09 Ocak 2014 06:00

Kula kulluk ettirmeyin...

Tuzla Aydınlı Mahallesi Konaşlı mevkiinde bulunan bir tekstil fabrikasında 3-4 yıldır çalışıyorum. Esnek çalışmaları, fazla mesailerin ücretini alamıyoruz. Fiş paralarını (asgari geçim indirimi) alamıyoruz. Sesini çıkartamayınca cebe indiriyorlar.

Kula kulluk ettirmeyin...
Paylaş

Tekstil işçisi

Tuzla Aydınlı Mahallesi Konaşlı mevkiinde bulunan bir tekstil fabrikasında 3-4 yıldır çalışıyorum. Esnek çalışmaları, fazla mesailerin ücretini alamıyoruz. Fiş paralarını (asgari geçim indirimi) alamıyoruz. Sesini çıkartamayınca cebe indiriyorlar. Sahte kimliklerle yaşı tutmayan işçiler alınıyor ve hiçbirinin yaştan dolayı sigortası yok. Sesini çıkartmayanın da sigortasını yapmıyorlar. İnsana çok psikolojik baskı yapıyorlar. Bağırma hakaret diz boyu izin yok doktor raporlarını kabul etmiyorlar. Dedikleri kelime şu: “Aşağıdaki işleri rapor mu yapıyor.”Böyle diyip çalıştırdılar. Maliyecilerle iş birliği içindeler maliyeciler gelince haberleri oluyor yaşı tutmayan işçileri saklıyorlar uyarıyorlar çoğunun sahte sigortası var. Biz istemesek bile zorla mesaiye bırakıyorlar. Pazar çalışmaları oluyor. Bayram tatiline bir hafta kala o bir hafta demeden gece gündüz bizi çalıştırıyorlar bazen tekme tokat daldıkları da oluyor. Allah’ın dediği olur diyorlar ama Allah yolunda hiçbir şey yapmıyorlar. Dinleri imanları para olmuş senelik 15 günlük iznimizi vermiyorlar verdiklerinde ise paramızı kesiyorlar bir gün izin verdiklerinde 30 liramızı kesiyorlar. Dört yıldır aralıksız çalışıyorum sırf param kesilmesin diye. Gelen hükümet adamları onların adamları sesimizi duyan yok mu? Bizim de hayallerimiz yok mu biz işçi miyiz robot muyuz? Bu çığlıkları kim duyacak. Patron ve yöneticiler hoşuna giden kızları el üstünde tutuyorlar birileri buna dur desin. Sadece kağıt kalemle kravatlı adamları görmek istemiyoruz. Küçük çocukları arasınlar sakladıkları yerlerde bulsunlar. Adalet yerini bulsun kula kulluk ettirmeyin bizi. Örneğin jandarmalar gelmişti aşağıdan bir işçiyi çağırdılar yukarı. Merdivenlerde işçiye sorulara nasıl yanıt vereceğini tek tek anlattılar.
İşte bizim çalışma koşullarımız böyle. Bölgemizdeki tüm tekstil fabrikaları da böyledir. Bu koşulların değişmesi için mücadele etmeliyiz.

*Tuzla/İstanbul

ÖNCEKİ HABER

Onur Caymaz\'a mektup

SONRAKİ HABER

8 Ocak Tersane Köprüsü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...