’den talep ettiklerini dile getiren Beşli, yayının kimsenin beklemediği şekilde kendi memleketi olan Ardeşen’den geldiğini de belirtti.

1999 yılında Rize Ardeşen’de kurulan Gelişim TV, kurulduğu andan itibaren 1 Ocak 2014’e kadar Ardeşen, Pazar, Fındıklı ve Arhavi gibi ilçelerde ve Karadeniz Bölgesi’nde karasal yayın yaptı. Artık Gelişim TV, yerel yayından uluslararası yayına geçti. Gelişim TV bünyesinde bir de radyo barındırıyor.

Gelişim TV Genel Yayın Yönetmeni Turgay Terzibaş, görevlerinin şimdi daha da zorlaştığını ve başarılı olmak için süreye ihtiyaçlarının olduğunun altını çizdi. Terzibaş, “Ulusal yayın kolay bir şey değil. Uydudan yayın yapıyoruz dolayısıyla sorumluluklarımız arttı. Bir yerden başlamamız gerekti ve başladık” dedi.

Şu anda teknik konularla ilgili çalışmalar yaptıklarını ifade eden Terzibaş, “İşimiz zor ve dolayısıyla da işimizi kolaylaştırmak için kalifiye personele ihtiyacımız olacak.” dedi ve Gelişim TV’nin henüz test yayınında olduğunu ve ufak tefek yayınlar yaptığını belirtti.

Şimdiye kadar Gelişim TV’yi sadece Arpet Şirketler Grubunun finanse ettiğini ve İsmail Hakkın Eskiçırak’ın televizyon için desteğinin olduğunu söyleyen Turgay Terzibaş, “Lazca – Türkçe televizyon konusunda Türkiye’de bir talebin olduğunu düşünüyoruz. Öncelikli amacımız unutulduğunu düşündüğümüz Lazca dilini ve kültürünü Türkiye’de tekrardan canlandırmak ve izleyicilerimize sunmaktır” dedi.

Terzibaş, artık tek gelir kaynağının kendilerini zorlayacağını, Gelişim TV’de reklam ve pazarlama konusunda sektörden gelen profesyonel iki kişinin çalıştığını ve Karadenizli iş adamlarından da destek istediklerinin altını çizdi.

Henüz test yayınında olan Gelişim TV’nin, 2014 şubatının ilk haftası sürekli olarak yayına girmesi bekleniyor.

ÖNCEKİ HABER

Art arda 2 patlama!.. 5 ölü, 35 yaralı!

SONRAKİ HABER

En büyük kim?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa