08 Ocak 2014 18:58

Duggan, 'kanuna uygun' katledilmiş

İngiltere'nin başkenti Londra’da 2011 yılında polis tarafından katledilen Mark Duggan’ın ölümüyle ilgili soruşturmada, Duggan’ın öldürülmesinin “kanunlara uygun” olduğuna karar verildi.

Duggan, \'kanuna uygun\' katledilmiş
Paylaş

İngiltere'nin başkenti Londra’da 2011 yılında polis tarafından katledilen Mark Duggan’ın ölümüyle ilgili soruşturmada, Duggan’ın öldürülmesinin “kanunlara uygun” olduğuna karar verildi.

Jüri, Duggan’ın durdurulduğu taksinin içindeyken elinde silah bulunmadığı sonucuna varmasına rağmen 2’ye karşı 8 oyla bu karara vardı. Jüri, Duggan’ın silahını içinde olduğu araç polis tarafından durdurulmadan önce  “büyük ihtimalle atmış olabileceğine” hükmetti.

Kararın okunmasının ardından Duggan'ın annesi gözyaşları içinde mahkeme salonundan çıkartıldı. Duggan'ın erkek kardeşi de bağırarak kararı protesto etti.
Protestoculardan biri de "Bir siyahın yaşamının hiçbir değeri yok" diye bağırdı.

TÜM SİYAHLARA YÖNELİK BİR SALDIRI

Karar sonrası Guardian, mikrofonlarını Londra'nın yoksul mahallelerinde yaşayanlara uzattı. Clasford Stirling, "Kanunlara uygun mu? Şaka yapıyor olmalılar. Bir siyah olarak, bu karar sonrası nasıl hissettiğimi size söyleyeyim. Sokaktaki çocuğum için korkuyorum. O da bir polis tarafından vurulacak mı? Silahı olmayan birisini nasıl vurabilirsiniz" sözleriyle tepkisini dile getirdi. Stirling, mahalle halkının nasıl tepki vereceğinden emin olmadığını da dile getirirken "Umarım sakin kalabilirler. Ama böyle bir trajedi yaşanmışken nasıl sakin kalabilirsin? Bunu siyah halkın tamamına yönelik bir saldırı olarak yorumluyoruz" dedi.

Omari adlı bir genç ise Tottenham'ın halen olayın yasını tuttuğunu belirtti. Bir arkadaşının "büyük isyan çıkacak" sözü üzerine ise "Sanmıyorum. Belki anında büyük tepki verilmez ama bir noktada büyük bir şeyler patlak verecek" dedi.

Karar sonrası bir polis aracının Mark Duggan'ın da sakini olduğu Broadwater Farm toplu konutlarına geldiği öğrenildi.

DUGGAN'IN ÖLÜMÜ SONRASI İSYAN BAŞLAMIŞTI

Duggan'ın öldürülmesi sonrası Londra'nın yoksul semtlerinden Tottenham'da isyan başlamıştı. Yoksul mahallelerdeki isyanlar Londra'nın ardından Birmingham, Manchester ve diğer İngiliz kentlerine yayılmıştı. Olaylarda beş kişi ölmüş, onlarca kişi yaralanmış, milyonlarca sterlinlik de maddi hasar oluşmuştu.

BBC Türkçe konuya ilişkin haberinde İngiltere'de ani ya da açıklanamayan ölümlerden sonra bu tür soruşturmaların yapıldığını hatırlattı. Duggan'ın ölümüyle ilgili soruşturmada jürinin ya "kanunlara uygun", ya "kanunlara uygun değil", ya da "aydınlatılamadı" kararına varabileceği belirtildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Roboski\'ye hakaret eden ırkçı hakeme 6 ay ceza!

SONRAKİ HABER

Başbakanlık\'tan Savcı Öz\'e yalanlama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa