09 Haziran 2011 10:15

Nükleer santralcilere oy yok!

Toplumcu Mimar, Mühendis ve Şehir Plancıları Meclisi çatısı altında bir araya gelen mimar, mühendis ve şehir plancıları yaptıkları yazılı açıklamayla “Nükleer santralcilere oy yok!” dedi.Seçim sürecinde bir dizi parti tarafından televizyon ve gazetelerde desteksiz vaatler ve projeler gündeme getirildiği belirtilen a&

Nükleer santralcilere oy yok!
Paylaş

Seçim sürecinde bir dizi parti tarafından televizyon ve gazetelerde desteksiz vaatler ve projeler gündeme getirildiği belirtilen açıklamada “Biz mimar, mühendis ve şehir plancıları olarak oy amacıyla gündeme getirilen bir dizi vaadin gerçekçi, projelerin ise bilimsel olmadığını düşünüyoruz. Kanal İstanbul, 3. Köprü, nükleer santral, HES  vs. gibi gündeme getirilen bu projelerin bilimle, mühendislikle, matematikle, doğayla, insanla ve akılla bir bağı bulunmamaktadır. Mesleğimiz ilkeleri ve bilimsel etik gereği bu tür projeleri gündeme getiren partilere oy vermeyeceğimizi ilan ediyoruz” denildi.

Japonya’da gerçekleşen nükleer felaketin nükleer tesislerin kontrol edilemez risk faktörleri ile insanlığı ve doğayı tehdit ettiğinin vurgulandığı açıklamada “Bugün insanlığın teknolojik bilgisi nükleer güç santrallerinde çıkacak olumsuzlukları denetleme ve kontrol altına alma kapasitesine erişememiştir.” denildi.

Türkiye’nin enerji ihtiyacı tahminlerinin, nükleer santral kurulmasına zemin hazırlaması adına abartıldığının altı çizilen açıklamada “Ülkemizde enerji ihtiyacı, ülkemizde bulunan kaynakların planlı ve verimli kullanılmasıyla, enerji iletiminde oluşan kayıp oranlarının azaltılmasıyla karşılanabilir” diye belirtildi

Türkiye’de kurulması düşünülen nükleer santrallerin, AKP’nin iddia ettiği gibi enerji alanındaki bağımlılığı azaltmayacağı tam aksine arttıracağı belirtilen açıklamada “Teknoloji, işletmecilik bilgisi, yakıtlar, işçi ve mühendisler de ithal edilecektir. Bu tablo, enerji alanında bağımsızlık değil, daha doğrudan bağımlı olmayı tanımlamaktadır” denildi.
“ Biz mühendis, mimar ve şehir plancıları ülkemizin herhangi bir yerinde nükleer santral kurulmasını kabul etmiyoruz” denilen açıklamada yapılan anlaşmaların derhal iptal edilmesi talep edilerek nükleer güç santrallerini kurma iddiasında olan partilere oy verilmeyeceği ilan edildi. (HABER MERKEZİ)


OYLARIMIZ NÜKLEERE KARŞI OLANLARA

Adana Nükleer Karşıtı Platform 12 Haziran seçimlerinde nükleer santrallere karşı çıkmayanlara oy vermeyeceklerini vurguladı.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Adana Şube binasında yapılan basın toplantısına platform bileşenleri de katıldı. Platform adına basın açıklamasını okuyan Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE) Sekreteri Figen Doran, Türkiye’nin adım adım nükleer bataklığa sürüklendiğini dile getirdi. Mersin ve Sinop’ta yaşanlar başta olmak üzere Türkiye halkının nükleer santrallere karşı olduğunun altını çizen Doran, AKP’nin nükleer bir vizyon kazanma amacında olduğunu belirtti. Başta Almanya, İsviçre ve Japonya gibi ülkelerin nükleerden vazgeçtiğine dikkat çeken Doran, halkın yaşam hakkının emperyalist enerji politikalarına feda edildiğini söyledi. Nükleer enerjinin en kirli ve en pahalı enerji şekli olduğunu aktaran Doran, halkın çoğunluğunun nükleer santral karşıtı olduğu bir ülkede nükleer karşıtlarının sesinin Mecliste dillendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Doran, 12 Haziranda oylarının nükleer santrallere karşı duranlara gideceğini belirtti. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yargılama ifade özgürlüğüne aykırı

SONRAKİ HABER

‘İşportacı Tayyip’ demek serbest

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa