11 Ocak 2014 19:02

Tunus'ta 'bütçe' isyanı

Tunus’ta 2014 bütçesine karşı başlayan eylemler yayılarak devam ediyor. Hafta içi ülkenin güneyi ve merkezindeki daha yoksul kesimlerde patlak veren protesto gösterilerinde sıra başkentte.

Tunus\'ta \'bütçe\' isyanı
Paylaş

Tunus’ta 2014 bütçesine karşı başlayan eylemler yayılarak devam ediyor.  Hafta içi ülkenin güneyi ve merkezindeki daha yoksul kesimlerde patlak veren protesto gösterilerinde sıra başkentte.

Başkent Tunus’un emekçi mahallelerinden Ettaddamon’da bulunan hükümet binasının önünde toplanan kalabalık, yeni bütçeyle beraber getirilmek istenen vergi artışlarına isyan etti.
Tunus’ta Salı günü başlayan ve yayılan eylemler sonrası, Perşembe günü görevini geçiş hükümetine devreden Başbakan Ali el Urayyid yeni vergi düzenlemesinin durdurulduğunu açıklamıştı. Ancak bu açıklama halk tarafından yeterli bulunmadı.

İçişleri Bakanı Muhammed Ali Arvi, protestoları fırsat bilen “hırsızların” dükkanları yağmaladığını öne sürerken, çıkan çatışmalarda 50’ye yakın kişinin gözaltına alındığını duyurdu.
Cezayir sınırındaki Bouçebka kasabasındaki çatışmalarda ise 18 yaşındaki bir genç yaşamını yitirdi. Bir gümrük memurunun da yaralandığı açıklandı.

Protestolar Ali el Urayyid’in istifası sonrası geçici hükümeti kurma görevi verilen Mehdi Cuma’nın resmen göreve başlamasından saatler sonra başladı. Cuma yaptığı ilk açıklamada, “Tunus’ta istikrarı ve güvenliği sağlamak için elimden geleni yapacağım” dedi.

Tunus’ta Diktatör bin Ali’nin devrilmesi sonrası iktidara gelen en Nahda’nın politikaları halkın iş ve ekmek taleplerini karşılama konusunda yetersiz kaldı. Hazırlanan 2014 bütçesi de uluslararası yatırımcıların istekleri doğrultusunda halka yeni vergiler getirilerek bütçe açığının azaltılmasını hedefliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye Kupası Galatasaray\'ın

SONRAKİ HABER

Londra\'da \'Duggan\'a adalet\' eylemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...