10 Ocak 2014 14:45

Duruşmada hakim emriyle biber gazı

Mersin’de 52 kişinin yargılandığı 2. Gezi Davası’nda, avukatlarla tartışan hakimin duruşma salonuna çağırdığı polis biber gazı sıkınca duruşma iptal edildi

Duruşmada hakim emriyle biber gazı
Paylaş

Mersin'de Gezi eylemlerine katıldıkları için haklarında dava açılan 52 kişinin duruşması dün görüldü. Duruşma salonunda çıkan arbede üzerine polis adliye içerisinde biber gazı sıktı.
Mersin Adliyesi 8’inci Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada İstanbul ve Ankara barolarından avukatlar hazır bulundu.

Duruşmada avukatların usul yönünden itirazlarını hakim reddetti. Bunun üzerine avukatlar söyledikleri her sözün tutanağa geçirilmesini, mahkeme salonunun ses ve görüntülü olmasını sanıkların ifadelerinin bu şekilde alınmasını, mahkeme heyetinin söylediği her şeyin kaydedilmesini talep etti. Bunları da reddeden hakim “Bu mahkemeyi ben yönetiyorum ve ben ne istersem onu yazdırırım” dedi. Avukatların söylemediği sözlerin tutanağa geçirilmesi üzerine salondakiler tepki gösterdi. Hakimin duruşma salonuna çevik kuvvet polislerini çağırmasıyla gelen polisler sanıklara sözlü ve fiziki müdahalede bulundu. Polis, duruşma salonunda gözaltı yapmaya çalıştı. Arbedenin büyümesi üzerine polis, adliye koridorunda biber gazı sıktı.

SALDIRI PROTESTO EDİLDİ

Çevik kuvvet polisinin duruşma salonuna girerek sanıklara biber gazı kullanarak darp etmesi Mersin Emek ve Demokrasi platformu tarafından adliye önünde protesto edildi.

Platform adına açıklamayı okuyan DİSK Genel-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy avukatların ve sanıkların polis zoruyla dışarı çıkarılmasını kınadıklarını dile getirdi. Göksoy gezi eylemleri ile ilgili 52 arkadaşlarının hukuksuz bir şekilde yargılandıklarını söylediklerini bu konuda kamuoyunu duyarlı olmaya çağırdıklarını dile getiren Göksoyu şunları belirtti; “Savunma hakkının gasp edilmesine, avukatlara ve savunanlara yönelik cop, tekme, gaz ve benzeri ile salondan çıkarılıp koridorda da devam eden bu otoriter tutumu protesto ediyoruz.”
Duruşma salonunda yaşananların 12 Eylül uygulamalarını artmadığını söyleyen 78’liler Derneği Mersin Şube Eski Başkanı Ethem Dinçer de sabah yaşadıklarını anlattı.
 

DAVA ÖNCESİ PROTESTO

52 kişinin yargılandığı dava, Mersin Adliyesi 8'inci Asliye ceza Mahkemesi'nde bugün başlarken davayı protesto etmek için adliye önünde toplanan Mersin Emek ve Demokrasi Platformu , 'Halkı değil hırsızları yargıla' yazılı pankart açtı. 'Her yer Taksim her yer direniş', 'Bu daha başlangıç mücadeleye devam' sloganlarının atıldığı eylem sırasında konuşan Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Kemal Göksoy, AKP'nin neo liberal politika ile toplumu yıkıma ve doğayı yağmalamaya uğrattığını söyledi. Göksoy, "AKP hükümeti gelişen bu hak ve özgürlük mücadelesini zor ve şiddetle bastırmaya çalıştı. Binlerce gözaltı, yüzlerce yaralı, onlarca tutuklama, yedi ölümle sonuçlanan yargılama sürecini başlattı. Kentimizde gezi direnişi ile ortaya çıkan hak ve özgürlük mücadelesinde sokağı kullanan emek ve demokrasi güçlerine dava açıldı. 52 kişinin yargılandığı ve ye yine yeni soruşturmaların açıldığı davalara biran önce son verilmesini istiyoruz. Bu karar halkın vicdanında, gönlünde hükümsüzdür" dedi.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi İsmail Bulca ise "Birazdan burada 52 arkadaşımız yargılanacak. Bu arkadaşlarımız yaşam alanlarına sahip çıktığı için, yaşam tarzımıza müdahale edilmesine karşı çıktığı için, özgürlük, barış ve demokrasi istedikleri için yargılanacaklar. Oysa Roboski'de 34 yoksul Kürt köylüsünü katledenler yargılanmıyor. Bu ülkeyi hortumlayanlar, yolsuzluk yapanlar, oğulları vasıtası ile kutucuklarla milyon dolarları götürenler yargılanmıyor. Görevini kötüye kullananlar, rüşvet verenler yargılanmıyor. Bunlar yargılanmazken 52 arkadaşımızın yargılanmasını adil bulmuyoruz" diye konuştu.

 

ÖNCEKİ HABER

Çocuk Pozu

SONRAKİ HABER

Aile hekimliği uygulaması veremle mücadeleyi aksattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...