09 Ocak 2014 06:00

30 bin Alakırlı HES’e karşı!

Antalya’nın Kumluca ilçesinde Alakır Nehri üzerine kurulması planlanan Alakır-2 HES Projesi’nin durdurulması için başlatılan imza kampanyasında toplanan 30 bin imza Çevre ve Şehircilik Bakanlığına teslim edildi.

30 bin Alakırlı HES’e karşı!
Paylaş

Yusuf YAVUZ
Antalya


Antalya’nın Kumluca ilçesinde Alakır Nehri üzerine kurulması planlanan Alakır-2 HES Projesi’nin durdurulması için başlatılan imza kampanyasında toplanan 30 bin imza Çevre ve Şehircilik Bakanlığına teslim edildi.

”Alakır-2 HES Projesi’ne ÇED Olumsuz Kararı Verilsin” başlığıyla change.org sitesinde başlatılan imza kampanyasında toplanan 30 bin imzayı Ankara’daki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğüne ulaştıran Alakır Nehri Kardeşliği Platformu (ANK) gönüllüleri, ÇED süreci başlayan HES projesine ilişkin karşı görüşlerini de bakanlığa sundular.
 
‘HALKIN BİLGİLENDİRİLMESİ TOPLANTISI’ DA YAPILMIŞTI

Alakır Nehri Kardeşliği’nden yapılan açıklamada, Alakır Vadisi’nde 4’ü tamamlanarak faaliyete geçen toplam 8 HES projesi bulunduğunun altı çizilerek, “Biyolojik çeşitliliğin çok yoğun olduğu Alakır Vadisi, yapımı tamamlanan 4 HES ile ağır ekolojik tahribata uğramışken şimdi de vadinin en bakir bölgesindeki su kaynaklarında da HES yapılmak istenmektedir. Geçtiğimiz ağustos ayında yapılmak istenen ‘halkın bilgilendirmesi’ toplantısı, bölgede daha fazla HES istemeyen yöre halkının yoğun protestosu ile yapılamamıştı” denildi.

BİLİMSEL RAPORLAR BÖLGENİN KORUNMASI YÖNÜNDE

Vadinin 1. derece doğal sit alanı olması gerekliliği konusunda mahkeme kararları ve mahkemece atanan bilirkişi heyetinin Alakır 2 HES Projesi’nin iptal edilerek bölgenin koruma altına alınması gerektiği yönünde bilimsel raporları bulunduğuna değinilen ANK açıklamasında, söz konusu proje için yürütülen ÇED raporunda ilgili şirketin yatırıma başlama aşamasına geldiğine işaret edildi.
 
ESKİ BAKAN BAYRAKTAR’IN ‘DERELERİ MAHVEDİYORUZ’ AÇIKLAMASI

Projeyle ilgili ÇED sürecinde son kez sorulan halkın görüşünün “olumsuz” olduğunun altı çizilen açıklamada, bu amaçla toplanan 30 bin imzanın bakanlığa teslim edildiği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:  ”Bunca yıkım gözler önündeyken ve yöre halkı ‘artık yeter’ diye feryat ederken, bir vadiyi insafsızca baştan aşağıya bir merdiven gibi HES’lerle doldurmanın insafsızlık olduğunu düşünüyoruz. Bir önceki Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın ‘10 MW’ın altındaki HES’lerle dereleri mahvediyoruz. Bundan böyle bu projelere izin vermeyeceğiz’ açıklamasının üzerinden çok bir süre geçmeden, halihazırda 10 MW’ın altındaki HES’lerle mahvedilmiş, on binlerce canlıya ev sahipliği yapan Alakır Vadisi’ne 4MW’lık bir proje ile son bir darbe vurularak tamamen yok edilmesine karşı olduğumuzu bir kez daha haykırmak için buradayız.
 
‘BİZİM GÖRÜŞÜMÜZ PROJENİN İPTALİ YÖNÜNDE’

Vadideki tüm canlıların yaşam hakkı adına yürüttüğümüz mücadelemiz, bu yeni projeler tamamen iptal edilene kadar hukuksal ve eylemsel alanlarda kararlılıkla devam edecektir. Bugün burada teslim ettiğimiz binlerce insanın imzasının altında olduğu görüşümüz; Alakır Vadisi’nde artık yeni bir HES projesine izin verilmemesi, Alakır 2 HES için ‘ÇED Olumsuz’ kararı verilerek projenin iptaline gidilmesi ve bölgenin koruma altına alınmasıdır.”

ÖNCEKİ HABER

Sokağı müzeye çevirenler

SONRAKİ HABER

Kamilet HES’i İl Genel Meclisinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa