10 Ocak 2014 06:00

AB Dönem Başkanlığı Yunanistan’a Geçti

Avrupa Birliği dönem başkanlığı çarşamba gününden itibaren Yunanistan’a geçti. Dönem başkanlığının Yunanistan’a geçmesi nedeniyle Zapio basın sarayında bir tören düzenlendi. Törene katılan AB Konseyi Başkanı Jose Manuel Barroso Yunanistan’ı avro dışına çıkarmak isteyen başkentlerin olduğunu söyleyerek Alman Hükümetine gönderme yaptı.

AB Dönem Başkanlığı Yunanistan’a Geçti
Paylaş

Seyit ALDOĞAN
Atina

Avrupa Birliği dönem başkanlığı çarşamba gününden itibaren Yunanistan’a geçti. Dönem başkanlığının Yunanistan’a geçmesi nedeniyle Zapio basın sarayında bir tören düzenlendi. Törene katılan AB Konseyi Başkanı Jose Manuel Barroso Yunanistan’ı avro dışına çıkarmak isteyen başkentlerin olduğunu söyleyerek Alman Hükümetine gönderme yaptı. Barroso ayrıca sıkıntı yaratan ekonomik politikaların iflastan kurtulmak için izlendiğini sözlerine ekledi.

Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras ise ekonomik politikaların olumlu sonuçlarının görülmeye başlandığını belirterek önümüzdeki süreçte yapılacak olan AB parlamento seçimlerinde halkın AB’ye evet mi, hayır mı oyu kullanacağını belirtti. Samaras aynı ikilemi milletvekili seçimlerinde de gündeme getirmişti.

Törene Yunanistan Komünist Partisi ve ana muhalefet partisi SİRİZA katılmadı. SİRİZA adına yapılan açıklamada AB dönem başkanlığının bir iletişim oyunu olma dışında bir anlam ifade etmediği vurgulandı.

YUNANİSTAN’DA TÖREN GERGİNLİĞİ

Tören dolayısıyla Yunan polisi yayımladığı bildiride Atina’da tüm gösterilerin yasaklandığını duyurdu. Polis öğlen saatlerinden itibaren meclise giden yolları trafiğe kapattı. Binlerce polis tüm ana cadde ve meydanlarda güvenlik önlemleri alarak kontroller yaptı.

Gösterilerin yasaklanması dolayısıyla Yunanistan Komünist Partisi ve SİRİZA yayımladıkları bildirilerde hükümetin tutumunu protesto ettiler ve yasağın halka yönelik bir uygulama olduğunu vurguladılar. Birçok sol örgütün ve yeni sol hareketin (NAR) içinde yer aldığı ANDARSİA, İMF ve AB’nin sözcülüğünü yapan hükümetin yasak kararını tanımayacaklarını ve gösterilerini yapacaklarını açıkladı. Dün akşam saat yedi sıralarında çok yoğun polis önlemlerine rağmen bin kadar kişi, merkezi meydanlardan biri olan Propilya meydanında toplanmayı başardı. Çok sayıda polis göstericilere gaz bombalarıyla müdahale etti.   

YUNANİSTAN’IN DÖNEM BAŞKANLIĞINDA NELER YAPILACAK

* AB’nin rekabet gücünü artıracak ücret politikalarının uygulanması. Bu madde daha çok ücretlerin Çin, Hindistan ve Brezilya seviyesine çekilmesini öngörüyor.
* AB Merkez Bankasının AB içinde yer alan tüm üye ülkelerin banka sistemini kontrol etme yetkisi kazanması.
* Ortak savunma ve iş birliğinin geliştirilmesi.
* Şimdiye kadar alınan önlemlerin göçmen sorunlarını çözmek bir yana sorunları daha da artırdığına ilişkin yeni kararlar alınması ve ortak politikalar belirlenmesi.

 

ÖNCEKİ HABER

Kürtlere Cenevre\'ye katılma çağrısı

SONRAKİ HABER

Cihat Aral sergisi neden gezilmeli?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...