09 Haziran 2011 08:14

KONDA araştırması Blok'un yükselişini ortaya koydu

KONDA Araştırma Şirketinin Kurucusu Tarhan Erdem 12 Haziran öncesi seçim sonucuna ilişkin son bulgularını açıkladı. KONDA’nın 3-5 Haziranda gerçekleştirdiği ankete göre, Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku içinde yer alan bağımsız adayların ihtiyaçlarının üstünde de oy alarak, grup kurma sınırı olan 20

KONDA araştırması Blok'un yükselişini ortaya koydu
Paylaş

KONDA Araştırma Şirketinin Kurucusu Tarhan Erdem 12 Haziran öncesi seçim sonucuna ilişkin son bulgularını açıkladı. KONDA’nın 3-5 Haziranda gerçekleştirdiği ankete göre, Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku içinde yer alan bağımsız adayların ihtiyaçlarının üstünde de oy alarak, grup kurma sınırı olan 20 milletvekilinin üstünde sayıda sandalye kazanacak.

KONDA’NIN ARAŞTIRMASI

KONDA’nın 3-5 Haziranda gerçekleştirdiği ankete göre, AKP yüzde 46.5 oy oranıyla birinci parti olurken,  CHP yüzde 26.8 oy oranıyla ana muhalefete devam edecek. MHP de yüzde 10.8 oy oranıyla barajı geçip üçüncü grup olarak meclise girecek. Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku'nun bağımsız adayları yüzde 6.7, diğer parti ve bağımsızların oy oranı da yüzde 9.2 seviyesinde olacak.

KONDA’nın www.konda.com.tr’den duyurduğu bulgular 3-5 Haziranda KONDA BAROMETRESİ araştırmasına dayanıyor. Tarhan Erdem, hata payı yüzde 95 güven aralığında ± 1.7 puan olan araştırmanın sonuçları için şu analizi yaptı:

“Son bir aydaki gelişmeler nedeniyle Ak Parti oy yüzdesindeki azalmanın son hafta da sürmesi durumunda, bu partinin oy oranının araştırma hata sınırının eksi tarafına yönelmesi ve yüzde 45.5 çevresine düşmesi ihtimali var.

KONDA’nın ölçtüğü eğilime göre, Ak Parti tek başına iktidar olacak sayıda milletvekili çıkaracak.  Ancak anayasayı halkoylamasına götürmeden çıkaracak sayıda (367)  milletvekili kazanamayacak; anayasayı halkoyuna taşımaya yetecek 330 milletvekiline ulaşabilmesi, oy oranından daha çok diğer partilerin alacağı oy oranına ve dağılımına bağlı kalacak.

CHP, Ak Parti’deki bu bozulmadan pay alamamış, Mayıs 2010’daki kurultaydan sonra yüzde 30’a varan oy oranını halkoylaması ve sonrasında yükseltememiş, yüzde 26 bandında seyretmiş. Bu oy oranıyla CHP Meclise ana muhalefet partisi olarak girecek. KONDA’nın son araştırması, MHP’nin oyunun 3 milyon 600 bin ile, 4 milyon 400 bin arasında bir yerde durduğunu göstermekte. Bu konum, uzun süre seçim barajı altında gezen MHP’ye güven verebilmekten uzak. Mamafih, MHP’nin barajı geçip üçüncü grup olarak Meclise girmesini bekleyebiliriz. BDP’nin desteklediği bağımsız adaylar ihtiyaçlarının üstünde de oy alarak, grup kurma sınırının (20 milletvekilinin) üstünde sayıda sandalye kazanacaktır.”

KONDA, 2010 Mart ayından başlayarak, bu ay başındaki (3-5 Haziranda) sonuncusuna kadar 16 saha çalışmasında 2 bin 842 mahalle ve köyde 46 bin 186 denekle görüşüldü. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

AKP döneminde cezaevleri doldu taştı

SONRAKİ HABER

Öge ve Şenşafak Sivrihisar’a gitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...