10 Ocak 2014 13:30

'Gazetecilere yönelik polis şiddetini cezasızlık körüklüyor'

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), Türkiye'de sıkça rastlanan gazetecilere karşı polis şiddetini kınadı ve cezasız kaldığı için gazetecilere yönelik şiddetin adeta teşvik edildiğini söyledi.

\'Gazetecilere yönelik polis şiddetini cezasızlık körüklüyor\'
Paylaş

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), Türkiye'de sıkça rastlanan gazetecilere karşı polis şiddetini kınadı ve cezasız kaldığı için gazetecilere yönelik şiddetin adeta teşvik edildiğini söyledi. Örgüt yayınladığı yazılı kınama metninde 150'ye yakın gazetecinin Gezi protestolarında polis tarafından saldırıya uğramasına rağmen sorumluların cezalandırılmadığını vurguladı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), Türkiye'de gazetecilere yönelik polis şiddetinin sorumlularının yargı önüne çıkarılmayarak cezasız bırakılmasını yaptığı yazılı açıklama ile kınadı. İçlerinde Gezi müdahaleleri sırasında polis tarafından şiddete uğrayan gazeteciler Ahmet Şık, Birgün gazetesi yazarlarından Onur Erdem, Express gazetesinden Ender Ergün'ün de yer aldığı 12 kişinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Gezi protestoları sırasında İçişleri Bakanı olan Muammer Güler hakında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na bulunduğu şikayet 23 Aralıkta reddedildilmişti. Bu kararı hatırlatan RSF, Başsavcı Vekili A. Cengiz Hacıosmanoğlu tarafından yapılan açıklamada iddia edilen suçlamaların ciddiyetten ve kanıttan yoksun olması davanın reddi için gerekçe olarak gösterildiğine dikkat çekti.

Şikayetinin dikkate alınmamasını eleştiren örgüt, Ahmet Şık'ın müdahaleler sırasında iki kez başından gözyaşartıcı fişek kapsülü ile yaralandığını, Onur Erdem'in gaz bombası nedeni ile solunum güçlüğü yaşadığını, Ender Ergün'ün ise plastik mermi yarası nedeni ile hastanede tedavi olurken aynı zamanda da bıçak darbesi aldığını ifade etti.

Kınama metninde Eylül ayının ortalarında Emniyet Genel Müdürlüğü'ünün 132 polis ve 32 polis şefi hakkında idari soruşturma açmasına ve gazeteciler ve göstericiler tarafından yapılan tüm şikayetlerin gerekçesinin polis şiddeti olmasına karşın şimdiye kadar bunlardan hiç birinin sonuçlanmadığı da belirtildi.

Örgüt, yaptığı açıklamada Aralık ayı sonlarına doğru ortaya çıkan yolsuzluk skandalları gerekçesi ile başlayan hükümet karşıtı gösterilerde yeni polis şiddeti ile karşılaşıldığını ve protestoları haber yapan 10'un üstünde gazetecinin yine polis şiddeti nedeni ile yaralandığına işaret etti. Son olaylarda yaralanan gazetecilerin adları ve çalıştıkları yerler de yer aldı. (İstanbul/DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

HSYK, Ergenekon savcılarına inceleme başlattı

SONRAKİ HABER

\'Seçim reklamları Türkçe olmak zorunda değil\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...