11 Ocak 2014 18:46

Antibakteriyel sabunun yararından çok zararı var

Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu FDA, antibakteriyel sabun üreticilerini ilgilendiren yeni bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre, antibakteriyel sabun imalatı yapan üreticiler ürettikleri sabunların normal sabun ve sudan daha güvenli ve etkili olduğunu kanıtlamak zorunda.

Antibakteriyel sabunun yararından çok zararı var
Paylaş

Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu (FDA), antibakteriyel sabun üreticilerini ilgilendiren yeni bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre, antibakteriyel sabun imalatı yapan üreticiler ürettikleri sabunların normal sabun ve sudan daha güvenli ve etkili olduğunu kanıtlamak zorunda. Yoksa bu ürünleri birkaç yıl içerisinde piyasadan çekmek zorunda kalacaklar.
Yapılan araştırmalara göre ABD’de üretilen sıvı antibakteriyel sabunların yüzde 75’inde, kalıp sabunların ise yüzde 30’unda bakterileri yok ettiğine inanılan triklosan adlı madde kullanılıyor. Triklosan son yıllarda mutfak aletleri, oyuncak, yatak takımları, çoraplar, elbiseler, alışveriş torbaları, bilgisayar klavyeleri gibi ürünlerde de yaygın olarak kullanılıyor.
Günümüzde dikkat çekmemesine rağmen kullanımı çok yaygın olan tirklosanın etkilerinin FDA tarafından hiç değerlendirilmemesine karşın 1972 yılında triklosan kullanımına ilişkin bir rapor hazırlanması uygun görülmüştü. Bu rapor nihayet geçen yıl aralık ayında yayınlandı. Rapor, antibakteriyel ürünlerin sağlığa yararlı olmasından çok üreticiye kâr sağladığını kanıtlıyor.
Gıda ve İlaç Kurumunun önerisine göre antibakteriyel temizlik ürünleri üreten firmaların bu ürünlerinin bulaşıcı hastalık oranını düşürmede sade sabundan daha etkili, yararının da zararından fazla olduğunu kanıtlaması gerekecek.


İŞTE FDA RAPORUNDAN DİKKAT ÇEKİCİ BÖLÜMLER:

ALERJİYE YOL AÇABİLİRLER

Triklosanla temasları fazla olan çocuklarda alerjilerin çok sık görüldüğü de pek çok araştırma ile ortaya konmuştur. Bazı kişilerde alerjik temas dermatitine yani bir tür egzamaya yol açabileceği de bilinmektedir.

ANTİBAKTERİYEL SABUNLAR KULLANDIĞIMIZ SABUN VE SUDAN DAHA ETKİLİ DEĞİL

42 yıldır sayısız araştırmaya imza atmış FDA’nın yaptığı açıklamaya göre, içeriğinde triklosan bulunan ürünler geleneksel sabunlarla karşılaştırıldığında insan sağlığına yararlı değil.
FDA İlaç Merkezi müdürü Sandra Kweder, “Birçok tüketicinin bakterilerden ve mikroplardan korunuruz düşüncesiyle antibakteriyel sabunları kullandığını düşünüyoruz. Ancak antibakteriyel sabunların geleneksel sabunlardan daha etkili olduğunu kanıtlayan herhangi bir kanıt henüz yok” şeklinde açıklama yaptı.

HORMON SİSTEMİNİ BOZABİLİRLER

Kurbağalar ve fareler üzerinde yapılan araştırmalar çok düşük miktarlardaki triklosanın bile tiroit hormonlarının reseptörlerine bağlandığını ve tiroit hormonlarını bloke ettiğini ortaya çıkarmış.

ANTİBİYOTİĞE DİRENÇLİ BAKTERİLERİN ÜREMESİNE NEDEN OLABİLİRLER

Çok fazla antibiyotik kullanımı kimyasala maruz kalan bakterinin antibiyotiğe karşı direnç sağlayıp mutasyona uğramasına neden olabilir. Ve bu kimyasallar kullanılmaya devam edilirse başka bakteriler ölürken direnç kazanan ve mutasyona uğrayan diğer bakteriler çoğalmaya devam eder.

ÇEVREYE ZARARLIDIRLAR

Triklosan ve triklokarbonun su yollarına karışmış olduğunu, yunuslarda rastlandığını ilk gösteren bilim insanlarından olan Arizona Üniversitesi’nden Rolf Halden şunları söylüyor:
“Triklosan her zaman her yerde bulunan bir çevre kirleticidir. Bunun bir de market torbalarına eklenmesi zaten tabiatta yok edilmesi çok uzun zaman alan naylonun daha da zararlı olmasına yol açacaktır.” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Yeni fosiller, etoburların kökenine ışık tutuyor

SONRAKİ HABER

Hollywood’u kıskandıracak kıyamet senaryoları!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa