10 Ocak 2014 22:07

‘Habercinin gücü sendikasıyla çoğalır’

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), “Haberin gücü haberciyle, habercinin gücü sendikasıyla çoğalır” sloganıyla yürüttüğü ‘5N 1K 1S’ isimli örgütlenme kampanyasını başlattı.

‘Habercinin gücü sendikasıyla çoğalır’
Paylaş

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), “Haberin gücü haberciyle, habercinin gücü sendikasıyla çoğalır” sloganıyla yürüttüğü ‘5N 1K 1S’ isimli örgütlenme kampanyasını  başlattı.

Kampanya Cezayir Restorant'ta düzenlenen  kokteylle duyuruldu. Etkinliğe TGS Genel Başkanı Uğur Güç ve TGS Genel Merkez Yöneticileri, TGS İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş ve Şube Yöneticilerinin yanı sıra Ahmet Hakan, Nuray Mert, Ahmet Şık, Aslı Aydıntaşbaş, Tuğrul Eryılmaz ve Fehim Işık'ın da aralarında olduğu çok sayıda gazeteci katıldı.

Kokteylin açılış konuşmasını TGS Genel Sekreteri Mustafa Kuleli yaptı. Hem yeni TGS yönetiminin oldukça genç ve dinamik bir yapıya sahip olduğuna vurgu yapan Kuleli, hem İstanbul hem de Sendika Genel Merkezi’nde yüzde 50 kadın kotasının uygulandığını ve ilk defa sendika tüzüğünde LGBTİ’li bireyler ve kadınlar için pozitif ayrımcılığı düzenleyen değişiklikler yaptıklarını söyledi. Gazetecilerin on yıllardır, sansür, baskı ve işten atma tehdidiyle karşı karşıya kaldığını söyleyen Kuleli, insanca yaşam ve meslek onuru için tek yolun sendikalı olmak olduğunu dile getirdi.

‘BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ SAĞLAYACAĞIZ’

Kuleli'den sonra söz alan TGS Genel Başkanı Uğur Güç de, gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayarak sözlerine başladı. Sendikanın yeni yönetimiyle yeni bir başlangıç yaptığına vurgu yapan Güç, “Görevimiz zor. Ama sizin desteğinizle bu ülkede basın özgürlüğünü sağlayacağız” diye konuştu. Son dönemde gazeteciler üzerinde artan baskılara değinen Güç, “Bu ülkede gazeteciler haber yaptığı için, Gezi sürecinde olduğu gibi tweet attığı için işten atılıyorsa bu ülkede basın özgürlüğü yoktur” dedi.

TGS Genel Örgütlenme Sekreteri Arzu Demir ise, konuşmasına cezaevindeki gazetecileri selamlayarak başladı. TGS içinde kadın ve LGBTİ komisyonu kurduklarını anlatan Demir, “Derdimiz toplumsal cinsiyetçi dil ile nasıl mücadele ederiz. Yine Türk-İş gibi erkek egemen zihniyetin hakim olduğu bir konfederasyonda nasıl değişiklikler yaparız. Bunların yollarını bulmak" dedi.

‘ÖRGÜTLÜ GÜÇ OLMAK ÖNEMLİ’

Sendika yöneticilerinin ardından katılımcılar söz aldı. Petrol-İş Merkez Yürütme Kurulu Üyesi İbrahim Doğangül, sendikal mücadelenin önemine dikkat çekti. İşçilerin gazetecilerin örgütlenmesine ihtiyaç duyduğunu belirten Doğangül, “Sizler de biz fabrikada çalışan işçilerin yaşadıklarını yazan, çizen, görüntüleyen insanlar olarak sendikanın önemini biliyorsunuz” dedi.

Gazeteci Tuğrul Eryılmaz ise, “Sendika üyeliği bir eylemdir ve bu eylem gereklidir” ifadesini kullandı. İşsiz gazetecilerin durumuna da vurgu yapan Eryılmaz, çalışan gazetecilerin işsiz gazetecilerin durumuna dikkat çekmek için 8 sayfalık bir fanzin hazırlayıp bunu sokakta satabileceği önerisini yaptı. Gazeteci Fehim Işık ve yerel gazeteci Uğur Özder de, örgütlü güç olmanın önemli olduğuna değindi. (İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

‘Mamak Tatlısı’

SONRAKİ HABER

Börklüce Mustafa’nın romanı Kalplerin Işığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...