12 Ocak 2014 11:59

2012'den bu yana 1.6 milyon kişi AİDS nedeniyle öldü

2012 yılından bu yana dünya genelinde tam 1.6 milyon kişi AİDS virüsü nedeniyle yaşamını kaybetti.

2012\'den bu yana 1.6 milyon kişi AİDS nedeniyle öldü
Paylaş

2012 yılından bu yana dünya genelinde tam 1.6 milyon kişi AİDS virüsü nedeniyle yaşamını kaybetti.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Aslıhan Candevir, Birleşmiş Milletler HİV/AİDS Ortak Programı (UNAIDS) raporuna göre dünyada 35.3 milyon HİV taşıyıcısının bulunduğunu belirtti. Yrd. Doç. Dr. Aslıhan Candevir, sadece 2012 içinde 2.3 milyon kişinin HİV'e yakalandığını aktardı.

Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'na 1985'ten 2013 yılı Kasım ayına kadar 7 bin 50 kişinin HİV taşıyıcısı olarak bildirildiğini açıklayan Yrd. Doç. Dr. Aslıhan Candevir, “HİV vakalarının yaklaşık yüzde 73'ünü erkekler oluşturmaktadır. Enfeksiyondan en fazla etkilenenler 40- 49 yaş arasındaki kişilerdir” dedi.

'10-19 YAŞ GRUBUNDA ARTIŞ VAR'

Türkiye'de HİV'in en sık cinsel yolla bulaştığını söyleyen Candevir, şunları bilgileri verdi: “Dünyada 2 milyonu aşkın 10-19 yaş arasındaki kişi, HİV pozitif olarak yaşamaktadır. Bu kişilerin çoğu ihtiyaç duydukları bakım ve destekten yoksundur. 2005'ten 2012'ye kadar dünya genelinde AİDS ilişkili ölümler yüzde 30 oranında azalırken 10- 19 yaş grubunda yüzde 50 artış bildirilmektedir. Enfekte olan bireylerin yanında milyonlarca genç erişkin de enfeksiyon riski altındadır. Önlenebilir bir hastalık olan HİV/AİDS ile mücadelenin en etkili yolu, korunma önlemlerini uygulamaktır. Tek eşliliğin yanı sıra, riskli cinsel temasta doğru kondom kullanımı, hastalığın cinsel yolla bulaşmasına karşı en güvenli ve basit korunma yollarındandır. AIDS, artık korkulan ölümcül bir hastalık olmaktan çıkmış uygun bakım ve tedavi ile hipertansiyon gibi kronik bir hastalık haline gelmiştir. HİV/AİDS konusunda toplumsal duyarlılığın arttırılması, halkın bulaşma yolları ve sağlıklı cinsel hayat konusunda bilinçlendirilmesi gerekiyor. Ancak böylece risk altındaki kişiler test edilip HİV pozitif bireylerin tespiti sağlanabilir. Kişiden kişiye geçişler engellenerek AİDS'siz bir topluma ulaşılabilir.” (Adana/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Taksicilerden VİP protestosu

SONRAKİ HABER

Bilal Erdoğan ortaya çıktı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...