08 Ocak 2014 06:00

Kamu binasına pankart asmak hukuka aykırı

CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, AKP Bolu İl Başkanlığının, İl Özel İdaresine ait kullanıma kapanan sinema binasının dış cephesine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafının bulunduğu “Dik dur eğilme, Bolu hep seninle” yazılı pankart asmasına tepki gösterdi.

Kamu binasına pankart asmak hukuka aykırı
Paylaş

CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, AKP Bolu İl Başkanlığının, İl Özel İdaresine ait kullanıma kapanan sinema binasının dış cephesine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafının bulunduğu “Dik dur eğilme, Bolu hep seninle” yazılı pankart asmasına tepki gösterdi. Tanju Özcan siyasi partilerin kamu binalarına siyasi içerikli pankart asamayacağını belirterek, “Yüksek Seçim Kurulu kararları bağlayıcıysa eğer, bu pankart buradan inecek” dedi. Bolu Valisi İbrahim Özçimen ise, yazılı başvuruda bulunulması halinde, mevzuattaki duruma bakarak işlem yapacaklarını söyledi.

‘YSK’YA GÖRE BÖYLE BİR PANKART ASILAMAZ’

Yüksek Seçim Kurulu kararlarına göre bu tür pankartların asılmasının hukuka aykırı olduğunu belirten Tanju Özcan şunları söyledi: “Hukuken bu yanlış. Yüksek Seçim Kurulu kararlarına göre böyle bir pankartı asamazsınız. Burası bir kamu binası ve İl Özel İdaresine ait olan kamu binası. Siz bu binayı babanızın malı gibi kullanamazsınız. Hiçbir siyasi parti kamu binalarına böyle bir pankart asamaz. Ama öyle bir ülkede yaşıyoruz ki, tek parti olması sebebiyle Valinin makam odasının tam karşısına astılar bunu. Vali Bey’in bunu görmeme ihtimali yok. İlin mülki idare amiri, devletin valisi gibi davranmadığı için buna müdahale etmiyor. Eğer Türkiye Cumhuriyeti hukuk devletiyse bu pankart buradan inecek. Yüksek Seçim Kurulu kararları bağlayıcıysa eğer bu pankart buradan inecek.”

‘DİKTATÖRLÜK ANLAYIŞI’

Başbakan Erdoğan’ın her yere fotoğrafının asılmasını diktatörlük anlayışı olarak nitelendiren Özcan, “Artık Başbakanın her yerde o kadar çok fotoğrafı var ki. Demokrasiyle yönetilen ülkelerdeki dünya liderlerine bakın o kadar çok afiş ve resim olmaz. Ancak diktatörler yapar bunu” dedi.

VALİYE ŞİKAYETTE BULUNDUK

Özcan, pankartın asılmasına izin verilmesi nedeniyle Bolu Valiliğini de eleştirerek şöyle devam etti: “Otobüs durağına bir adayın tanıtım broşürünü yapıştırsanız, size seçim kanununa muhalefetten para cezası geliyor. Ama burada Bolu halkının gözünün içine soka soka, Valinin gözünün içine soka soka işte bu pankartı asıyorlar. Valiye şikayette bulunduk. Şu an son 20 güne kadar bu tür konularda ilin mülki idare amiri yetkilidir. ‘Biz araştıralım’ diyor. Neyi araştıracak bilmiyorum. Bu mantıkla giderse eğer yarın Valilik binalarına da asacaklar. Ayıp bir şey.”

VALİ: DİLEKÇE VERSİNLER

Bolu Valisi İbrahim Özçimen ise dilekçe ile başvurulmasını isteyerek, “Dilekçe verecekler, mevzuattaki durumuna bakacağız ona göre işlem yapacağız. Devletin resmi dili yazıdır. ‘Bize dilekçe verin, bakalım’ dedik. Bize dilekçe verilecek ve biz de mevzuattaki durumuna bakıp sakıncalı ise kaldırtacağız” dedi. (Bolu/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Hükümet üstünü örtmek istiyor

SONRAKİ HABER

O parayı çeteler mi koydu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...